Verduurzamen in een kerk? Eigenaren van “Nachtje in de Kerk” gaan aan de slag met de duurzaamheidsscan
Een kerkgebouw omtoveren tot een Bed & Breakfast (B&B): dat zagen Leonard en Ineke Dominicus wel zitten. Gasten kunnen genieten in één van de bijzondere kamers, op loopafstand van de Zeeuwse kust. Nu is de volgende fase aangebroken: hoe kan deze B&B verduurzaamd worden? Een duurzaamheidsscan moet inzicht geven.
Het begin: Nachtje in de Kerk
Leonard en Ineke hadden de wens om een Bed & Breakfast te beginnen op een bijzondere locatie. Leonard: “We hadden een aantal eisen: de mogelijkheid en ruimte om te (ver)bouwen, een gescheiden woon- en werkdeel, een tweede voordeur en eigen parkeergelegenheid.”
Een pittig wensenlijstje, zou je denken. Toch kwam in 2013 een mooie optie beschikbaar: een kerk aan de rand van Vrouwenpolder. Leonard: “Deze plek voldeed eigenlijk aan al onze wensen. De kerk is gebouwd in 1953 en heeft geen monumentale status. We dachten allebei: dit is het.”
De verbouwing tot een B&B
Het stel begon in de kerk vanaf nul. Leonard ging aan de slag met een eigen ontwerp. Voor de uitvoering van de ruwbouw werd een aannemer gezocht. Leonard: “We lieten kubussen plaatsen in het gebouw. Dit werd de basis voor de kamers. Daarnaast hebben we veel zelf gedaan. Stukje voor stukje: ruim 3 jaar zijn we bezig geweest voor we de B&B konden openen.”
Leonard: “In 2017 ontvingen we de eerste gasten. Superleuk. Ondertussen gingen we vrolijk door met nieuwe plannen maken. Ook verduurzamen deden we stap voor stap.” De kamers (de kubussen) zijn al goed geïsoleerd, inclusief de vloeren. In de gang is de originele vloer bewust behouden. Verder kwam er een nieuwe, zuinigere CV-ketel. Afval scheiden gebeurt nauwkeurig. Gasten worden hier ook over geïnformeerd.
Leonard: “Momenteel hebben we alle voor de hand liggende dingen wel gedaan. Als we verder willen verduurzamen, zijn dat grote investeringen. Dan wil je wel zekerheid dat je het juiste doet.”
Verduurzamingsuitdaging: Zonnepanelen op een kerk?
Een kerk vergt een andere aanpak dan een gemiddeld pand. Leonard: “Alles wat je in deze ruimte aanpakt, is omvangrijk. Dus ook verduurzamen. Daarnaast willen we graag bepaalde elementen van de kerk behouden. Zonnepanelen op het dak van een kerk vinden we niet zo passend. Dat tast de uitstraling van de kerk aan.”
De glas-in-lood-ramen op elke kamer zijn ook onderdeel van de beleving, maar het enkel glas isoleert slecht. Leonard: “Ik snap dat het nu weinig zin heeft om alle muren te isoleren, terwijl de kerk nog enkel glas heeft. Maar wat dan wel? Een onafhankelijke partij die meekijkt, is dan nuttig.”
“Verduurzamen, met behoud van de elementen van de kerk.”
Zoektocht naar een helpende hand
Wat er precies moet gebeuren om te verduurzamen en vooral in welke volgorde, is voor veel ondernemers een puzzel. Leonard: “In mijn zoektocht naar een onafhankelijke partij kwam ik bij Impuls Zeeland terecht. Toen las ik ook over de mogelijkheden voor vouchers die inzetbaar zijn voor bijvoorbeeld een duurzaamheidsscan.”
Lees meer over de vouchers waar al vele innovatieve ondernemers gebruik van hebben gemaakt.
Een voucher voor verduurzamen
Leonard: “Een voucher maakt de stap kleiner om verder te verduurzamen. Het is een steuntje in de rug. Verder was het contact met Impuls goed. De projectmanager van Impuls was een centraal contactpersoon in ons traject. Voor ik bij Impuls terecht kwam, klopte ik aan bij andere bedrijven en instanties. Dan merk je dat iedereen zijn eigen dingetje doet. Impuls is juíst de verbinder tussen verschillende partijen. ”
Hulp bij verduurzaming: duurzaamheidscan
Leonard en Ineke besluiten aan de slag te gaan met een duurzaamheidsscan. Impuls gaf een aantal potentiële partijen door aan Leonard: “Daaruit hebben wij zelf een partij gekozen. Het is waardevol dat Impuls al die connecties heeft. Dat heb je als kleine ondernemer nodig.”
Het stel kiest voor een uitgebreide duurzaamheidsscan. Leonard: “Een simpele scan waaruit een lijstje aandachtspunten rolt, helpt ons niet. In deze fase hebben we een stappenplan nodig en een begroting. Wat levert deze stap op én wat kost het? Op basis van de resultaten bekijken we wat we gefinancierd krijgen en wat we zelf kunnen inleggen. ”
Investeren in de toekomst
Leonard: “In deze fase is verduurzaming écht een investering. Al komen er uit een duurzaamheidsscan soms verrassingen. Een quick-win zou mooi zijn. Iets waar we niet aan gedacht hebben. Maar verder hebben we geen illusies: verduurzamen wordt vanaf nu kostbaar.”
De ramen vervangen en zonnepanelen leggen, worden waarschijnlijk de volgende stappen. Zoals gezegd blijft het kerkdak gespaard van zonnepanelen. Leonard: “Het dak van ons huis (verbonden met de kerk) is dan het alternatief. Om voldoende panelen te leggen, is wel een complete dakrenovatie nodig. De vorm van ons dak is nu niet geschikt.”
“Het resultaat is ons investeringsplan van de toekomst.”
Genoeg duurzame mogelijkheden
Ook water hergebruiken is een goede optie. Leonard: “Er komt een hoop water van het dak af. Het is zonde dat we daar geen gebruik van maken. Al denk ik dat het opslaan en hergebruiken van water in een later stadium plaats zal vinden. Het levert in het begin minder op en de investering is behoorlijk.”
Leonard en Ineke hopen met de duurzaamheidsscan te achterhalen wat interessante verduurzamingsopties zijn voor de toekomst. Én wat het kost en oplevert.
Een jaarrond aanbod
Een van de wensen van Leonard en Ineke is om het seizoen te verlengen. Leonard: “Momenteel zijn we open van april tot oktober. Best kort. In de kerk moeten we veel stoken in de winter, als we open willen. Dat is nu niet rendabel. Leonard: “Stel dat verduurzamen ervoor zorgt dat we twee maanden langer open kunnen, of het hele jaar, dan is dat heel mooi. Dan levert verduurzaming écht iets op.”
Tips voor ondernemers
Verbinding zoeken, dat is volgens Leonard het belangrijkste advies voor andere ondernemers die bezig zijn met verduurzaming. Leonard: “Veel ondernemers zijn wat terughoudend in het delen waar ze mee bezig zijn. Bang voor concurrentie. Dat is niet nodig. Als je open bent, help je anderen alleen maar. En je krijgt er ook openheid voor terug.”
Volgens Leonard is het benaderen van partijen ook belangrijk. Impuls kan daarbij helpen. Door bijvoorbeeld ondernemers met dezelfde vragen bij elkaar te brengen en te helpen experts te koppelen aan innovatie vraagstukken. Leonard: “Ja, investeren in die contacten kost tijd. Maar het kost ook tijd om het in je eentje uit te zoeken. Misschien nog wel meer.”