Belastingen in Nederland

Ben je eigenaar van een bv of nv? Dan moet je voor jouw bedrijf aangifte vennootschapsbelasting doen. Op de website van de Belastingdienst vind je de actuele tarieven. Er is een speciaal tarief mogelijk voor winst afkomstig uit (gepatenteerde) immateriële activa, ofwel innovaties. Dit wordt ook wel de innovatie box genoemd bij de belastingaangifte.

Een overzicht van de voordelen van het Nederlandse belastingsysteem:

Een groot netwerk van bijna 100 bilaterale belastingverdragen. Hiermee voorkom dat je op meerdere plekken belasting moet betalen.

Helderheid en zekerheid vooraf wat betreft de belastingconsequenties bij grote investeringen in Nederland.

Een brede deelnemingsvrijstelling (100% vrijstelling voor kwalificerende dividenden en vermogenswinsten), wat van vitaal belang is voor het Europese hoofdkantoor.

Een efficiënt fiscale-eenheidsregime, dat voorziet in fiscale consolidatie voor Nederlandse activiteiten binnen een concern.

In de meeste gevallen geen bronbelasting op uitgaande rente- en royaltybetalingen.

Voor bedrijven die werknemers uit het buitenland willen halen, stelt een regeling werkgevers in staat om een percentage van het werknemerssalaris belastingvrij aan te bieden ter compensatie van de extra kosten die internationale werknemers maken bij verhuizing naar Nederland. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Hoewel de BTW in Europa sterk is gereguleerd, krijgen EU-lidstaten vrijheden. Het Nederlandse systeem biedt Btw-uitstel bij invoer: geen daadwerkelijke afdracht van btw. Daarnaast hebben we veel ervaring met de internationale handel in producten en daardoor ervaren en gespecialiseerde Belasting- en Douanemedewerkers. Dat maakt zakendoen nét een stukje makkelijker.

Subsidies en stimuleringsregelingen Nederland

Nederland stimuleert actief innovaties en nieuwe ideeën en daarmee ondernemerschap en duurzame investeringen. Dit doen we door het bieden van een gunstige fiscale omgeving voor vooruitstrevende bedrijven. Dit maakt ons wereldwijd een concurrerende locatie voor bedrijven.

De R&D heffingskorting, ofwel WBSO biedt startups en innovatieve bedrijven compensatie voor een deel van de loonkosten en andere uitgaven voor research en development (R&D).

Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) mogen bedrijven een percentage van de investeringen in energiezuinige technieken en duurzame energie aftrekken van de fiscale winst bovenop de gebruikelijke afschrijving. Energiezuinige investeringen zorgen overigens ook voor een lagere energierekening.

MIA/VAMIL: ondernemers die fiscaal voordelig willen investeren in milieuvriendelijke technieken kunnen met de MIA profiteren van een investeringsaftrek.

Het innovatiekrediet biedt bedrijven met innovatieve bedrijven een krediet voor de ontwikkeling van nieuwe producten, processen of diensten met een sterke businesscase.

Financieringsmogelijkheden voor innovaties in Zeeland

Naast de landelijke regelingen biedt Zeeland diverse mogelijkheden voor innovatieve en groeiende ondernemers die willen investeren in vernieuwende ideeën. Dit doen we door middel van financieringsbemiddeling en de juiste connecties met fondsen en investeerders.

We beheren diverse fondsen (lening of participatie) met financieringsmogelijkheden en zorgen dat jij je kansen optimaal benut. Daarnaast zijn er vouchers die jou als ondernemer nét een stap verder kunnen helpen! Bijvoorbeeld voor je innovatievermogen en proces- en prestatieverbetering en op circulair en biobased gebied.

Tot slot is Impuls Zeeland het eerste aanspreekpunt voor een aantal Europese Innovatiesubsidies.

Lees meer over investeren
PROFITEER VAN EEN GROOT NETWERK EN KENNIS VAN DE REGIONALE MARKT

Hiermee kunnen we je helpen

Bij Impuls kun je op veel meer rekenen dan hulp bij subsidies en stimuleringsmaatregelen.

Juridische en fiscale zaken

Of je nu een (hoofd)kantoor, productielocatie, R&D, logistieke operatie of start-up wilt vestigen of uitbreiden in Zeeland, het is belangrijk je goed te laten adviseren over welke rechtsvorm hier het beste bij past.

Waar wij jou mee kunnen helpen

Interesse om je te vestigen in Zeeland?

Wij begeleiden jou bij het vestigingstraject. Al onze diensten zijn kosteloos en vertrouwelijk.

Albert Meiresonne

Manager Internationaliseren

Rogier van der Torren

Foreign Direct Investments Manager

Laura Walhout

Foreign Direct Investments Manager

Vestigen Investeren Agrifood Internationalize

Voor Kingfish Zeeland was de keuze voor Zeeland snel gemaakt

Kingfish Zeeland profiteert in Zeeland van een goede locatie, de sterke aquacultuursector, een strategische ligging en een financiering voor haar innovaties.

Investeren Vestigen Internationalize

Bio Base Pack Europe kreeg ondersteuning bij vestigen en financiering

Het innovatieve Biobase Pack Europe en moederbedrijf HemCell® zijn door Impuls Zeeland ondersteund bij vestigen en financieren van het bedrijf in Zeeland.