Een brede focus op verduurzaming

Er komen veel transities (veranderingen) op het gebied van verduurzaming op bedrijven af. Denk aan energie, klimaat en circulariteit. Een duurzaamheidsscan kan inzicht geven in hoe jij als bedrijf kan meebewegen met deze transities.

Helen Roskam, projectmanager vrijetijdseconomie: “Je ziet regelmatig dat als bedrijven een duurzaamheidsscan ondergaan er wordt gefocust op een bepaald thema. Het mooie aan de scan bij Onilio is dat ze hebben gekeken naar alle aspecten van hun bedrijf, zowel intern als extern. Zo kunnen ze met de uitkomsten meerdere milieu thematieken tegelijkertijd aanpakken”.

De duurzaamheidsscan voor Onilio

Onilio beheert en exploiteert hotelkamers, appartementen en vakantiehuizen op drie locaties in Zeeland én een locatie in Antwerpen. In mei 2022 liet de organisatie een duurzaamheidsscan uitvoeren voor de drie Zeeuwse locaties.

Duurzaamheidsbesef

Het laten uitvoeren van de scan was voor eigenaar Joost van Damme een logische stap: “Ik heb een groot duurzaamheidsbesef. Dit komt vanuit een ander bedrijf waar ik mede-eigenaar van ben; Combekk. Bij Combekk maken we duurzame kookartikelen van gerecyclede grondstoffen.” Vanzelfsprekend is duurzaamheid daarmee een dagelijks thema binnen dat bedrijf.


NIET VERDER GEBRUIKEN GEEN RECHTEN

Duurzaamheid als dagelijks thema

“Ik vond dat duurzaamheid ook een dagelijks thema binnen Onilio moest worden”, legt Joost uit. “We hebben namelijk maar één wereld. We kunnen de oceanen niet vol blijven dumpen met plastic. Of voor ieder nieuw product, dat maar een paar jaar meegaat, nieuwe grondstoffen gebruiken. We moeten dus bewuster omgaan met onze planeet. Mede vanuit die gedachte hebben wij een vraag neergelegd bij Impuls Zeeland die leidde tot een voucheraanvraag bij het Interreg 2 Zeeën project FACET.”

“We kunnen de oceanen niet vol blijven dumpen met plastic. We moeten bewuster omgaan met onze planeet.”

Green Leisure Group

De voucher werd toegekend en duurzaamheidsexpert Sander Verschuren van de Green Leisure Group werd aangehaakt. De Green Leisure Group is gespecialiseerd in het uitwerken van circulaire kansen voor de leisure-industrie.

De vraag van Onillo bleek redelijk uniek. Want waar bijna alle bedrijven, in ieder geval in eerste instantie, de scan laten uitvoeren op één specifiek onderdeel, koos Onilio ervoor om de gehele bedrijfsvoering te laten scannen. Van communicatie tot duurzaam inkopen. En van waterverbruik tot aan het gebruik van reinigingsmiddelen.

36 adviezen

De scan bracht 36 adviezen naar voren. Waar sommige ondernemers achteruit zouden deinzen door deze hoeveelheid, was dit aantal precies waar Joost op hoopte. “De scan was voor ons een nulmeting. We wilden onze positie bepalen; wat doen we nu al en waar kunnen we onszelf verbeteren? Het adviesrapport is uiteindelijk één groot verbeterplan geworden.”

“De scan was een nulmeting. Hieruit is één groot verbeterplan ontstaan”
NIET VERDER GEBRUIKEN GEEN RECHTEN
Hotel Residentie Vlissingen is één van de verblijfsaccommodaties van Onilio

Nooit met lege handen teruglopen

Waarom Joost zo sterk gelooft in het scannen van de gehele bedrijfsvoering, legt hij uit met een voorbeeld uit de horeca. “In de horeca is het gebruikelijk dat je nooit met lege handen terug naar de keuken loopt. Je moet altijd kijken wat je mee kan nemen. Zo dacht ik er ook over; als we toch willen verduurzamen, waarom dan niet gelijk voor de gehele bedrijfsvoering? In het rapport staan alleen al acht adviezen die betrekking hebben tot de werkwijze van medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan fietsend naar het werk komen. Al deze adviezen kan ik in één keer, in één meeting, behandelen met mijn werknemers. Dat is enorm efficiënt.”

36 adviezen, hoe houd je het behapbaar?

Deze efficiënte werkwijze moet je natuurlijk als bedrijf wel zien te vinden. Mooi dat er zo’n volledig adviesrapport ligt, maar waar start je met de uitvoering?

