Meer circulariteit ondernemers aan de kust

Het Interreg 2 Zeeën project FACET richt zich op het stimuleren van ondernemers in de toeristische sector om nieuwe circulaire oplossingen toe te passen binnen hun bedrijf. Samen met ondernemers en partners uit Nederland, Vlaanderen, Engeland en Frankrijk experimenteren we met circulaire toepassingen.

Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Over circulair ondernemen

Door circulair te ondernemen verduurzaam je jouw bedrijf. Met circulair ondernemen moeten grondstoffen zo lang en veel mogelijk hergebruikt worden en bestaat er geen afval meer. Voor de toeristische sector betekent dat grote veranderingen, want toerisme zorgt naast economische voordelen ook voor druk op beschikbare grondstoffen in een regio.

Hoe ziet circulariteit eruit in de toeristische sector? Denk aan circulaire keuzes bij het ontwerp van een vakantiehuis, het hergebruiken van waterstromen en het verminderen en optimaal recyclen van afval.

Edwin Schipper over deelname aan FACET

"Via Impuls Zeeland zijn we in aanraking gekomen met FACET om ondersteuning te krijgen bij het toepassen van circulaire oplossingen. Samen is besloten om een architectenbureau in te schakelen. Het bureau heeft de bouwtekening geoptimaliseerd en bekeken welke materialen circulair ingezet kunnen worden. Dankzij FACET konden we de eerst stap zetten en onze vraag neerleggen bij dit architectenbureau. Door deel te nemen aan het project kunnen én durven we door te pakken".

Kleinschalige pilots

In Zeeland organiseren Impuls Zeeland en HZ University of Applied Sciences laagdrempelige, kleinschalige pilots met toeristische MKB-ondernemers. Met een voucher kunnen de ondernemers experts inhuren die helpen bij duurzame vraagstukken. De pilots gaan over de thema's afval, water, energie, verpakking, accommodatie en gezamenlijke inkoop. Met de pilots maken ondernemers kennis met circulariteit en ontwikkelen we voorbeelden voor andere ondernemers. Het resultaat van een pilot: een kant-en-klaar actieplan voor je bedrijf dat gedeeld wordt met de sector.

Ondernemersverhalen

In totaal doen 20 Zeeuwse bedrijven mee aan het project FACET. Ontdek wat een aantal van hen heeft gedaan en hoe ze dit hebben ervaren. Zelf ook aan de slag met circulariteit? Ga in gesprek met één van onze projectmanagers en verduurzaam jouw bedrijf.

Toerisme Innoveren Circulair ondernemen

Stoomtrein Goes-Borsele bouwt circulair

Stoomtrein Goes-Borsele bouwt een nieuw circulair gebouw en heeft hiervoor gebruik gemaakt van de ondersteuning uit het internationale project FACET.

Neem contact met ons op

We helpen je graag verder!

Wil je meer weten over circulair ondernemen? Of wil je weten hoe andere bedrijven circulaire activiteiten zijn gestart? Ga in gesprek met projectmanager Helen Roskam en bekijk hoe wij jou kunnen helpen.

Helen Roskam

Projectmanager Vrijetijdseconomie