Circulair beleven

Ondernemers stimuleren circulair te bouwen

Samen met HISWA RECRON, HZ Kenniscentrum Kusttoerisme en Provincie Zeeland voerde Impuls Zeeland afgelopen jaren het project ‘Circulair Beleven’ uit. Met het project konden ondernemers kennis maken met de principes van circulair bouwen.

Vijftien ondernemers kregen een voucher om met een extern adviseur de mogelijkheden van circulair bouwen te onderzoeken. En met resultaat, in totaal brengt het project, naast nieuwe kennis bij ondernemers, een vervolginvestering van ruim 24 miljoen.  


Extra interessant voor recreatiebranche

De recreatiebranche is extra interessant als het gaat om circulair bouwen. Een normale woning heeft een levensduur van zo’n zeventig jaar. Binnen de recreatiebranche volgen trends elkaar extreem snel op en is een woning echter vaak na vijftien jaar al echt verouderd. Het is dus des te lonender om binnen deze branche flexibel en circulair te bouwen.

Adviezen en kennis als resultaat

Uiteindelijk leverde de ondersteuningstrajecten adviezen op over ontwerp, materialisatie, landschappelijke inpassing en de realisatie. Naast het vouchertraject ging het project ook de uitwisseling van kennis en inspiratie via bijvoorbeeld excursies en inspiratiebijeenkomsten. 

Een aantal ondernemers uit het project hebben inmiddels hun circulaire gebouw al gerealiseerd of zijn daar momenteel mee bezig. De totale vervolginvestering van het project Circulair Beleven bedraagt ruim 24 miljoen met investeringen variërend tussen de 10.000 en 10 miljoen euro per bedrijf. Bekijk de factsheet en resultaten video met meer informatie over de resultaten van het project. 

Veder met circulair bouwen

Het project Circulair Beleven is afgerond. Het thema circulariteit is krijgt een vervolg in het Interreg 2 Zeeën project FACET.

Het project Circulair beleven is uitgevoerd door Impuls ZeelandHISWA-RECRON en HZ Kenniscentrum Kusttoerisme en werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Provincie Zeeland.