Dé hotspot is voor ondernemers in de chemiesector en procesindustrie

Waarom Zeeland?

Grote wereldspelers zoals Dow, Yara en ICL-IP profiteren van de strategische ligging, de uitstekende logistieke infrastructuur en van de vele synergiën die hier gecreëerd worden.

Zeeland biedt unieke voordelen voor de pyrolyse van kunststof/plastics. Het gevestigde lokale chemische cluster zorgt voor afname en samenwerkingsmogelijkheden. Zeeland biedt daarnaast toegang tot meerdere bronnen van plastic afval van de meest dichtbevolkte bevolkte agglomeraties in Noordwest-Europa. Er zijn gemakkelijke verbinding met andere toonaangevende Europese chemieclusters via waterwegen, spoor, pijpleiding en weg. Bovendien bieden wij praktische, vertrouwelijke steun om jouw project snel en kosteneffectief te helpen implementeren.

Lees meer in ons whitepaper Zeeland - The location for your plastics pyrolysis project

In Zeeland zit een van de grootste chemische clusters van Noordwest-Europa. Onder meer wereldspelers als Dow, Trinseo, Yara, ICL-IP en aanverwante logistiekbedrijven zoals Katoen Natie en Ravago zijn hier gevestigd. Zij profiteren volop van de synergie die dit grote cluster creëert.

Zeeland is strategisch gelegen, centraal in Noordwest-Europa. Van hieruit is de markt zeer goed te bereiken. Niet alleen voor de afzet van producten, maar ook als bron voor grondstoffen zoals plastic voor jouw plastic pyrolyse faciliteit.

Zeeland kent een uitstekende congestievrije infrastructuur, zowel over water, weg en spoor als via telecommunicatie, energienetwerk en ondergronds leidingennetwerk. De regio beschikt over een van de belangrijkste havens van Europa: North Sea Port. De haven ligt direct aan de Noordzee en reikt tot in België reikt. Op termijn komt er zelfs een directe kanaalverbinding met Parijs.

Bedrijven werken in het Zeeuwse chemische cluster werken intensief samen, de lijnen zijn kort en partijen maken succesvol gebruik van elkaars bronnen, zowel in materiële zin als in kennis.

In de directe nabijheid van het chemisch cluster, aan de Westerscheldetunnel en letterlijk op steenworp afstand van Dow, ligt het Maintenance Valuepark. Het is dé plek voor onderhoudsbedrijven in de procesindustrie. Door de clustering van deze bedrijven op dit bedrijvenpark zijn er hechte samenwerkingsverbanden en krijgt innovatie een flinke impuls.

Zeeland beschikt over diverse waardevolle netwerken gericht op kennisuitwisseling en het ontwikkelen van concrete business cases in de chemie en procesindustrie, maar ook sectoroverstijgend.

Smart Delta Resources bijvoorbeeld, een partnerschap van overheden, havens en grote energie- en grondstof-intensieve industriële bedrijven in de Delta regio (Zeeland, West-Brabant en Vlaanderen). Ze hebben de krachten gebundeld met de ambitie om een competitieve en klimaat neutrale industrie te realiseren in 2050. Ook het netwerk Circular Biobased Delta draagt hier in belangrijke mate aan bij.

De netwerken leveren een enorme impuls aan innovaties rondom gezamenlijke duurzaamheidsvraagstukken. Dit heeft al tal van succesvolle businesscases opgeleverd. Impuls is hierin een betrouwbare kennispartner.

Groene waterstof is van cruciaal belang voor de duurzame toekomst van de chemische industrie. Zeeland is als onderdeel van de Smart Delta Resources-regio het grootste duurzame waterstofcluster van de Benelux. De directe aanwezigheid van een sterk offshore windenergiecluster en een enorm zonnepanelenpark dragen hier in belangrijke mate aan bij. Dit is waarom bedrijven als Orsted, SeaH2Land en VoltH2 kozen voor Zeeland.

