do, 10-10-2019, 11:29
Nieuwsbericht

Zeeland moet de toeristen meer gaan bieden

De Nationale Toerisme Top werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Dit jaar was het Topshuis op Neeltje Jans aan de beurt. De keuze voor Zeeland was niet geheel toevallig. Het thema van de Toerisme Top was dit jaar ‘Kwaliteit boven kwantiteit’. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer zei over Zeeland: "Je kan hier een bak patat met mayonaise eten maar je hebt hier ook sterrenrestaurants." En dat is precies waarom de provincie Zeeland perfect aan het thema van dit jaar voldeed.

Vakantiewoningen in Zeeland

Op dit moment worden er op meerdere plekken in Zeeland oudere vakantieparken opgeknapt. De laatste jaren zijn er in Zeeland alleen maar meer vakantieparken bijgekomen, waardoor er in Zeeland maar liefst 44% van het nieuwbouw aanbod aan vakantiewoningen staat. Aan de vraagprijs voor de vakantiewoningen is af te lezen dat er blijkbaar ook behoefte aan is. De gemiddelde vraagprijs van een vakantiewoning steeg begin 2019 van 430.000 euro naar ruim 7 ton.

Het is niet zo dat er in Zeeland alleen maar dure vakantiewoningen staan. Een deel van de stijging in de gemiddelde prijs is te danken aan de bouw van twee nieuwe vakantieparken bij Kamperland. De prijzen van de vakantiewoningen beginnen hier bij 6 ton en kunnen oplopen tot boven de miljoen. Michel van Opbergen, van Ruiterplaat Makelaardij geeft aan dat de dure huizen niet als warme broodjes gaan en heel goed worden verkocht. Maar zoals het thema van de Toerisme Top dit jaar ook luidt, was de keuze voor kwaliteit boven kwantiteit een goede.

Investeren in Zeeland

De stijging van de prijzen van de vakantiewoningen is één van de tekenen dat er een doelgroep is die veel te besteden heeft, maar vooral dat ze dat willen doen in Zeeland. Het is natuurlijk niet zo dat er in Zeeland alleen nog maar ‘duurdere’ vakantiewoningen beschikbaar zijn. Provinciebestuurder Dick van der Velde geeft aan dat Zeeland voor iedereen blijft, voor mensen met een grote én een kleine portemonnee.

Agenda perspectief 2030

Vorig jaar, tijdens de eerste Nationale Toerisme Top, werd er een landelijke visie op toerisme ontwikkeld; Perspectief 2030. Daar is dit jaar een vervolg op gekomen met de actieagenda voor het Perspectief 2030. Deze is hieronder te downloaden en lezen. 

Actieagenda Perspectief 2030

Bron: Omroep Zeeland