vr, 03-07-2020, 20:14
Nieuwsbericht

Impuls Zeeland treedt toe tot netwerk Trade and Innovate NL

NV Economische Impuls Zeeland (Impuls) is vrijdag 3 juli 2020 toegetreden tot Trade and Innovate NL, het landelijk netwerk van publieke organisaties dat zich inzet voor de internationalisering van het Nederlandse bedrijfsleven. Vanuit de Impuls-afdeling Invest in Zeeland, kunnen Zeeuwse bedrijven nu nog beter ondersteund worden bij internationaal zakendoen.

Op locatie bij YourSurprise

Op locatie bij het succesvolle Zeeuwse e-commercebedrijf Yoursuprise in Zierikzee ondertekenden Annette Wijering, Managing Director bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), Emar Gemmeke, Secretaris Trade and Innovate NL en Dick ten Voorde, directeur van NV Economische Impuls Zeeland (Impuls) het convenant met Trade and Innovate NL.

Dat deden zij onder toeziend oog van Wolter Leiseboer, regioambassadeur voor Zeeland bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de Provincie Zeeland en Gerbrand Verton, directeur van Yoursuprise.  

Ondertekening convenant Impuls - Trade and Innovate NL

Zeeland bij uitstek geschikt voor export

Zeeland is dankzij haar centrale ligging in Noordwest-Europa, tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen én met haar eigen haven North Sea Port – de 10e haven van Europa - bij uitstek geschikt voor import en export.  Via multimodale en filevrije achterlandverbindingen zit je zo in het aangrenzende België, of in andere belangrijke handelspartners zoals Duitsland of Frankrijk. Het is bovendien maar een kleine oversteek via de Noordzee naar het Verenigd Koninkrijk.

Niet gek dus dat Zeeuwse bedrijven het al goed doen op gebied van export, met name in de agrifood en chemie. Tegelijkertijd is er een groep bedrijven die een mooi product heeft, maar nog wel wat hulp kan gebruiken bij het vinden van potentiële opdrachtgevers of afzetmarkten in het buitenland. Om Zeeuwse ondernemers nog beter te ondersteunen op internationale markten zijn Trade and Innovate NL en Impuls deze samenwerking aangegaan.

Dick ten Voorde, directeur Impuls: “Met de toetreding tot Trade and Innovate NL kan Impuls mkb- en grootbedrijf in de regio op manieren ondersteunen bij internationaal zakendoen die zij eerder nog niet kon bieden. De kennis, ervaring, kracht en laagdrempeligheid van het netwerk maakt dat er snel geschakeld en samengewerkt kan worden tussen de verschillende partners. Impuls is erg blij om officieel onderdeel uit te maken van het netwerk. We gaan Zeeuwse ondernemers hiervan laten profiteren door hen actief op te zoeken en de mogelijkheden te presenteren. Internationaal ondernemen geeft Zeeuwse bedrijven namelijk een nog stevigere basis doordat zij kansen spreiden. Dat is goed voor de Zeeuwse economie.” 

Jo-Annes de Bat, gedeputeerde Provincie Zeeland: “Speerpunt van ons provinciaal beleid is een goed vestigingsklimaat: voor bedrijven en werknemers. Impuls helpt bedrijven met internationale vraagstukken en dat is van groot belang voor Zeeland. Zo zet Impuls Zeeland op de kaart als het gaat om internationale handel en daarmee als een aantrekkelijke regio voor werkzoekenden, en die zijn meer dan welkom in Zeeland!” 

Gerbrand Verton, directeur Yoursurprise: “Wij exporteren onze gepersonaliseerde cadeau’s via onze ecommerce shops naar 23 landen. Marketing, IT, design, productie , customer service en verzending gebeurt allemaal vanuit Zierikzee. Hiervoor zijn we altijd op zoek naar (inter)nationaal talent welke in Zeeland willen komen werken en wonen.”  

Belang Trade and Innovate NL

De concurrentie met opkomende economieën neemt toe. Trade and Innovate NL zet zich in voor de internationalisering van het Nederlandse bedrijfsleven. Door als publieke organisaties samen te werken, versterkt Nederland zijn positie in het buitenland. Trade and Innovate NL organiseert evenementen, vooral gericht op en in Azië, Noord-Amerika en Europa. 

“Om als Nederland onze goede concurrentiepositie te behouden en te verstevigen, moeten Rijk en regio de handen ineenslaan,” zegt Annette Wijering van RVO. “Vandaag hebben we in Zeeland wederom een belangrijke stap gezet. Met de ondertekening van het convenant door Impuls Zeeland is het netwerk van Trade and Innovate NL nagenoeg overal in Nederland actief.”

Samen sterker

Deelnemende partijen zijn Amsterdam Trade & Innovate, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Brainport Development, , InnovationQuarter, NV Economische Impuls Zeeland (Impuls), Limburgs Instituut voor Ontwikkeling en Financiering (LIOF), de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM), de Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland NV (Oost NL), Rotterdam Partners, Utrecht Region en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), in samenwerking met de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Economische Zaken en Klimaat.