Van de safaritent tot aan de barntent. Luxe tenten schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo ook de tenten van FarmCamps, die de organisatie plaatst op boerderijcampings door heel Nederland en verhuurt aan gasten. In Zeeland staan inmiddels, verspreidt over verschillende camping, 74 van zulke tenten. Een mooie economische impuls voor de toeristische sector, dat zeker. En ook een ontwikkeling waarbij het steeds relevanter wordt om te kijken naar circulaire mogelijkheden.

Tentdoeken met een levensduur van 10 jaar

Daarom ging Impuls Zeeland begin 2022 met FarmCamps een gesprek aan. De vraag: of FarmCamps wilde deelnemen aan het project FACET voor onderzoek rondom het circulair gebruiken van tentdoeken.

“Dat verzoek was écht een eye-opener voor FarmCamps”, vertelt Saskia Poulissen, directeur operations. “Onze organisatie bestaat 10 jaar. Ongeveer even lang als de levensduur van de tentdoeken. Ik had daarom nog niet eerder over dit vraagstuk nagedacht; het was gewoonweg niet relevant. Het verzoek van Impuls Zeeland kwam dus op een perfect moment. En het deed me stilstaan bij het feit dat we inderdaad op zoek moeten gaan naar circulaire mogelijkheden.”

“Door het verzoek van Impuls Zeeland besefte ik dat we op zoek moeten gaan naar circulaire mogelijkheden”
De binnenkant van een Farmcamp safaritent

Vergroenen als boerenbedrijf

Boerderijcamping Oranjepolder werd door FarmCamps betrokken als Zeeuwse partij. Op deze camping in Arnemuiden slapen gasten sinds een paar jaar in de FarmCamps-tenten. Sentine Kodde, mede-eigenaar van de camping, was net als Saskia direct enthousiast over het vraagstuk. “Als boerenbedrijf moet je kijken naar de toekomst. We moeten aan alle kanten gaan vergroenen. Ik voer hier al veel gesprekken over met Zeeuwse concullega’s, want samen ontdek je veel mogelijkheden. Maar toen Saskia mij benaderde, is het balletje pas echt gaan rollen.”

Samen mogelijkheden ontdekken

Samen met andere partijen mogelijkheden ontdekken; dat was de kern van dit onderzoekstraject. Sentine legt uit: “Als je alleen naar je eigen bedrijf kijkt, gebeurt er niet veel. Wanneer je in gesprek gaat met andere partijen uit de keten, leer je veel sneller wat er mogelijk is.” Ook Strandpark de Zeeuwse Kust realiseerde dit en sloot aan bij de pilot.

“Wanneer je in gesprek gaat met andere partijen uit de keten, leer je veel sneller wat er allemaal mogelijk is.”

Van het einde naar het begin van het traject

De bedrijfsketen als accelerator van je ideeën dus. Hoe uitte zich dat in het onderzoekstraject naar de circulaire mogelijkheden van tentdoeken? “Als ik alleen dit onderzoek was gestart, had ik mij volledig gefocust op het einde van het traject”, legt Sentine uit. “Oftewel: wat kan ik met de doeken als deze aan vervanging toe zijn? Welke mogelijkheden er allemaal zijn, werd pas duidelijk toen ik met FarmCamps en Indu-Con aan tafel zat.”

Logisch en fair

Ook bij Saskia van FarmCamps werd de kracht van de keten al snel duidelijk. “Uiteindelijk heeft iedereen een bepaalde rol in de keten. Voor een producent is het heel makkelijk om te zeggen: ‘hier is ons product, succes ermee’. Op het gebied van duurzaamheid kan dat niet meer. Het is niet meer dan logisch dat de hele keten kijkt naar circulaire oplossingen.”

Start van de productieketen

De partijen kwamen er samen al snel achter dat het veel waardevoller bleek om naar de start van de productieketen te kijken. De focus verschoof richting de producent van de tenten: Indu-Con, en de leveranciers van de tentdoeken: TenCate en Heytex. De vraag of tenten aan het begin van het traject al met een circulaire insteek geproduceerd kunnen worden, kwam centraal te staan.

