
“Toen we de oude camping in 2017 kochten, zijn we daar een beetje naïef ingestapt”, vertelt onderneemster Roos. “We wisten van tevoren dat alles verouderd was. Het was al jarenlang geen lopend bedrijf meer en in de decennia ervoor waren er geen vernieuwingen geweest. Maar door ons enthousiasme zagen we niet hoe erg het was. Daar zijn we gaandeweg wel achter gekomen.”
Nare verrassingen
Doorgebrande elektriciteit, verrot leidingwerk, Roos en haar man kwamen werkelijk alle denkbare nare verrassingen tegen. “De afgelopen jaren hebben we alles zelf vernieuwd. Hier en daar provisorisch, want we hebben maar een klein budget. Van de minicamping kunnen we niet volledig leven. Daarvoor zijn we met vijftien plekken en vijf vaste accommodaties te klein.” Toch vinden we het prima zo en willen we niet overstappen naar een hogere prijs. Kamperen moet haalbaar zijn voor iedereen, vinden wij. Zeker op zo’n mooie plek als deze.”
Een kwalitatief sterker product
Om de kwaliteit van de camping verder te verbeteren willen de eigenaren herstructureren om meer ruimte creëren voor de huidige plekken, herinrichten en natuurlijke beplanting aanleggen. Alleen is die herstructurering nog niet zo simpel. “Allereerst moeten we wachten op de gemeente. Daar ligt nu een vergunningsverzoek voor tien extra plekken. En dan is er natuurlijk nog de kwestie van geld. Dat heb je nodig om verbeteringen door te voeren. We hebben het niet op de plank liggen en banken hebben een lastig beleid voor het financieren van bedrijven in de verblijfsrecreatie. Maar gelukkig is het met hulp van Impuls Zeeland toch gelukt om stappen te zetten.”

Plannen maken met een landschapsarchitect
“We wisten dat we sowieso de huidige plekken ruimer wilden maken en vergroenen, omdat we merken dat onze gasten steeds meer behoefte hebben aan ruimte en natuurbeleving. En we wilden wintervaste accommodaties realiseren om ook in het winterseizoen inkomsten te genereren.
Via Impuls Zeeland kreeg Zilt bij Zee een voucher toegekend: een financiële bijdrage om een expert in te schakelen die helpt bij de ontwikkeling van plannen. De minicamping ging aan de slag met een landschapsarchitect. Samen maakten ze een plan voor een nieuwe indeling op de camping met meer aandacht voor groen en ruimte.
Het plan laat een hele andere indeling van de camping zien. “Omdat wij zelf midden in ons bedrijf zitten, zagen we de kansen niet. Een plan zoals we nu hebben, zouden we zelf nooit op zijn gekomen.”
Investeren in de ruimte
Om de herinrichting te realiseren moet we de oppervlakte uitbreiden. Dit kan door de aankoop van 1,5 hectare grond. “Die grond hoorde al bij de camping, maar konden we eerder door onvoldoende financiële middelen nog niet van de eigenaar kopen. Voor onze toekomstplannen is het een belangrijk stuk grond. Maar verder dan dat kwamen we nog niet. Totdat Impuls Zeeland ons op het pad van het Fonds Verblijfsrecreatie bracht.”

Fonds Verblijfsrecreatie
Met het Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland kunnen campings een lening krijgen tot € 750.000 om te investeren in de kwaliteitsverbetering en verduurzaming van het bedrijf. Om de behoefte in de markt te onderzoeken, is een pilot gestart waarbij ook kleinere campings, waterrecreatiebedrijven en dagattracties in aanmerking kunnen komen voor een lening. Aan Zilt bij Zee is nu een financiering uit deze pilot van het fonds verstrekt voor de aankoop van grond voor de gewenste herinrichting.
Stapje voor stapje
De volgende stap is de realisatie van het plan. “Dit gaan we stapje voor stapje doen. Het is allemaal veel werk en veel geld. We zijn nu bezig met het verleggen van de infrastructuur. Die ligt er nu zo goed als volledig in. Na het nieuwe seizoen willen we eerst de vijf vaste accommodaties verplaatsen en twee ervan vernieuwen. Hoe, dat weten we nog niet. Het zijn allemaal flinke investeringen voor ons.”
De helpende hand van Impuls Zeeland
Voor advies, hulp en soms ook financiering weet Roos de Zeeuwse regionale ontwikkelingsmaatschappij Impuls Zeeland inmiddels goed te vinden. “De lijntjes met de projectmanagers zijn kort en het contact is prettig. Er komen veel mogelijkheden op ons pad. Zo hebben we deelgenomen aan de bedrijfsvergelijkingsgroepen en gingen we mee op inspiratietour. Impuls Zeeland is heel actief en wij kunnen overal hartstikke veel van leren.
Een goed plan is goud waard
Terugkijkend op de afgelopen vijf jaar heeft Roos in ieder geval één belangrijke les geleerd. “Een goed plan is goud waard. Wij zijn gewoon begonnen van ‘we zien wel’, maar achteraf merk je dat je onnodig veel geld in verkeerde dingen gestoken hebt. Nu we een sterk plan hebben, kunnen we veel gerichter aan de toekomst van ons bedrijf bouwen. We hebben er zin in!”