Afval verminderen

In strandpaviljoen de Haven van Renesse wordt het hele jaar door groente gekookt, vlees gebakken, verse jus geperst en koffiegezet.

Processen die afval opleveren. Dat kan eigenaar Don van Vliet niet veranderen. Maar wat er vervolgens met het afval gebeurt, is iets waar hij wél invloed op heeft en actie op onderneemt.

Circulair proces

In het project FACET keek Don samen met vijf andere strandpaviljoens naar het soort afval (ofwel grondstof) dat ze hebben en de mogelijkheden voor hergebruik of vermindering. En met resultaat. Koffiedrab wordt inmiddels gebruikt om oesterzwammen op te kweken, waarvan de koks vervolgens weer oesterzwamkroketten maken. Sinaasappelschillen worden verwerkt tot zowel een heerlijke likeur als handzeep.

Don van Vliet over de hulp van Impuls

"Ik werk nu samen met collega-ondernemers, maar we zijn er nog niet. Het lijkt mij gaaf om heel Zeeland te enthousiasmeren met wat we doen. En daarna de hele Nederlandse kust. Daar geloof ik in.”

Belang van samenwerking

Ook wordt gekeken naar verpakkingsmateriaal en gezamenlijke inkoop. De ondernemers werken samen en inspireren elkaar. De samenwerking is enorm belangrijk. Don, ”Ik kan wel in mijn eentje koffiedrab inzamelen, maar wij zijn ook maar een kleine speler. Als ik kijk hoeveel bedrijven er zijn in Renesse en hoeveel afval wordt weggereden, dan moet je wel een collectief vormen om resultaten te boeken”.

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag verder!

Jouw bedrijf verbeteren en op zoek naar hulp bij de eerste stappen om dit te doen? Ga met ons in gesprek en ontdek de mogelijkheden.

Minke Rabaut

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Stefan Coppoolse

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Kim Provoost

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Lise de Nooijer-Hekhuis

Junior Projectmanager Vrijetijdseconomie