Lamb Weston / Meijer, de nummer 2 van de wereld in aardappelverwerking, had een duidelijke duurzaamheidsambitie voor 2020. Op het gebied van energie en emissies was er sinds 2011 al meer dan 20% energiebesparing gerealiseerd per ton gereed product. Lamb Weston / Meijer (LWM) zag nog meer besparingskansen als het gaat om restwarmte uit het bakproces die niet opnieuw bij LWM ingezet kan worden.

Wiskerke Onions: behoefte aan warmte energie

Wiskerke Onions, wereldspeler als innovatieve uienspecialist en exporteur, heeft grote behoefte aan warmte energie in haar intensieve bedrijfsproces. Het volume van de te drogen uien schept een grote energiebehoefte, mede ook vanwege de benodigde temperatuur van 30 °C. De LWM-restwarmte is voor dit proces zeer geschikt. Door warmtewinning van LWM-restwarmte kan Wiskerke Onions (JWK) die in haar uien drogingsproces kunnen inzetten, en daarnaast ook bedrijfswarmte genereren.

Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Restwarmtekoppeling

Door het leveren van restwarmte van LWM naar JWK wordt er op jaarbasis 600.000 – 800.000mᶟ aan aardgas bespaard. Dit bespaart ca. 1 Kton CO2 per jaar.

Deze business case uit 2016 is een van de eerste die door SDR werd gerealiseerd. Bekijk hier een video over het project.

John Wiskerke

John Wiskerke, Lamb-Weston/Meijer -"Sinds enkele jaren is Lamb Weston / Meijer onderdeel van het Smart Delta Resources (SDR) platform. Ik zie binnen dit platform veel kansen voor ons internationale bedrijf. Onze ambitie is de circulaire economie te versterken door het slim hergebruiken van reststromen tussen een aantal grote bedrijven in de Zuid Westelijke Delta.

Impuls Zeeland speelt de rol van project lead/bureau. Met deze samenwerking creëert Impuls letterlijke en figuurlijke verbindingen tussen bedrijven. Ik zie dan ook volop kansen om de positie van bestaande en nieuwe bedrijven in Zeeland te versterken en succesvol te laten zijn."

Lees hoe Smart Delta Resources werkt aan een klimaatneutrale industrie

Neem contact met ons op

Meer weten over Smart Delta Resources en de kansen voor jouw bedrijf?

Al onze diensten zijn kosteloos en vertrouwelijk.

Onno Sinke

Marketing- en Communicatieadviseur Smart Delta Resources