Doelen

Het hoofddoel van S4G is het versterken van de circulaire economie en zorgen voor een betere verankering van bedrijven in de regio. Daarnaast kan het van toegevoegde waarde zijn voor bedrijven die zich in Zeeland of West-Brabant willen vestigen, omdat onder meer de uitwisseling van (rest)stromen financieel gunstig kan zijn.

Werksessies

Onder de noemer S4G worden kosteloze bijeenkomsten en werksessies georganiseerd voor de bedrijven om samenwerkingen te realiseren en versnellen. Tijdens de werksessies wordt bekeken welke (rest)materialen, energie, kennis, capaciteit, faciliteiten en innovaties bedrijven hebben. Deze uitwisselingen kunnen leiden tot kostenbesparing, leveren een positieve bijdrage aan het milieu en stimuleren innovatie. Op deze manier versterken we samen de regionale economie.

De eerste bijeenkomst die is georganiseerd leverde maar liefst 91 potentiële matches op. De resultaten uit alle bijeenkomsten worden verzameld in een database. Dat zorgt ervoor dat er verbindingen kunnen worden gemaakt over de werksessies heen. Op die manier kunnen meer mogelijke samenwerkingen worden geïdentificeerd waardoor de kans op matches tussen bedrijven vergroot wordt.

Succesvolle matches uit eerdere sessies

Reststromen als grondstoffen: duurzaam en kostenbesparend

Kom erachter wat ondernemers van de werksessies vonden

Meer informatie over de sessie samen met de gemeente Reimerswaal op 31 oktober
Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Ondernemersverhaal

Landelijke belangstelling voor een van de geslaagde reststromen-matches van Symbiosis4Growth.

Verduurzamen

Protix: een tweede leven voor rest- en bijstromen

In de video zie je hoe wij via ons circulaire project in West- en Midden Brabant en Zeeland rest- en bijstromen een tweede leven geven.
We waren op bezoek in Bergen op Zoom bij PROTIX waar soldaatvliegen worden gevoed met reststromen.

Verduurzamen

Kapelse landbouw gebruikt voor het eerst zuiver proceswater van Coroos tijdens droogte

In mei 2022 hebben de eerste boeren water opgehaald vanwege de langdurige droogte. Coroos in Kappele stelde proceswater beschikbaar. Dit wordt via sloten in de omliggende polders gepompt. Een mooie circulaire oplossing om tijdens een periode van droogte toch zoet water beschikbaar te hebben op het moment dat de natuur dat nodig heeft.

Betrokken partijen

Binnen het S4G platform zijn de volgende partijen betrokken: Rewin, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en NV Economische Impuls Zeeland vormen het uitvoerende team dat werksessies organiseert en cross-sectorale symbioses faciliteert.
Provincie Zeeland, Provincie Noord-Brabant, Ministerie van EZ, Vitaal Sloegebied & Kanaalzone, Smart Delta Resources, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, Regio West-Brabant en North Sea Port ondersteunen het initiatief

neem contact met ons op

Vragen over circulair ondernemen?

Wij helpen u graag verder

Carola Helmendach-Nieuwenhuize

Projectmanager Circulaire economie

Kees Jan Grin

Projectmanager Circulaire Economie & Energietransitie

Jesse Leemeijer

Projectmanager Circulaire economie & energietransitie