wo, 07-10-2020, 17:08
Nieuwsbericht

Forse uitbreiding viskwekerij Kingfish Zeeland zorgt voor nieuwe banen

Viskwekerij Kingfish Zeeland breidt fors uit. In Colijnsplaat stijgt de productie volgend jaar van 1200 ton naar 2700 ton yellowtail kingfish per jaar. Dat levert 20 tot 25 nieuwe banen op, bovenop de 50 bestaande arbeidsplaatsen. Daarnaast bouw Kingfish een nieuwe grotere kwekerij in de Amerikaanse staat Maine.

De uitbreiding in Colijnsplaat en de bouw van een nieuwe Amerikaanse indoor kwekerij vergt tientallen miljoenen euro's. Hoeveel precies houdt general manager Christo du Plessis van Kingfish Zeeland liever achter de kiezen. Het bedrijf dat in 2018 de kwekerij in Colijnsplaat opende, weet zich gesteund door investeerders als de Rabobank, Nutreco en het Franse Creadev. Onder meer Rabobank helpt Kingfish om in Nederland groeikapitaal aan te trekken. 

Rol Impuls

Impuls Zeeland heeft in 2018, samen met de Netherlands Foreign Investment Agency, Provincie Zeeland en gemeente Noord-Beveland, Kingfish Zeeland ondersteund bij de komst naar Nederland. De keuze voor de vestigingslocatie is gemaakt op basis van de specifieke bouwlocatie, sterke aquacultuur sector in Zeeland en de strategische ligging. Mede dankzij InnoGo!, het innovatie- en financieringsprogramma van Economische Impuls Zeeland, heeft Kingfish een deel van de teeltcyclus op kunnen starten.

Noorse beurs

Verder gaat Kingfish Zeeland naar de Noorse effectenbeurs Merkur om geld op te halen. ,,We moeten agressief groeien om een schaal te bereiken die onze viskweek meer profijt oplevert. Dat vereist enorm veel kapitaal. Vandaar gaan we mede naar de beurs in Noorwegen. Investeerders geloven in ons. We kweken een gezond, duurzaam en spartelvers product”, zegt Du Plessis.

Regionaal profijt

Het aantrekken van hoogopgeleiden, veelal jonge talenten, is goed voor een mbo-provincie als Zeeland. De uitbreiding van Kingfish spekt tevens het Zeeuwe bedrijfsleven. ,, We maken veel gebruik van regionale aannemers en leveranciers. Onze groei geeft de Zeeuwse economie een boost.”

Lees hier het hele artikel,

Bron: PZC.nl