“Ik kreeg een enorme naheffingsnota van mijn energieleverancier”, blikt René terug naar 2012. “Het bleek uiteindelijk een boekhoudkundig foutje te zijn, maar het zette me wel aan het denken: wat is het eigenlijk gek dat we energie betalen zonder te weten waarvoor precies.”

See What You Can Save

Waar de gemiddelde mens zich dat tien seconden afvraagt en daarna overgaat tot de orde van de dag, besloot René er een oplossing voor te vinden en hier samen met een compagnon een bedrijf omheen te bouwen, SWYCS: See What You Can Save. “We zijn gestart met het bouwen van een gateway en slimme tussenstekkers. In die tijd bestonden die nog niet, dus het was een flink ontwikkeltraject.”

InnoGo!

Flink betekent ‘jarenlang’ en al die tijd komen er nauwelijks inkomsten binnen. “Gelukkig hebben we in die periode een lening gekregen van InnoGo!, een speciaal investeringsfonds van Impuls Zeeland voor (door)ontwikkeling van innovaties. Edwin van Houte van Impuls Zeeland wees me op deze mogelijkheid. Ze zagen de potentie van wat we aan het doen waren en welke duurzame impact dit Zeeland en Zeeuwse bedrijven zou kunnen hebben.”

Internet of Things

SWYCS zat in 2014 nog volop in de pioniersfase rondom het energiemanagementsysteem toen zich een nieuwe uitdaging aanbood. “Internet of Things, IoT, kwam in die tijd op. Een chipfabrikant zag ons wel als voorbeeld hiervoor en vroeg of we een presentatie aan de Singaporese overheid wilden geven. Dat heeft ons aan het denken gezet.”

Als een hoge energierekening al leidt tot een innovatief energiemanagementsysteem, kun je wel al raden wat René toen deed. “Tja, als je verwacht dat dit een nieuw speerpunt in de online evolutie is, dan moet je daar toch wat mee? Het betekende voor ons wel een gigantische ommezwaai, gevalletje 360 graden. Alles moesten we ombouwen, de gateway, hard- en software, tussenlagen en gebruikersinterface. Het had dus enorme impact op onze ontwikkeling.”

ZPF

Die impact vroeg ook om flink wat extra financiële middelen. “Edwin wees me nu op hun andere investeringsinstrument, het Zeeuws Participatie Fonds. Het bleek ideaal voor ons. Zo hadden we geen zware lening om onze nek hangen, maar werd er een investering in ons bedrijf gedaan die we later kunnen terugbetalen.”

Zo kwam René via Edwin nog wel vaker op het pad van interessante mogelijkheden. “Dat is het mooie van Impuls Zeeland. Als ondernemer ben je vooral bezig met ontwikkelen en zoeken naar klanten. Dan zie je mogelijkheden als InnoGo! en ZPF over het hoofd. Impuls wijst je daarop. En dat gaat niet alleen om financieringsmogelijkheden, maar ook om interessante connecties voor potentiële samenwerkingen. Echt heel waardevol.”

Op naar Europa

De oplossingen van SWYCS staan inmiddels als een huis. “We zijn volop in bedrijf. Enerzijds bevinden we ons nog steeds op het vlak van verduurzaming, we zijn inmiddels ook zelf naar een energieneutraal pand verhuisd, maar daarnaast richten we ons nu ook op gebouwautomatisering. Dat is heel breed, van bezettingsgraadmonitoring voor grote vastgoedbezitters tot profielopbouw en monitoring voor mensen met beginnende dementie.” In Nederland is SWYCS, zoals René dat bescheiden zegt ‘aardig op pad’. De blik is nu op het buitenland gericht. “We zijn al succesvol in België en zetten ook al stappen in Duitsland en Engeland. Uiteindelijk willen we een fors marktaandeel in heel Europa realiseren.”

Samen kom je verder

Na tien jaar hard werken, is dat een heel mooie plek om te staan. “Zeker, en dat is mede dankzij iedereen om ons heen. Als ondernemer denk je alles te weten, maar dat is natuurlijk niet zo. Het is belangrijk om de juiste mensen om je heen te verzamelen die je af en toe eens op een nieuw pad wijzen. Dat zou mijn tip naar alle ondernemers zijn, hoe vaak ze hem wellicht ook al gehoord hebben, maar het is echt zo: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.”

Ook hulp nodig bij financiering?

Onze Investment Managers helpen je bij de zoektocht naar de juiste financiering en we ondersteunen je als sparringpartner.