Zeeuws zout opnieuw op de kaart

In 2018 begon Christian Clerx, oprichter van Zeeuwsche Zoute, met een eenvoudig idee: op ouderwetse wijze zout maken van water uit de Oosterschelde. In de schuur van zijn ouderlijk huis ontstond een nieuw product, maar ook een verbinding met de zoute geschiedenis van Zeeland.

"Ik ben de dijk opgelopen, heb water gekookt en ben zout gaan maken," vertelt Christian. Dit avontuur leidde tot duurzaam geproduceerd zout dat trots de regio vertegenwoordigt. “Nu maken we met ons bedrijf rond de 800 kilo zout per maand en hebben we, naast consumenten, diverse lokale -en internationale restaurants en groothandels als klant”.

Een zoute beleving wacht

Het idee voor het bezoekerscentrum ontstond uit de groeiende vraag naar bedrijfsbezoeken. De nieuwe locatie in Bruinisse biedt ruimte om gasten te ontvangen voor een belevingstour. "Bij binnenkomst worden bezoekers meegenomen door de geschiedenis van zoutwinning in Zeeland via een informatieve film. Vervolgens kunnen ze het productieproces van dichtbij ervaren, van een kijkje in de pannen tot proeverijen.” Een uniek concept, want Zeeuwsche Zoute is de enige zoutziederij in Nederland en België.

Educatief, ruimte voor creatief én duurzaam

Het bezoekerscentrum kent ook een educatieve kant. "Voor scholieren ontwikkelen we een educatief programma waarin we vertellen hoe zout uit de zee komt en welke rol ons Nationaal Park Oosterschelde speelt.” Daarnaast komt er in het centrum een proefkeuken waar chefs en inkopers creatief kunnen experimenteren met het Zeeuwse kwaliteitszout.

Ook duurzaamheid speelt een rol. De zoutziederij gebruikt geen fossiele brandstoffen, maar wel warmte. Daarom onderzoeken ze het gebruik van restwarmte voor een volledig CO2-neutrale zoutproductie.

Financiële ondersteuning voor kwaliteit

De realisatie van het bezoekerscentrum gebeurde deels met eigen middelen van Zeeuwsche Zoute. "Een zoutziederij moet je zelf ontwikkelen. Er is geen standaard bouwpakket of referentiekader.” Voor de inrichting van het bezoekerscentrum kreeg het bedrijf een lening vanuit het Fonds Vrijetijdseconomie Zeeland van Impuls.

“Voor het bezoekerscentrum hadden we bij de bank geen financiering kunnen krijgen," benadrukt Christian. Het fonds bood een alternatieve kijk op financiering, gericht op het neerzetten van een kwalitatief sterk product in de vrijetijdssector. “Met de lening konden we een sterke toeristische beleving maken waarmee we het niveau van toeristische activiteiten in de regio opkrikken. Dat is ontzettend mooi.”

Met de lening konden we een sterke toeristische beleving maken waarmee we het niveau van toeristische activiteiten in de regio opkrikken

Het Fonds Vrijetijdseconomie Zeeland

Inspelen op de energietransitie, circulair bouwen of vergroenen met een sterk natuur- en landschapsontwikkelingsplan. Je bedrijf verduurzamen en de kwaliteit verbeteren is noodzakelijk voor de toekomst. Dit kost tijd en geld. Voor toeristische bedrijven is het moeilijk financiering voor innovatieve toekomstplannen rond te krijgen. Het Fonds Vrijetijdseconomie Zeeland biedt een uitkomst.

Hoe Zeeuwsche Zoute hulp vond

Zeeuwsche Zoute zocht al eerder contact met Impuls voor (vroege fase) financiering vanuit het fonds InnoGo! "Via InnoGo! konden we ons product verder ontwikkelen en onze productie vergroten. Dat was een fijne ervaring. Toen Impuls verwees naar de mogelijkheden van het Fonds Vrijetijdseconomie Zeeland, waren we dan ook snel enthousiast." Met de lening van het fonds realiseert het bedrijf de culinaire proefkeuken, de ontwikkeling van educatieve materialen en de inrichting van het bezoekerscentrum.

Een eerste stap in het realiseren van een toekomstdroom

Voorlopig richt Zeeuwsche Zoute zich op de opening van het bezoekerscentrum. "Dan komen er vanzelf nieuwe wensen en marktvragen waar we op kunnen inspelen. Voor nu is een eerste stap richting de toekomst gezet," concludeert Christian. In juni opent het centrum officieel, maar bezoekers kunnen nu al een tour boeken op de website. Het bedrijf zoekt ook samenwerkingen met regionale partners om een totaalbeleving van de Oosterschelde te creëren.

Pitch je idee bij Impuls

Christian raadt andere ondernemers aan hun ideeën met Impuls te delen: "Ze zijn echte doorpakkers in advies. Ze kijken naar de markt, zoeken proactief oplossingen en kijken verder dan je eerste vraag. Via Impuls heb je eenvoudig toegang tot een breed (kennis)netwerk om nét die extra stap te realiseren."

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de kansen voor jouw bedrijf?

Wil jij van jouw (innovatieve) idee een concreet plan maken of ben je op zoek naar financiering voor de realisatie van jouw plannen? Ga met onze projectmanagers in gesprek. Ze staan voor je klaar en geven antwoord op jouw vragen.

Yvonne Braamse-Joosse

Investment Manager

Minke Rabaut

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Kim Provoost

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Stefan Coppoolse

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Lise de Nooijer-Hekhuis

Junior Projectmanager Vrijetijdseconomie