“Het is niet meer dan logisch dat de hele keten kijkt naar circulaire oplossingen.”

Roepen in de woestijn

Indu-Con maakt sinds 2013 alle luxe tenten voor FarmCamps en staat daarbij in nauw contact met grondstofleveranciers TenCate en Heytex. Het feit dat Indu-Con werd betrokken bij het proces, kan eigenaar Wytze Kaastra alleen maar toejuichen. “Als je alleen op zoek gaat naar circulaire mogelijkheden, is het roepen in de woestijn. Je beschikt niet over alle kennis, die vind je juist in de keten. Van de grondstofleverancier tot aan de eindgebruiker; overal kom je andere vraagstukken en kennis tegen.”

Leveranciers spelen een grote rol

Leveranciers TenCate en Heytex bleken een heel grote rol te spelen in de zoektocht naar het circulair gebruiken van de tentdoeken. Zij maken en bewerken namelijk het tentdoek-materiaal. En daarmee zijn het belangrijke partijen. Om dat te illustreren, keren we even terug naar het campingveld van Sentine.

Algaanslag

Na een paar jaar kleuren de tentdoeken groen door algaanslag. Om die reden reinigt FarmCamps de tentdoeken elk jaar met een water-chlooroplossing. De alg verdwijnt, maar de structuur van de tentdoeken wordt ook aangetast. De doeken worden hierdoor steeds dunner. Dat staat hergebruik in de weg. Idealiter worden de tentdoeken dus niet meer gereinigd. Om te onderzoeken of het materiaal op een andere manier bewerkt kan worden zodat algaanslag geen kans meer krijgt, gaan alle partijen binnenkort om de tafel met TenCate en Heytex.

Algaanslag op de safaritent

‘Stoorde u zich aan de algaanslag op de tent?’

In gesprek gaan met de gehele keten, leidde tot nog een mogelijke oplossing voor het algaanslag-probleem. Toen de achterkant van een tent bij Sentine groen zag van de aanslag, stond FarmCamps al klaar om het doek te reinigen. Maar in de projectgroep werd besloten om dit eens niét te doen. Gasten die in de tent hadden geslapen, werd juist een enquête toegestuurd met daarin de vraag hoe storend ze de aanslag vonden. Het antwoord? Niet. Ze hadden het niet eens gezien. Daarom wil Farmcamps Tencate de vraag voorleggen of het niet-verwijderen van algaanslag een optie is, vooral om te onderzoeken of algaanslag mogelijke gezondheidsproblemen oplevert.

Het einde van de productieketen

Hoewel in het onderzoekstraject al snel bleek dat de meeste winst in het begin van de productieketen te behalen valt, is óók naar het einde ervan gekeken. VerdraaidGoed uit Gorinchem gaat onderzoeken of zij de oude tentdoeken kunnen hergebruiken. Met het aangeleverde materiaal worden producten gemaakt die FarmCamps weer kan inzetten. En zo is de productieketen volledig rond.

VerdraaidGoed gaat onderzoeken of ze van de oude tentdoeken nieuwe producten kunnen maken

Waardevolle inzichten

Het project heeft tot waardevolle inzichten geleid. Inzichten die ook veel kunnen betekenen voor de gehele Zeeuwse toeristische sector, aangezien de luxe tenten sterk in aantal groeien. Sentine erkent dat: “Onze bevindingen worden samengevat in een rapport. Dit rapport kan andere bedrijven helpen om te beginnen met circulair denken en ondernemen. En ook naar leveranciers toe maakt het duidelijk dat ondernemers behoefte hebben aan circulaire producten en oplossingen. Dat is mooi, want zo kunnen we toewerken naar een duurzamere sector.”

Neem contact met ons op

Impuls Zeeland helpt

Ook circulaire mogelijkheden ontdekken voor jouw bedrijf? Ga met ons in gesprek. Wij bieden ondernemers diverse ondersteuningsmiddelen zodat jij de eerste stappen kunt zetten. Meer weten? Neem contact op met onze projectmanagers.

Minke Rabaut

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Stefan Coppoolse

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Kim Provoost

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Lise de Nooijer-Hekhuis

Junior Projectmanager Vrijetijdseconomie