“Toen we de oude camping in 2017 kochten, zijn we daar een beetje naïef ingestapt”, vertelt onderneemster Rosa Samson. “We wisten van tevoren dat alles verouderd was. Het was al jarenlang geen lopend bedrijf meer en in de decennia ervoor waren er geen vernieuwingen geweest. Maar door ons enthousiasme zagen we niet hoe erg het was. Daar zijn we gaandeweg wel achter gekomen.”

Nare verrassingen

Doorgebrande elektriciteit, verrot leidingwerk, Rosa en haar man kwamen werkelijk alle denkbare nare verrassingen tegen. “De afgelopen jaren hebben we alles zelf vernieuwd. Hier en daar provisorisch, want we hebben maar een klein budget. Van de camping kunnen we niet volledig leven. Daarvoor zijn we met vijftien plekken en vijf vaste accommodaties te klein. Toch vinden we het prima zo en willen we niet overstappen naar een hogere prijs. Kamperen moet haalbaar zijn voor iedereen, vinden wij. Zeker op zo’n mooie plek als deze.”

“Kamperen moet haalbaar zijn voor iedereen”

Een kwalitatief sterker product

Om de kwaliteit van de camping verder te verbeteren, willen de eigenaren herstructureren om meer ruimte te creëren voor de huidige plekken, herinrichten en natuurlijke beplanting aanleggen. Alleen is die herstructurering nog niet zo simpel. “Zo is er natuurlijk de kwestie van financiering. Dat heb je nodig om verbeteringen door te voeren. We hebben het geld niet op de plank liggen en financiering krijgen voor innovatie is vaak lastig. Gelukkig is het met hulp van een fonds van Impuls Zeeland toch gelukt om stappen te zetten.”

Plannen maken met een landschapsarchitect

“We wisten dat we sowieso de huidige plekken ruimer wilden maken en vergroenen, omdat we merken dat onze gasten steeds meer behoefte hebben aan ruimte en natuurbeleving. En we wilden wintervaste accommodaties realiseren om ook in het winterseizoen inkomsten te genereren.”

Via Impuls Zeeland kreeg Zilt bij Zee een financiële bijdrage om een expert in te schakelen die hielp bij de ontwikkeling van plannen. De camping ging aan de slag met een landschapsarchitect. Samen maakten ze een plan voor een nieuwe indeling op de camping met meer aandacht voor groen en ruimte.

Het plan laat een hele andere indeling van de camping zien. Rosa: “Omdat wij zelf midden in ons bedrijf zitten, zagen we de kansen niet. Een plan zoals we nu hebben, daar zouden we zelf nooit op zijn gekomen.”

Investeren in de ruimte

Rosa: “Om de herinrichting te realiseren moeten we de oppervlakte uitbreiden. Dit kan door de aankoop van 1,5 hectare grond. Voor de toekomstplannen is het een belangrijk stuk grond. Grond die de ruimte biedt om te voorzien in meer groen. Dat vergroot de natuurbeleving voor gasten.”

Financiering

Impuls Zeeland helpt toeristische ondernemers te werken aan de toekomst, door hen te inspireren, ondersteunen en financieren. De financiële hulp bestaat o.a. uit een fonds waar ondernemers terecht kunnen voor een lening om te investeren in de kwaliteitsverbetering en verduurzaming van hun bedrijf. De investeringsmanagers van Impuls Zeeland kijken graag mee naar de mogelijkheden.

Stapje voor stapje

De volgende fase is de realisatie van het plan. “Dit gaan we stapje voor stapje doen. Het is allemaal veel werk en veel geld. We zijn nu bezig met het verleggen van de infrastructuur. Die ligt er nu zo goed als volledig in. Na het nieuwe seizoen willen we eerst de vijf vaste accommodaties verplaatsen en twee ervan vernieuwen. Hoe, dat weten we nog niet. Het zijn allemaal flinke investeringen voor ons.”

De helpende hand van Impuls Zeeland

Voor advies, hulp en soms ook financiering weet Rosa de Zeeuwse regionale ontwikkelingsmaatschappij Impuls Zeeland inmiddels goed te vinden. “De lijntjes met de projectmanagers zijn kort en het contact is prettig. Er komen veel mogelijkheden op ons pad. Zo hebben we deelgenomen aan de bedrijfsvergelijkingsgroepen en gingen we mee op inspiratietour. Impuls Zeeland is heel actief en wij kunnen overal hartstikke veel van leren.”

Een goed plan is goud waard

Terugkijkend op de afgelopen vijf jaar heeft Rosa in ieder geval één belangrijke les geleerd: “Een goed plan is goud waard. Wij zijn gewoon begonnen van ‘we zien wel’, maar achteraf merk je dat je onnodig veel geld in verkeerde dingen gestoken hebt. Nu we een sterk plan hebben, kunnen we veel gerichter aan de toekomst van ons bedrijf bouwen. We hebben er zin in!”

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag verder

Benieuwd of wij ook voor jouw financieringsmogelijkheden hebben? Neem contact op met onze projectmanagers.

Yvonne Braamse-Joosse

Investment Manager

Minke Rabaut

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Stefan Coppoolse

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Kim Provoost

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Lise de Nooijer-Hekhuis

Junior Projectmanager Vrijetijdseconomie