Rechtsvormen

Een belangrijke vraag is of je kiest voor een rechtsvorm met of zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid ben je met je privévermogen aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid is dit meestal niet het geval.

De meest voorkomende rechtsvormen volgens de Nederlandse wetgeving met rechtspersoonlijkheid zijn:

Het kapitaal is verdeeld in aandelen, die in het bezit zijn van de aandeelhouders. Deze aandeelhouders hebben de hoogste macht in een BV. Deze rechtsvorm komt het meeste voor bij internationale bedrijven die zakendoen in Nederland.

Net als bij een bv is het kapitaal verdeeld in aandelen. Een belangrijk verschil bij deze rechtsvorm is dat een naamloze vennootschap naast aandelen op naam, ook vrij verhandelbare aandelen op de beurs heeft (in tegenstelling tot een bv die alleen aandelen op naam heeft, die via de notaris overdraagbaar zijn).

Een coöperatie is een vereniging waar je als zelfstandig ondernemer van kunt profiteren. De leden van een coöperatie gaan overeenkomsten met elkaar aan. Binnen deze rechtsvorm heb je als individuele ondernemer voordelen van een collectief. Deze vorm van een coöperatie wordt vaak gekozen wanneer een ondernemer alleen een bepaald doel niet of niet gemakkelijk kan bereiken, maar tezamen met anderen wel.

De meest voorkomende rechtsvormen volgens de Nederlandse wetgeving zonder rechtspersoonlijkheid zijn:

Een eenmanszaak is eenvoudig op te richten. Er is geen startkapitaal nodig en je kunt jezelf gratis inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Als eigenaar van een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting, maar er zijn een behoorlijk aantal regelingen waarvan gebruik gemaakt kan worden om je nettowinst (belastbaar inkomen) te verlagen. Voorbeelden hiervan zijn de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de meewerkaftrek. De zaak is volledig in jouw eigendom.

Een VOF is geschikt als je met meerdere vennoten – partners - een bedrijf wilt oprichten. Alle vennoten leveren een aandeel. Dat aandeel kan bestaan uit geld, arbeid of goederen. Een minimum startkapitaal is niet vereist.

Een commanditaire vennootschap is een variatie op een VOF. Heb je te weinig kapitaal om een bedrijf te beginnen? Dan is deze rechtsvorm een interessante optie. Een stille vennoot kan het benodigde kapitaal inbrengen, terwijl de beherende vennoten de dagelijkse leiding hebben.

Impuls Zeeland beschikt over een uitgebreid netwerk aan consultants en introduceert je graag aan de juiste specialisten die je kunnen begeleiden en adviseren bij juridische kwesties.
PROFITEER VAN EEN GROOT NETWERK EN KENNIS VAN DE REGIONALE MARKT

Hiermee kunnen we je helpen

Bij Impuls kun je op veel meer rekenen dan hulp bij het bepalen van de juridische en fiscale kant van je onderneming.

Subsidies en stimuleringsregelingen

Subsidies en stimuleringsregelingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de financiering van jouw onderneming in Zeeland. Naast de gunstige vennootschapsbelasting in Nederland bieden zowel de regionale als de Nederlandse overheid én Europa vele betrouwbare regelingen waar je van kunt profiteren.

Selectie van locaties

Zeeland biedt meerdere vestigingsmogelijkheden op interessante locaties. Maar welke zijn beschikbaar, wat kosten ze en met welke contractvoorwaarden, kansen en risico’s moet je rekening houden? Wij weten het. We helpen je graag jouw ideale vestigingslocatie in Zeeland te vinden.

Matchmaking

Een goed zakelijk netwerk is van groot belang. Maar in een nieuwe markt de weg vinden naar de juiste contacten is best lastig. Wij maken je wegwijs.

Vergunningstrajecten

Als ondernemer wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Dan is het belangrijk dat je de juiste vergunningen aanvraagt en dat je deze zo goed en volledig mogelijk indient. Hulp van een expert kan vergunningstrajecten dan ook flink versoepelen.

Waar wij jou mee kunnen helpen

Interesse om je te vestigen in Zeeland?

Wij begeleiden jou bij het vestigingstraject. Al onze diensten zijn vertrouwelijk, vrijblijvend en kosteloos.

Albert Meiresonne

Manager Internationaliseren

Rogier van der Torren

Foreign Direct Investments Manager

Laura Walhout

Foreign Direct Investments Manager

Vestigen Agrifood

Enough maakt plantaardige proteïnen in Sas van Gent

De fabriek van het Schotse Enough maakt sinds september 2022 in Zeeland eiwitten uit schimmels die gebruikt worden voor vleesvervangers.

Vestigen Internationalize

Impuls Zeeland helpt Vermeer bij Europese uitbreidingsplannen

Vermeer is een mooi voorbeeld van hoe Impuls Zeeland bedrijven vanuit verschillende invalshoeken kan ondersteunen.

Investeren Vestigen Internationalize

Bio Base Pack Europe kreeg ondersteuning bij vestigen en financiering

Het innovatieve Biobase Pack Europe en moederbedrijf HemCell® zijn door Impuls Zeeland ondersteund bij vestigen en financieren van het bedrijf in Zeeland.

Vestigen Investeren Agrifood Internationalize

Voor Kingfish Zeeland was de keuze voor Zeeland snel gemaakt

Kingfish Zeeland profiteert in Zeeland van een goede locatie, de sterke aquacultuursector, een strategische ligging en een financiering voor haar innovaties.

Vestigen Internationalize

E-commercebedrijf Alternate koos voor Zeeland vanwege de ligging aan de A4

Nico Bommeljé, directeur van e-commercebedrijf Alternate koos ervoor om het bedrijf te vestigen en uit te breiden in het Zeeuwse Tholen. De ligging aan de A4 was hiervoor doorslaggevend.

Vestigen Internationalize

DSV Solutions ging voor een gunstige ligging

DSV vestigde zich met ondersteuning van Impuls Zeeland in 2019 op bedrijventerrein Welgelegen in Tholen, vanwege de gunstige ligging tussen Rotterdam en Antwerpen.