Ondernemers stimuleren circulair te bouwen

Vijftien ondernemers kregen een voucher om met een extern adviseur de mogelijkheden van circulair bouwen te onderzoeken. In totaal bracht het project, naast nieuwe kennis bij ondernemers, een vervolginvestering van ruim 24 miljoen op.

Extra interessant voor recreatiebranche

De recreatiebranche is extra interessant als het gaat om circulair bouwen.

Een normale woning heeft een levensduur van zo’n zeventig jaar. Binnen de recreatiebranche volgen trends elkaar extreem snel op en is een woning echter vaak na vijftien jaar al echt verouderd. Het is dus des te lonender om binnen deze branche flexibel en circulair te bouwen.

Bekijk het overzicht van het project in de video.

Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Adviezen en kennisuitwisseling als resultaat

Uiteindelijk leverde de ondersteuningstrajecten adviezen op over ontwerp, materialisatie, landschappelijke inpassing en de realisatie. Ook vond er veel kennisuitwisseling plaats via bijeenkomsten en excursies.

Een aantal ondernemers uit het project hebben inmiddels hun circulaire gebouw al gerealiseerd of zijn daar momenteel mee bezig. De totale vervolginvestering van het project Circulair Beleven bedraagt ruim 24 miljoen met investeringen variërend tussen de 10.000 en 10 miljoen euro per bedrijf. Bekijk de factsheet en het webinar met meer informatie over de resultaten van het project.

Bekijk de factsheet Bekijk het webinar

Deze ondernemers bouwen circulair

De mogelijkheden van circulair bouwen zijn vaak nog vrij onbekend bij toeristische ondernemers. Is circulair bouwen haalbaar? Is het niet heel veel duurder dan op reguliere manieren te bouwen? Gaat er niet veel meer tijd zitten in de voorbereidingen en het regelwerk? Wij gingen op bezoek bij vier ondernemers die plannen maken voor circulair bouwen. Zij vertellen hun verhaal en delen hun ervaringen.

Verder met circulariteit

Het project Circulair beleven is uitgevoerd door Impuls Zeeland, HISWA-RECRON en HZ Kenniscentrum Kusttoerisme en werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Provincie Zeeland. Het project is inmiddels afgrond. Het thema circulariteit in de toeristische sector is verder opgepakt in het Interreg 2 Zeeën project FACET.

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag verder

Zelf aan de slag met circulariteit? Wij bieden diverse ondersteuningsmiddelen om je hierbij te helpen. Ga in gesprek met één van ons projectmanagers voor meer informatie.

Minke Rabaut

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Kim Provoost

Projectmanager Vrijetijdseconomie