Waarom Zeeland de hotspot is om toekomstbestendig te ondernemen
Er is in Zeeland veel expertise en potentie aanwezig om de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te optimaliseren. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden werken hier samen aan concrete business cases waarin oog is voor kosten, regelgeving, technologie en beschikbare grondstoffen. Wanneer jij jouw bedrijf in Zeeland vestigt kun je hier optimaal gebruik van maken. Tal van bedrijven met een hoge energiebehoefte of ambities om duurzaam te ondernemen kozen al voor Zeeland als vestigingsplaats. En dat is niet voor niets.
Al ver voordat circulaire economie een begrip was, startten we in Zeeland de eerste onderzoeken en pilots voor een circulair gebruik van grondstoffen. Zeeland bulkt door deze vroege start inmiddels van de ervaring en expertise op dit vlak.
Er is een groot bestaand industrieel cluster met talrijke synergiekansen, zoals het gebruik van restwarmte als energiebron of het recyclen van plastics en ander materiaal. Dit is er niet alleen, hier wordt ook al volop gebruik van gemaakt.
Innovatie in circulaire economie en de overstap naar hernieuwbare energie staan hoog op de Zeeuwse agenda. Het bedrijfsleven neemt daarin het voortouw en werkt actief samen met overheden en kennisinstellingen. Dit uit zich in actieve samenwerkingsverbanden, talrijke pilots en een hele reeks aan nieuwe, succesvolle technologieën, vaak sector-overstijgend.
Bijvoorbeeld binnen Smart Delta Resources, waarin grote industriële bedrijven zoeken naar synergiën zoals het gebruik van restwarmte als energiebron. Eenzelfde soort initiatief is er voor en door MKB-ondernemers: Symbiosis for Growth (S4G).
Op het gebied van energietransitie zijn in Zeeland al veel successen geboekt zoals een groot windmolen- en zonnepanelenpark en veelbelovende projecten rondom groene waterstof. Maar ook de eerste successen in de grondstoffentransitie zijn al realiteit. Bovendien is Impuls Zeeland een van de oprichters van het Zeeuws Energieakkoord en ondersteunen en adviseren we bedrijven bij energieopwekking en besparing.
Waterstof is van cruciaal belang voor verduurzaming van de industrie. Zeeland is als onderdeel van de Smart Delta Resources-regio (SDR) hard op weg het grootste duurzame waterstofcluster van Nederland én Europa te worden. Nu al is de SDR-regio met 580 kiloton per jaar het grootste industriële waterstofcluster van de Benelux. Er zijn vergevorderde plannen om de huidige grijze waterstof om te zetten naar groene waterstof, afkomstig van zonne- en windenergie. Daarvan is in Zeeland een enorm aanbod. Daarnaast worden ook de mogelijkheden van blauwe waterstof (CO2-afvang en -opslag), gele waterstof (import), oranje waterstof (uit afval) en paarse waterstof (nucleair) onderzocht. Tal van projecten hebben hierin al grote successen opgeleverd.
Enkele voorbeelden van duurzame waterstofprojecten in Zeeland:
- Uitwisseling van waterstof (bijproduct) via een buisleiding tussen Dow en Yara (gerealiseerd in 2018)
- “ELYGator”, Air Liquide heeft een project voor 200 MW elektrolyse in Terneuzen
- “H2ero”, 150 MW elektrolyser in Vlissingen on-site bij Zeeland Refinery (TotalEnergies-Lukoil)
- “Haddock”, 100 MW elektrolyser on-site bij Yara Sluiskil, project met Ørsted
- “Hy2Zer0” bij Dow in Terneuzen, waarbij methaanrijke reststromen uit het kraakproces worden gebruikt om waterstof te produceren en de huidige krakers worden aangepast om volledig op waterstof te draaien
- “SeaH2Land”, 500 MW elektrolyser door Ørsted in Vlissingen-Oost, groei naar 1GW
- Ontwikkeling van regionale grensoverschrijdende open-access waterstof buisleiding infrastructuur "Hydrogen Delta Network”
- 20MW projecten in Vlissingen en op de Axelse vlakte van VisionH2 om groene waterstof te produceren
We noemden al de circulaire economie, waterstof- en windenergie, maar daarmee zijn we er nog lang niet. Zeeland beschikt over een uitzonderlijk brede energiemix met daarin ook kern- en zonne-energie. De enige kerncentrale van Nederland staat in het Zeeuwse Borssele. Een uitbreiding ervan wordt momenteel onderzocht. Dit zou dus in de toekomst tot een enorme toename aan elektriciteit kunnen leiden.
Daarnaast is Zeeland ook een grote biomassa- en gascentrale rijk en ligt hier het op één na grootste zonnepanelenpark van Nederland. Het 43 hectare grote park ligt in het havengebied van Vlissingen en telt 140.000 zonnepanelen.
In heel Europa wordt volop ingezet op windenergie. Zeeland heeft hierin een unieke positie. De provincie ligt direct aan de Noordzee, de stroomkabels van offshore windparken ‘Borsele I, II, III, IV’ en (deels) ‘IJmuiden ver’ komen aan land in Zeeland en de havens zijn zeer geschikt voor windmolen-installatieschepen.
Ook is er een sterk maintenance-cluster aanwezig voor offshore energie. Grote partijen als Verbrugge Terminals en BOW terminal bieden alles wat nodig is om windmolenparken en olie- en gasplatforms te installeren en onderhouden.

Ontwikkelingen in de Zeeuwse energiesector
Kunnen we iets dat zo sterk is, nóg sterker maken? Ja, en dat doen we. Als aanjager, kennispartner en verbinder dragen we bij aan een nog sterkere en toekomstbestendige energiesector in Zeeland.
Interesse om je te vestigen in Zeeland?
Wij begeleiden jou bij het vestigingstraject. Van het vinden van een locatie tot financieringsmogelijkheden en matchmaking
Selectie van locaties
Zeeland biedt meerdere vestigingsmogelijkheden op interessante locaties. Maar welke zijn beschikbaar, wat kosten ze en met welke contractvoorwaarden, kansen en risico’s moet je rekening houden? Wij weten het. We helpen je graag jouw ideale vestigingslocatie in Zeeland te vinden.
Subsidies en stimuleringsregelingen
Subsidies en stimuleringsregelingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de financiering van jouw onderneming in Zeeland. Naast de gunstige vennootschapsbelasting in Nederland bieden zowel de regionale als de Nederlandse overheid én Europa vele betrouwbare regelingen waar je van kunt profiteren.