Van nucleair naar circulair klinkt als een onmogelijke opgave. Toch is het bedrijf Thorizon goed op weg om een energiecentrale te realiseren die energie haalt uit nucleair afval. Zo’n energiecentrale moet CO2-vrije elektriciteit kunnen leveren aan 250.000 huishoudens of energie kunnen leveren aan de industrie. Een belangrijke aanvulling in het kader van de energietransitie. Impuls Zeeland helpt Thorizon daarom met de roadmap om tot de realisatie van zo’n centrale te komen.

Gesmolten zouttechnologie

Kiki Lauwers, CEO van Thorizon, vertelt meer over de technologie van deze reactor. “Onze centrale maakt gebruik van gesmolten zouttechnologie. De werking hiervan is al aangetoond in de jaren '60, maar het is nooit gecommercialiseerd vanwege verschillende uitdagingen. Wij hebben daar technische oplossingen voor bedacht, wat de centrale ook nog eens veiliger en goedkoper maakt. De kern van de centrale bestaat uit gesmolten zout dat onder lage druk door de reactor stroomt. Dit zorgt ervoor dat de centrale niet alleen duurzamer en goedkoper is, maar ook uitzonderlijk veilig. Een zogenaamde 'meltdown' of het ontsnappen van radioactief materiaal is onmogelijk. Voor ons concept hebben we een internationaal patent.”

Zeeland; nucleaire provincie

Thorizon heeft kantoren in Amsterdam en Lyon. Ook is de link met Zeeland heel logisch, legt Kiki uit. “Zeeland is bij uitstek een nucleaire provincie met de enige kerncentrale in Nederland. De afvalstromen daar, kunnen de basis vormen voor onze brandstof. Het langlevende afval maken wij kortlevend; zo heb je een hele mooie win-win te pakken.”

Voordelen van Zeeland

“Zeeland is op het gebied van energievoorziening en industrie een enorm belangrijke provincie, en dat is niet altijd heel duidelijk in de rest van Nederland. Zeeland is strategisch gelegen en heeft een belangrijke aansluiting met België en Noord-Frankrijk”, legt CTO en co-founder Sander de Groot uit. “Daarnaast zitten in Zeeland veel bedrijven met nucleaire ervaring in de toelevering van de Borsele-centrale. Wij werken daarom ook samen met een aantal bedrijven uit Zeeland die voor ons stukken van het ontwerp maken en uiteindelijk onderdelen kunnen gaan leveren voor onze reactor. Ook is de aanwezigheid van de grootschalige procesindustrie in Zeeland belangrijk voor potentiële afname van warmte en/of elektriciteit. Op deze terreinen zitten dan ook links met Impuls Zeeland.”

Impuls Zeeland helpt ons aan de weg timmeren

Impuls Zeeland heeft vanuit het Zeeuws Participatiefonds geïnvesteerd in Thorizon en is daarmee aandeelhouder. “Ze challengen mee in de shareholder meetings, geven feedback en helpen daarmee ons verhaal aan te scherpen”, vertelt Kiki. Maar dat is niet het enige, legt Sander uit. “We krijgen support bij het uitbouwen van het ecosysteem. Bijvoorbeeld door een warme introductie bij de industrie, die ook behoefte heeft aan onze centrale, om op termijn de CO2 uitstoot te verminderen. Impuls heeft ons ook geholpen om met de Provincie Zeeland in contact te komen.’’

Naast Impuls zijn er meer investeerders in deze start-up, waaronder INVEST-NL. “Wat daarnaast bijzonder is, is dat we 10 miljoen euro subsidie uit het Franse nucleaire innovatieprogramma hebben gekregen. Wij waren één van de twee niet-Franse bedrijven die deze subsidie toegekend hebben gekregen. Dat is echt een enorm compliment voor onze technologie.”

Wanneer staat er een zoutcentrale in Zeeland?

De centrale van Thorizon zit nog in de ontwikkelfase. Ze verwachten deze zomer het conceptontwerp af te ronden. “We verwachten in 2027 een vergunning te kunnen indienen en dan mik je op een eerste commercialisering richting 2032”, vertelt Kiki.

De intentie van Impuls Zeeland is dat de eerste testunit van Thorizon in Zeeland wordt opgezet en opgeschaald naar een volwaardige unit voor productie.

Ga met ons in gesprek

Meer weten over Thorizon of op zoek naar financiering?

Onze collega's helpen je graag verder.

Laurens Meijering

Projectmanager Agrifood

Edwin van Houte

Manager Investeren