Veel kansen om biodiversiteit te vergroten

Voor veel bedrijven in de toeristische sector liggen er nog genoeg kansen om te vergroenen.

Biodiversiteit is één van de thema’s waarop wij ondernemers verder helpen. Dat doen we door te inspireren en ondersteunen. Dat deden we ook op 19 oktober 2022 met een bijeenkomst over de natuurlijke werking van het ecosysteem. Op deze dag ging een groep Zeeuwse ondernemers onder begeleiding van Jos Willemsen aan de slag met biodiversiteit.

Eco-effectief ondernemen

Jos Willemsen is landschapsarchitect. Hij weet hoe bedrijven eco-effectief kunnen ondernemen. Jos nam de ondernemers mee naar het voedselbos van Voedselbron Graauw. Daar kon de groep met eigen ogen ontdekken, proeven én kijken hoe ze onderdelen van het voedselbos zelf kunnen toepassen.

Energie ophopen in de bodem

Jos vertelt dat we vaak niet goed omgaan met de bodem: we wieden, bemesten, irrigeren en bestrijden ziektes. Terwijl we eigenlijk energie moeten ophopen. Onze bodem moet meer lucht krijgen. En onze groenvoorziening moeten we aanpassen om de bodem weer vruchtbaar te maken. Bijkomend voordeel? Deze nieuwe manier kost minder tijd. Een win-win situatie!

"We kregen uitleg over hoe we onze landschappen vruchtbaarder en productiever kunnen maken. Ook voor de recreatiesector liggen er kansen en soms kun je met kleine aanpassingen al verschil maken."

Ilona, eigenaresse Camping Meidoorn over de dag

Een groen verdienmodel

Door onze bodem op een juiste manier te behandelen, kunnen we meer winst behalen. Bloemen, planten en bomen hebben diverse talenten. Die talenten moeten we benutten in het ecosysteem. De werking hiervan zie je in het voedselbos, de muziek van de toekomst. Ze leveren meer op dan traditionele landbouw en zijn juist een verdienmodel. Volgens Jos zou het goed zijn als toeristische ondernemers gaan samenwerken om biodiversiteit te vergroten.

Wij helpen je vooruit!

Wil jij ook werken aan de toekomst van jouw bedrijf? Wij helpen ondernemers vooruit. Dit doen we op het thema biodiversiteit, maar ook thema's als energie, digitalisering en klimaat. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Ga met ons in gesprek.

Neem contact met ons op

Een gesprek aanvragen? Dat kan!

Meer weten over dit onderwerp? Of zelf aan de slag met innovatie op jouw toeristisch mkb-bedrijf? Onze projectmanagers helpen je graag verder.

Stefan Coppoolse

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Kim Provoost

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Minke Rabaut

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Lise de Nooijer-Hekhuis

Junior Projectmanager Vrijetijdseconomie