di, 19-09-2017, 15:58
Nieuwsbericht

Delen Rijkswaterstaatpand komen in nieuwe GGZ-instelling

Het districtskantoor van Rijkswaterstaat in Terneuzen wordt ontmanteld vanwege de aanleg van een grotere zeesluis. De bouwmaterialen komen in de gedeeltelijke nieuwbouw van de kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge. Onder meer provincie Zeeland en ontwikkelmaatschappij Impuls Zeeland stimuleren het project, omdat hiervan veel te leren valt.

Meest duurzame kantoorgebouw 

In 2011 verkozen het VARA-programma Vroege Vogels en vakblad De Ingenieur het Rijkswaterstaatkantoor in Terneuzen nog tot meest duurzame kantoorgebouw van Nederland verkozen. Dit was onder meer te danken aan het toepassen van een helofytenfilter, zonnepanelen, natuurlijke ventilatie, een sedumdak en warmtepomp. Via een warmtewisselaar zorgt kanaalwater voor de benodigde warmte.

Aandacht voor hergebruik

Ook voor hergebruik bestond al aandacht. Uit oude meerpalen waren onder meer de gevelbekleding, galerijen, trappen een leestafel vervaardigd. Basaltblokken en klinkers werden ook hergebruikt. Verder werden gerecyclede of natuurlijke materialen toegepast, zoals leemsteen en hout. De isolatie bestond uit cellulose, gemaakt van oude kranten. De betonfundering was gemaakt van hergebruikt granulaat.

Lees hier het hele artikel. 

Bron: www.duurzaamgebouwd.nl