vr, 18-05-2018, 13:44
Nieuwsbericht

Kingfish Zeeland officieel geopend

Viskwekerij Kingfish Zeeland is vrijdag 6 april 2018 officieel geopend door gedeputeerde Jo-Annes de Bat. De viskwekerij kweekt de tonijnachtige vis Dutch Yellowtail Kingfish op land. Invest in Zeeland is trots dat zij Kingfish Zeeland heeft mogen ondersteunen bij het vestigen in Zeeland.

Duurzaam

De Yellowtail Kingfish wordt gekweekt in gezuiverd Oosterschelde water, ze krijgen organisch voedsel en geen antibiotica. De kweek vindt op duurzame wijze plaats met groene energie. Inmiddels is de Dutch Yellowtail beloond met het Groene Label van de Good Fish Foundation en is ook won de Horecava Innovation Award 2018 meldt Vismagazine.nl.

Ondersteuning bij vestiging in Zeeland

Eigenaar Ohad Maiman zei tijdens de opening dat de realisatie van dit grootschalige project mede te danken is aan de medewerking van de provincie  Zeeland, de gemeente Noord-Beveland en alle toeleveranciers. Ook vertelde hij dat hij toevallig in contact kwam met Kees Kloet, een professional op het gebied van binnendijkse kweek en nu als operationeel manager van Kingfish opereert. Beider contacten waren de basis van de oprichting van Kingfish Zeeland B.V.

Invest in Zeeland heeft, samen met de Netherlands Foreign Investment Agency, Provincie Zeeland en gemeente Noord-Beveland, Kingfish Zeeland ondersteund bij de komst naar Nederland. De keuze voor de vestigingslocatie is gemaakt op basis van de specifieke bouwlocatie, sterke aquacultuur sector in Zeeland en de strategische ligging. Mede dankzij InnoGo!, het innovatie- en financieringsprogramma van Economische Impuls Zeeland, heeft Kingfish een deel van de teeltcyclus op kunnen starten, namelijk de opkweek van larven. De kweekomstandigheden zijn bij Kingfish Zeeland volledig beheersbaar, waardoor een duurzame kweek mogelijk is. Ohad Maiman, algemeen directeur en Kees Kloet, operationeel directeur vertellen waarom zij Zeeland als vestigingslocatie hebben gekozen: 

Met Kingfish Zeeland bieden wij een hoge kwaliteit vis, die nu maar beperkt verkrijgbaar is en vanuit Japan of Australië moet worden ingevlogen. Onze nieuwe locatie in Colijnsplaat is perfect gepositioneerd qua logistiek en distributiekanalen voor de afzet van de vis over heel Europa. Zeeland heeft bovendien de ambitie om uit te groeien tot een toonaangevend centrum voor aquacultuur. Wij ontvingen dan ook veel medewerking van de lokale autoriteiten, de internationale expertise van NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency) en Invest in Zeeland. De keuze voor Zeeland was daardoor snel gemaakt.

Succesvolle eerste kweek

De eerste kweek van de Yellowtail Kingfish vond vanaf juni 2017 plaats in het bijgebouw op het terrein van Kingfish Zeeland. Deze kweek was zo’n succes dat de directie van de kwekerij besloten heeft de vis een half jaar eerder (17 oktober 2017) dan gepland te introduceren aan de pers en inkopers.

Tijdens de officiële opening presenteerde ambassadeur-kok Mart Scherp van restaurant Scherp uit Middelburg, diverse amuses met de gekweekte vis. De vis is volgens Mart Scherp zeer bijzonder en veelzijdig te bereiden: “De vis kan gerookt worden, zoals zalm, kort gegrild/gebakken in pan of op BBQ, rauw als tartaar, dungesneden en gemarineerd, als Sashimi, of als Ceviche kort gegaard in citrus", aldus de chef in Vismagazine.nl.

 

bronnen: Vismagazine.nlKingfish Zeeland, Invest in Zeeland