do, 12-09-2019, 11:48
Nieuwsbericht

Toerisme in Nederland groeit steeds sneller

Toerisme gaat een steeds grotere rol spelen in de Nederlandse economie. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, wat een onderzoek uitvoerde op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken. In 2018 groeiden de toeristische bestedingen met 6,4 procent naar maar liefst 87,5 miljard euro. Het aantal banen in de toeristische sector groeide met 3,6 procent naar 791 duizend. In banen omgerekend is de toeristische sector goed voor 7,5% van de banen in Nederland.

De toeristische sector is onder te verdelen in binnenlands en buitenlands toerisme. De bestedingen van het buitenlandse toerisme nam met 2,5 miljard euro toe, naar een totaal van 32,5 miljard. De bestedingen van het binnenlandse toerisme nam met 2,7 miljard euro toe, wat tot een totaal van 51,9 miljard euro leidde. 

Binnenlands toerisme 

De groei van het binnenlands toerisme is vooral te danken aan het goede weer tijdens de zomer. Ook hield dit goede weer langer aan dan het jaar ervoor. Nederlanders hebben tijdens vakanties en uitjes vooral meer geld uitgegeven aan eten en drinken in de horeca, maar ook de uitgaven aan bijvoorbeeld brandstof en sport en ontspanning namen toe. Daarnaast zijn er ook nog Nederlanders die wel op vakantie gingen naar het buitenland, maar daarvoor geld uitgaven bij Nederlandse bedrijven. Denk hierbij aan transport of accommodaties. Al deze uitgaven leidden uiteindelijk tot een stijging van 5,5% in het binnenlandse toerisme. 

Buitenlands toerisme

De groei van het buitenlandse toerisme is vooral te danken aan het grotere aantal overnachtingen van buitenlandse gasten in logies accommodaties. Daarnaast hebben ook meer buitenlandse toeristen een accommodatie en/of vliegticket geboekt bij Nederlandse maatschappijen. Dit zijn niet alleen boekingen met Nederland als eindbestemming, maar ook boekingen naar andere eindbestemmingen bij een Nederlandse maatschappij. Al deze uitgaven leidden uiteindelijk tot een stijging van 8,2% in het buitenlandse toerisme.

Toegevoegde waarde en werkgelegenheid

Het economische belang van de toeristische sector blijft dus stijgen. Een logisch gevolg hiervan is de toename in banen in de sector. In 2018 is de werkgelegenheid namelijk met 3,6% gestegen, wat resulteert in een toename van 791 duizend banen. De toename van de werkgelegenheid in de toeristische sector is erg goed nieuws voor Zeeland, aangezien toerisme een grote rol speelt in de Zeeuwse economie. 

Bron: nritmedia.nl