Ontwikkelingen in de Zeeuwsche chemiesector en procesindustrie

De chemiesector in Zeeland is volop in beweging. Dankzij het grote chemiecluster, de directe nabijheid van een sterk energiecluster en nauwe samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen, gaan de ontwikkelingen snel.

Ondernemersverhalen

Lees waarom deze bedrijven kozen voor Zeeland en hoe wij hen hebben kunnen helpen.

Vestigen

Team Industrial Services gelooft in samenwerking

Industrieel dienstverlener Team Industrial Services koos voor Zeeland vanwege de gunstige ligging, de loyale medewerkers en de vele samenwerkingsverbanden die bedrijven ondersteunen.

Albert voor Zeeland Refinery
Vestigen

Zeeland Refinery: achterlandverbindingen cruciaal

Zeeland Refinery: "de locatie aan de Westerschelde en de goede verbindingen met het achterland waren van groot belang bij de vestigingskeuze en zijn nog steeds cruciaal."

Chemie - Onderhoud fabriek
Verduurzamen

Waterstofuitwisseling tussen Dow Benelux en Yara Sluiskil

In de diverse naftakrakers van DOW komt waterstof vrij en deze heeft Dow niet allemaal nodig. Yara Sluiskil kan deze waterstof als grondstof in hun productieprocessen goed gebruiken. Deze waterstof wordt sinds 2018 succesvol uitgewisseld en levert veel energie- en CO2-besparing op.

Verduurzamen

Productie groene ammoniak door Ørsted en Yara

Ørsted en Yara bundelen hun krachten bij de ontwikkeling van een baanbrekend project om groene ammoniak te produceren. Hierbij wordt fossiele waterstof vervangen door hernieuwbare waterstof.

Verduurzamen

SeaH2Land: Duurzame waterstof voor de industrie

Ørsted en de grote industriële bedrijven in het North Sea Port cluster hebben de gezamenlijke ambitie om met een 1 GW elektrolyser voor duurzame waterstofproductie de CO2-uitstoot in het Nederlands-Vlaamse industriële cluster fors te verminderen.

WAAR WIJ JOU MEE KUNNEN HELPEN

Interesse om je te vestigen in Zeeland?

Wij begeleiden jou bij het vestigingstraject. Van het vinden van een locatie tot financieringsmogelijkheden en matchmaking

Selectie van locaties

Zeeland biedt meerdere vestigingsmogelijkheden op interessante locaties. Maar welke zijn beschikbaar, wat kosten ze en met welke contractvoorwaarden, kansen en risico’s moet je rekening houden? Wij weten het. We helpen je graag jouw ideale vestigingslocatie in Zeeland te vinden.

Vergunningstrajecten

Als ondernemer wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Dan is het belangrijk dat je de juiste vergunningen aanvraagt en dat je deze zo goed en volledig mogelijk indient. Hulp van een expert kan vergunningstrajecten dan ook flink versoepelen.

Juridische en fiscale zaken

Of je nu een (hoofd)kantoor, productielocatie, R&D, logistieke operatie of start-up wilt vestigen of uitbreiden in Zeeland, het is belangrijk je goed te laten adviseren over welke rechtsvorm hier het beste bij past.

Subsidies en stimuleringsregelingen

Subsidies en stimuleringsregelingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de financiering van jouw onderneming in Zeeland. Naast de gunstige vennootschapsbelasting in Nederland bieden zowel de regionale als de Nederlandse overheid én Europa vele betrouwbare regelingen waar je van kunt profiteren.

Matchmaking

Een goed zakelijk netwerk is van groot belang. Maar in een nieuwe markt de weg vinden naar de juiste contacten is best lastig. Wij maken je wegwijs.

Handelsmissies

Neem deel aan handelsmissies. Ga mee op reis en maak kennis met potentiële partners en/of klanten. Bouw aan een eigen netwerk in de regio waar jij wilt ondernemen.

WIJ HELPEN U GRAAG

Meer weten over ondernemen in de Zeeuwse chemiesector?

Neem contact met ons op

Albert Meiresonne

Manager Internationaliseren