vr, 01-09-2017, 15:16
Nieuwsbericht

Het nieuwe slopen: geen onderdeel blijft ongebruikt

In Zeeland wordt uit onderdelen van een oud kantoor van Rijkswaterstaat een nieuwe jeugdkliniek gebouwd. Niet slopen, maar ontmantelen, is de gedachte achter dit ‘circulair bouwen’. Aldus de Trouw van 31 augustus 2017.

Laatste fase ontmanteling

Was het oude kantoor van Rijkswaterstaat in Terneuzen gewoon gesloopt, dan had het al lang tegen de vlakte gelegen. Maar het gebouw wordt niet gesloopt, het wordt ontmanteld en dat proces zit nu in de laatste fase. Het houtwerk, de kozijnen, de balken worden gebruikt voor de nieuwe kliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Kloetinge, aan de andere kant van de Westerschelde. Ook de verlichting gaat mee, verrassend genoeg blijken in de oude fittingen moderne, energiezuinige ledlampen te passen. Want dat is het leuke, zeggen de partijen die betrokken zijn bij deze manier van hergebruik van een gebouw: gaandeweg het proces lopen ze tegen nog veel meer onderdelen aan die mee kunnen in de verhuiswagen dan ze vooraf hadden gedacht.

Nieuwe Zeesluis

Het kantoor van Rijkswaterstaat, midden in het sluizencomplex van Terneuzen, is nog maar zeventien jaar oud. Maar de sluis is verouderd, en niet breed genoeg voor de zeeschepen die naar Gent moeten. Er komt een nieuwe, grotere sluis, een gezamenlijk Nederlands-Belgisch project waar alle bebouwing bij de sluizen voor moet wijken. Ook het kantoor van Rijkswaterstaat, waar zo’n zestig mensen werkten.

Jeugdkliniek Emergis

“Ik kon haast niet geloven dat dit weg moest”, zegt Tuinhof. De architect was gevraagd een ontwerp te maken voor de nieuwe jeugdkliniek van Emergis, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Kloetinge, gemeente Goes. Die ggz-instelling is, zegt directeur vastgoed Dorine Peters-van Dommelen, al zo’n tien jaar bezig met energiebesparing, bewustwording, met werken aan een gezonde omgeving qua klimaat, veiligheid, akoestiek.

“We wilden voor de nieuwe kliniek aansluiten bij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bouwen”, zegt ze. “En dat is de circulaire economie. Dus niet alleen zonnepanelen op het dak leggen, maar ook kijken wat je nog kan gebruiken aan materiaal dat er al is. In het circulaire verhaal draait het immers om de kringloop, dat er zo weinig mogelijk afval is.”

Lees het hele artikel op Trouw.nl

Bron: Trouw