wo, 02-06-2021, 15:43
Nieuwsbericht

Innovatie in recycling piepschuim

Een nieuwe recyclingfabriek in Nederland, gevestigd in Terneuzen, gaat sloopafval van geëxpandeerd polystyreen (EPS) recyclen en ook een niet gewenst additief verwijderen. De opening van de PolyStyreneLoop-recyclingfabriek is gepland op 16 juni. De fabriek is gebouwd om te demonstreren  dat een grootschalige, gesloten kringloopoplossing voor de recycling van EPS-afval technisch en economisch gezien haalbaar is.

Recycling isolatiemateriaal

In de PolyStyreneLoop-fabriek zal EPS-isolatiemateriaal gerecycled worden met behulp van een fysisch recyclingproces op basis van de CreaSolv®-technologie. Met deze technologie wordt EPS schuimafval afkomstig uit de sloop nadat het als isolatiemateriaal diende in de bouw uit Nederland, Duitsland en andere landen omgezet in nieuwe hoogwaardige grondstoffen. Allerlei onzuiverheden, zoals cement of andere bouwresten, alsmede het verouderde additief HBCD, worden veilig verwijderd en waardevol broom wordt teruggewonnen.

“Deze fabriek is een toonbeeld van de wijze waarop de EPS-industrie altijd op zoek is naar manieren om haar recyclingmogelijkheden te vergroten,” aldus Lein Tange, mede-directeur van PolyStyreneLoop. “Deze fabriek moet de weg vrijmaken voor de bouw van soortgelijke EPS-recyclinginstallaties in de rest van Europa.”

Ook de juridische structuur van de fabriek, die een subsidie ontving vanuit het LIFE-programma van de Europese Unie, is uniek. De PolyStyreneLoop-Coöperatie is een non-profitorganisatie bestaande uit meer dan 70 partijen uit 18 landen uit de hele waardeketen van het polystyreenschuim en is  verantwoordelijk voor de bouw.
De fabriek in Terneuzen zal per jaar 3.300 ton polystyreenschuim sloopafval afkomstig uit de bouw kunnen recyclen, waarmee de technische, economische en ecologische levensvatbaarheid wordt gevalideerd van een nieuw recyclingproces waarbij polystyreenschuim dat voorheen HBCD bevatte volledig kan worden geïntegreerd in de circulaire economie, in plaats van daaruit te verdwijnen.
“Het is een echt pluspunt dat de fabriek niet alleen het huidige recyclingafval, maar ook oud materiaal aankan,” aldus Jan Noordegraaf, mede-directeur van de fabriek. “Bovendien kunnen we dit doen met ongeveer dezelfde energie-input als mechanische recycling en is de energie die we gebruiken uitsluitend afkomstig van windmolens.”

PSLoop is mede gefinancierd en begeleid door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Provincie Zeeland en Impuls Zeeland.