OEST Farm&Stay gaat de uitdaging aan

Bij OEST Farm&Stay in Ritthem draait alles om respect: voor de medemens, dieren en planten. Eigenaren Marieke Engelsman en Jeroen Bergevoet creëerden een voedselbos, eetbare tuin, kampeerplekken en een vakantiehuis. Iedereen is welkom, maar je wegwerpservies mag je thuislaten. Duurzaamheid staat op één.

Van Singapore naar Zeeland

Marieke en Jeroen zijn afkomstig uit het oosten van het land. Voor Jeroens werk kwamen ze in Zeeland terecht en later in Singapore. Na dit uitstapje viel de keuze wederom op Zeeland waar ze deze keer een stuk land kochten. Zelf eten verbouwen en ruimte voor Jeroen om te klussen, was het idee. Acht jaar later is dat stuk land uitgegroeid tot zoveel meer.

Van een kale akker kun je niet plukken

Om te komen waar OEST Farm&Stay nu is, is veel werk verzet. Marieke: “Toen wij in 2015 onze intrek namen, startten we op nul. Een kale akker, jarenlang bespoten en omgeploegd. Ons doel was om de bodem te herstellen.”

Ooit gehoord van permacultuur?

Tijdens de beginfase raakte het stel steeds meer geïnteresseerd in de samenwerking tussen mens en natuur. Marieke: “Bij de aanschaf van de boerderij kwam permacultuur op ons pad. We besloten dat we deze methode wilden gebruiken op onze boerderij.”

“Permacultuur kan een oplossing zijn voor negatieve gevolgen van de moderne landbouw.”

Wat is Permacultuur?

Permacultuur is voor veel mensen nog een onbekend begrip. Het is een manier van landbouw en leven gericht op duurzaamheid en samenwerking met de natuur. Drie ethische principes staan daarbij centraal: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en zorg voor een eerlijke verdeling. Binnen permacultuur beweeg je mee met de flow van de natuur. Zonder daar te veel invloed op uit te oefenen. Je helpt de natuur enkel een handje door samen te werken. Door slim gebruik te maken van biodiversiteit: alle planten, dieren en micro-organismen hebben een functie.

Lees meer over permacultuur

Stap voor stap

Na een jaar wierp het verbeteren van de bodem letterlijk zijn vruchten af. De eerste groenten en fruit kwamen tevoorschijn. Marieke: “Steeds gingen we een stapje verder: een moestuin cirkel, een drinkpoel en natuurlijke omheiningen.”

Ook deed zich in 2018 nog een mooie kans voor: het bos achter het perceel kwam te koop. Marieke: “We creëerden een voedselbos met kampeerplaatsen. Daarmee lieten we mensen kennis maken met permacultuur.” Ondertussen zijn er 22 kampeer- en camperplaatsen én is een deel van de historische schuur omgebouwd tot luxe vakantiehuis.

Genieten én iets opsteken

Gasten genieten van de mooie bosrijke omgeving, maar er is meer: Marieke hoopt mensen iets mee te geven wanneer zij OEST Farm&Stay bezoeken. “We hebben een recreatieve én educatieve functie. Overal op het terrein hangen kaartjes met feitjes over de omgeving om mensen bewuster te maken.”

In de zomer vertelt Marieke gasten hoe ze wilde bijen kunnen helpen. Of hoe ze zelf een perentak enten op een meidoorn onderstam. Kennis delen dus: “Het is mooi als mensen hier iets leren wat ze ook thuis kunnen toepassen.”

Biodiversiteit als speerpunt

Gasten wanen zich midden in de natuur. Bomen, struiken, vogels, vlinders en bijen; alles is te vinden op het land. Marieke: “Voor bijen hebben we extra bomen en struiken aangeplant.”

Verder zijn overal takkenwallen gemaakt. Dat zijn horizontaal gestapelde takken, die dienen als broed- of schuilplaats. Marieke: nuttig voor insecten, vogels en zoogdieren. Juíst door onze biodiversiteit hebben we weinig last van plagen.”

“Alles wat hier leeft, houdt elkaar in balans.”

De biodiversiteit wordt nog steeds uitgebreid: “We kunnen niet alles tegelijk doen. Verschillende stukken van het land kunnen nog verder ontwikkeld worden. We laten de varkens daar nu het land omwoelen. Ook experimenteren we met minder bekende soorten vruchten zoals de honing- en kiwibes.”

Bewustwording

Altijd met respect voor de natuur. Zonder te forceren. Van gasten wordt ook respect voor de omgeving verwacht. Marieke: “Maar we willen niet te streng zijn. Gewoon mensen aan het denken zetten.”

“Gasten laten genieten van ons mooie stuk land, maar ook inspireren met onze leefwijze. ”

OEST Farm&Stay zet in op een zero waste kampeerbeleid. Dingen als wegwerpservies zijn verboden. Marieke: “Wij bieden tools aan om afvalloos kamperen makkelijker te maken voor mensen. In het seizoen kunnen mensen bijvoorbeeld rijst, pasta en havermout naar behoefte vullen in potten. Groente en fruit kunnen ze van het land halen. Brood bakken we zelf.”

Naar buiten

Marieke moedigt ook andere ondernemers aan om te werken met lokale producten: “Ik vraag bijvoorbeeld lokale horeca waar hun munt vandaan komt. Dan halen ze een plastic zakje uit Spanje tevoorschijn. Ik vertel dan dat wij dat ook kunnen leveren; lekker, onbespoten en uit de buurt. Dat is een win-winsituatie.”

Meer samenwerkingen ziet Marieke in de toekomst wel zitten: “De afgelopen jaren hebben we veel aangeplant. We kunnen lokale bedrijven van alles aanbieden. Toch zullen ondernemers dan ook een shift moeten maken: meer werken met seizoensproducten. Flexibel omgaan met wat er op dat moment beschikbaar is”

Plannen genoeg

Marieke en Jeroen hebben genoeg ideeën, maar uitbreiding van het aantal slaapplekken hoort daar niet bij. Marieke: “Het unieke van deze plek is juist de ruimte en privacy die mensen hebben.”

Andere ideeën zijn er wel: “Educatie op het gebied van permacultuur. Workshops bijvoorbeeld. Dat lijkt ons wel wat. Of aanschuifdiners organiseren. Met mensen uit de buurt dineren met lokale producten. Dat lijkt ons mooi. Delen met andere mensen, dat vinden we belangrijk.”

Neem contact op

Wij helpen je graag verder!

Wil jij meer doen met de natuur op jouw bedrijf? Dat kan! Ga met ons in gesprek en ontdek hoe wij jou kunnen helpen.

Lise de Nooijer-Hekhuis

Junior Projectmanager Vrijetijdseconomie

Stefan Coppoolse

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Kim Provoost

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Minke Rabaut

Projectmanager Vrijetijdseconomie