Om het rapport overzichtelijk en behapbaar te houden, heeft Onilio de aanbevelingen opgedeeld per locatie. Ook is er een bedrijfsbrede kolom gemaakt, bestaande uit laagdrempelige adviezen voor de gehele bedrijfsvoering. Joost: “Er wordt bijvoorbeeld aanbevolen om gerecycled printpapier te gebruiken. Deze aanbeveling is niet locatiegebonden en staat dus in de bedrijfsbrede kolom. Bij complexere adviezen zoomen we in per locatie.”

Naast het opdelen per locatie, heeft Onilio de adviezen óók opgedeeld in drie categorieën. De eerste categorie bestaat uit adviezen die per direct doorgevoerd kunnen worden. De tweede categorie bestaat uit adviezen waarvoor een kleine investering nodig is, en die op middellange termijn doorgevoerd kunnen worden. De laatste categorie bestaat uit adviezen waarvoor een grote investering nodig is en die vaak een langere implementatietijd nodig hebben.

“Laagdrempelig advies voeren we overal door. Bij ingewikkeldere adviezen zoomen we in per locatie”

Van 9 liter naar 4 liter water uit de kraan

Het verminderen van de waterdoorstroom is een advies uit de eerste categorie. Op alle locaties is gemeten hoeveel liter water er per minuut uit een volledig opengedraaide kraan komt. Dat bleek negen liter te zijn. Joost: “Je kan je handen ook prima wassen als dit vier liter is. Daarom hebben we per direct de waterdoorstroom verminderd met soms wel vijf liter.”

Duurzaamheidsbesef overbrengen

Het verminderen van de waterdoorstroom is een praktisch advies dat eenvoudig doorgevoerd kon worden. Maar het verduurzamen van de gehele bedrijfsvoering is natuurlijk niet even eenvoudig. Het brengt veel uitdagingen met zich mee. Niet alleen vanwege de hoeveelheid adviezen en de verscheidenheid ervan, ook vanwege verschillende doelgroepen en belangen.

NIET VERDER GEBRUIKEN GEEN RECHTEN
Kustpark Village Scaldia, onderdeel van de accommodaties van Onilio

“We hebben te maken met vier verschillende partijen: de directie/management, ons personeel, de pandeigenaren en onze gasten. Neem bijvoorbeeld de pandeigenaren, waarmee wij te maken hebben vanuit onze rol als exploitant. Wij moeten eigenaren het belang van dure duurzame opties laten inzien. Denk aan het aanschaffen van zonnepanelen.

Het duurzaamheidsbesef moeten we ook overbrengen op onze gasten. Want wij kunnen wel speciale afvalbakken kopen om afval te scheiden, maar als gasten plastic bij papier blijven gooien, werkt het alsnog niet. Daarom zijn de onderdelen communicatie en management zo enorm belangrijk én uitdagend.”

“Als je het vandaag regelt, (be)spaar je morgen geld én het milieu. Start dus gewoon met verduurzamen.”

Vandaag starten, morgen winst

Tuurlijk, het doorvoeren van alle adviezen gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het adviesrapport is door Onilio niet voor niets omgedoopt tot het ‘duurzaamheidsproject’. En sommige ondernemers zullen zich misschien wel afvragen of het geen gekkenwerk is, het doorvoeren van al die adviezen.

Daarop heeft Joost een duidelijk antwoord. “Ja, het is veel werk. En ja, het kan veel geld kosten. Maar de eerste winst zit in de makkelijkste onderdelen. Kijk bijvoorbeeld naar het verminderen van de waterdoorstroom. Binnen twee maanden hebben we zeventig procent van de kranen onder handen genomen. Je kan dus gewoon besparen zonder dat het je veel moeite kost. Als je het vandaag regelt, (be)spaar je morgen geld én het milieu. Start dus gewoon met verduurzamen en kijk hoever je kunt komen. Niet alles zal te realiseren zijn, maar probeer, net zoals wij, het maximale bij te dragen.”

Ook verduurzamen? Impuls Zeeland helpt je verder.

Wil jij als ondernemer in de Zeeuwse vrijetijdssector ook (meer) doen met verduurzaming? Impuls Zeeland helpt met duurzame innovaties implementeren binnen jouw bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld met een advies op maat of door het inschakelen van een expert. Meer weten? Ga in gesprek met onze projectmanagers.

Ontdek hoe wij jou kunnen helpen
Neem contact met ons op

Zelf aan de slag? Wij helpen je graag verder!

Heb je vragen over dit thema? Of wil je meer weten over de inspiratie, ondersteuning en financieringsmogelijkheden die wij bieden aan de toeristische sector? Ga in gesprek met projectmanager Helen Roskam.

Helen Roskam

Projectmanager Vrijetijdseconomie