Werken aan de toekomst van toeristische bedrijven

Met het Aanjaagprogramma Innovatie Toerisme inspireerden en ondersteunden we toeristische mkb’ers bij de verbetering van hun bedrijf.

Binnen het programma boden we toeristische mkb-bedrijven dé inspiratie, ondersteuning en financiering om stappen te maken. We deelden inspirerende verhalen van ondernemers uit de regio en organiseerden inspiratie- en kennissessies. Bovendien hebben we bedrijven ondersteund door middel van trajecten waarbij ze in gesprek konden gaan met experts. Dit alles met het oog op belangrijke thema's voor de sector, zoals energie, digitalisering en biodiversiteit.

En met succes! In totaal werden 21 toeristische mkb-bedrijven verspreid over heel Zeeland geholpen bij het ontwikkelen van een plan voor de toekomst van hun bedrijf.

Alle resultaten op een rij

Inspiratie voor jouw bedrijf

Inspiratie staat aan het begin van innovatie. Wij verzamelden inspiratievolle verhalen van ondernemers uit de regio. Bekijk deze verhalen op onze inspiratiepagina.

Hulp van experts

In totaal ontvingen 21 bedrijven een bijdrage voor het inschakelen van extern advies. Hieruit volgden concrete plannen voor de doorontwikkeling van de bedrijven. Deze plannen leiden tot een verwachte vervolginvestering van ongeveer € 7.000.000. Een mooi resultaat.

Ondernemer over ondersteuning: “De ondersteuning maakt de stap kleiner om verder te verduurzamen. Het is een steuntje in de rug.”

Op deze manier zijn bedrijven geholpen

In het programma konden ondernemers individueel of collectief advies van een expert krijgen. Ondernemers zijn o.a. geholpen met:

  • De ontwikkeling van een toekomstvisie.
  • De herstructurering van een campingterrein.
  • Een ontwerp voor het veranderen naar een ecologisch vakantiepark.
  • De herinrichting van een circulaire jachthaven.
  • De duurzaamheidsscan van een bestaand historisch gebouw.

Daarnaast werden bedrijfsvergelijkingsgroepen opgestart. In de bedrijfsvergelijkingsgroepen verbeterden 53 ondernemers hun kennis over financieel management.

Zelf ook aan de slag en op zoek naar een duwtje in de rug. Ga met onze projectmanagers in gesprek over de huidige mogelijkheden.

Van kennis naar innovatie

HZ Kenniscentrum Kusttoerisme deed onderzoek naar digitalisering, klimaat en duurzame verdienmodellen in de toeristische sector. De resultaten werden in podcasts en webinars gedeeld:

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag verder

Wil jij aan de slag met innovatie binnen jouw bedrijf en ben je op zoek naar ondersteuning? Onze projectmanagers helpen je graag verder. Ga met hen in gesprek over de mogelijkheden binnen onze nieuwe projecten.

Stefan Coppoolse

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Kim Provoost

Projectmanager Vrijetijdseconomie