Dé hotspot is voor ondernemers in de agrifoodsector

Waarom Zeeland?

Driekwart van de grond in Zeeland is in gebruik voor de voedselproductie. Veel grote (internationale) ondernemingen vonden hun weg al naar Zeeland. Niet alleen vanwege de productie, maar ook vanwege de vele mogelijkheden die Zeeland biedt voor de verwerking, verpakking, op- en overslag en transport van agrifoodproducten.

In Zeeland zetten we hard in op de eiwittransititie en de provincie maakt stevige ontwikkelingen door op het gebied van robotisering in de sector. Zeeland biedt met name voordelen voor de productie van insect-gebaseerde proteïnen, plantaardige vleesvervangers en aquacultuur op land.

Zeeland is dankzij haar aantrekkelijke zeeklimaat bijzonder geschikt voor veel verschillende spelers binnen de agrifood sector.

Met jaarlijks gemiddeld 1.650 zonuren is Zeeland de zonnigste plek van Nederland. Vers schoon water is altijd dichtbij, beschikbaar voor bijvoorbeeld de teelt van vis op land of als koelwater voor de industrie.

Zeeland heeft een zeer strategische ligging tussen de twee wereldhavens Rotterdam en Antwerpen. Daarnaast beschikt het zelf tot een van de grootste havens van Europa: North Sea Port, dat de havens van Vlissingen, Terneuzen en Gent omvat en ook wel de poort naar Europa wordt genoemd. Congestievrije verbindingen via water, weg en spoor bieden toegang tot het achterland en tot de Noordzee.

Zeeland beschikt over een groot en divers agrifood cluster. Van grote spelers in de producerende en verwerkende industrie tot pioniers op het gebied van aquacultuur en de ontwikkeling van duurzame proteïnen. North Sea Port beschikt over Food Port met gespecialiseerde faciliteiten en dienstverleners.

Ontwikkelingen in de Zeeuwse agrifoodsector

In Zeeland zetten we hard in op de eiwittransitie en maakt de provincie stevige ontwikkelingen door op het gebied van robotisering in de sector.

Ondernemersverhalen

Wij hielpen al diverse bedrijven met vestigen, uitbreiden en innoveren in de agrifood sector.

Vestigen Agrifood

Enough maakt plantaardige proteïnen in Sas van Gent

De fabriek van het Schotse Enough maakt sinds september 2022 in Zeeland eiwitten uit schimmels die gebruikt worden voor vleesvervangers.

Vestigen Investeren Agrifood Internationalize

Voor Kingfish Zeeland was de keuze voor Zeeland snel gemaakt

Kingfish Zeeland profiteert in Zeeland van een goede locatie, de sterke aquacultuursector, een strategische ligging en een financiering voor haar innovaties.

Investeren Vestigen Internationalize

Bio Base Pack Europe kreeg ondersteuning bij vestigen en financiering

Het innovatieve Biobase Pack Europe en moederbedrijf HemCell® zijn door Impuls Zeeland ondersteund bij vestigen en financieren van het bedrijf in Zeeland.

Verduurzamen

Uitwisseling restwarmte Lamb Weston/Meijer en Wiskerke Onions

Lamb Weston / Meijer en Wiskerke Onions wisselen restwarmte uit en besparen hiermee jaarlijks 600.000 – 800.000mᶟ aan aardgas en ca. 1 Kton CO2.

Verduurzamen

Kapelse landbouw gebruikt voor het eerst zuiver proceswater van Coroos tijdens droogte

In mei 2022 hebben de eerste boeren water opgehaald vanwege de langdurige droogte. Coroos in Kappele stelde proceswater beschikbaar. Dit wordt via sloten in de omliggende polders gepompt. Een mooie circulaire oplossing om tijdens een periode van droogte toch zoet water beschikbaar te hebben op het moment dat de natuur dat nodig heeft.

Waar wij jou mee kunnen helpen

Interesse om jouw agrifood-bedrijf te vestigen of uit te breiden in Zeeland?

Wij begeleiden jou bij het vestigingstraject. Van het vinden van een locatie tot financieringsmogelijkheden en matchmaking.

Vergunningstrajecten

Als ondernemer wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Dan is het belangrijk dat je de juiste vergunningen aanvraagt en dat je deze zo goed en volledig mogelijk indient. Hulp van een expert kan vergunningstrajecten dan ook flink versoepelen.

Juridische en fiscale zaken

Of je nu een (hoofd)kantoor, productielocatie, R&D, logistieke operatie of start-up wilt vestigen of uitbreiden in Zeeland, het is belangrijk je goed te laten adviseren over welke rechtsvorm hier het beste bij past.

Subsidies en stimuleringsregelingen

Subsidies en stimuleringsregelingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de financiering van jouw onderneming in Zeeland. Naast de gunstige vennootschapsbelasting in Nederland bieden zowel de regionale als de Nederlandse overheid én Europa vele betrouwbare regelingen waar je van kunt profiteren.

Matchmaking

Een goed zakelijk netwerk is van groot belang. Maar in een nieuwe markt de weg vinden naar de juiste contacten is best lastig. Wij maken je wegwijs.

Selectie van locaties

Zeeland biedt meerdere vestigingsmogelijkheden op interessante locaties. Maar welke zijn beschikbaar, wat kosten ze en met welke contractvoorwaarden, kansen en risico’s moet je rekening houden? Wij weten het. We helpen je graag jouw ideale vestigingslocatie in Zeeland te vinden.

Handelsmissies

Neem deel aan handelsmissies. Ga mee op reis en maak kennis met potentiële partners en/of klanten. Bouw aan een eigen netwerk in de regio waar jij wilt ondernemen.

Wij helpen u graag

Meer weten over ondernemen in de agrifoodsector in Zeeland?

Neem contact met ons op

Rogier van der Torren

Foreign Direct Investments Manager