di, 18-06-2019, 14:27
Nieuwsbericht

 

“De werksessie heeft een zeer goede en praktische opzet, die snel tot resultaten leidt”

Zeeuwse en West-Brabantse bedrijven kwamen tijdens de vierde werksessie van Symbiosis4Growth op donderdag 13 juni 2019 bijeen in Gasthouderij Schoudee in Wemeldinge. Daar gingen zij actief op zoek naar mogelijkheden om (rest)materialen, energie, kennis, capaciteiten, faciliteiten, human capital en innovatie met elkaar uit te wisselen. Deze uitwisselingen kunnen vervolgens leiden tot kostenbesparing, een positieve bijdrage leveren aan het milieu en innovatie stimuleren.

Succesvolle symbioses

De bijeenkomst startte met een welkomstwoord door de organiserende organisaties; Impuls Zeeland en REWIN West-Brabant. Daarin werden diverse voorbeelden toegelicht van succesvolle industriële symbioses die door deelname aan een eerdere werksessie tot stand waren gekomen. Zo is Trafa aan het onderzoeken of zij blikafval van SGB-SMIT Group kunnen gebruiken voor het maken van transformatoren en is Vacumetal uit Oosterhout aan het onderzoeken wat zij kunnen met het trassmehl wat zij overhebben. Een van de opties is om het te verwerken in beton. Het bedrijf is deze mogelijkheid aan het onderzoeken met Bruil beton.

Potentiële matches

Vervolgens gingen de bedrijven uiteen in twee groepen en bleek al gauw dat er 43 resources waren die de bedrijven in de aanbieding hebben en 25 resources die de bedrijven graag willen hebben. Niet lang daarna ontstonden de eerste potentiële matches. De teller stond aan het einde van de sessie op 49 potentiële matches. Dat zorgt voor een totaal na 4 bijeenkomsten van 284 potentiële matches. Een indrukwekkend aantal nieuwe kansen voor industriële symbiose!

Bedrijven bij elkaar aan tafel

“De kracht van Symbiosis4Growth is dat we bedrijven bij elkaar aan tafel krijgen en dat zij er op dat moment achter komen dat ze veel meer in de aanbieding hebben of willen hebben dan zij van tevoren hadden gedacht. In waan van de dag ben je daar als bedrijf niet mee bezig, maar tijdens de werksessie word je ertoe gedwongen om erover na te denken en komt echt alles ter tafel”, vertelt Yvette Estourgie van REWIN West-Brabant.

Ondersteuning door Symbiosis4Growth

“Ter plekke ontstaan altijd enorm veel potentiële matches, maar ook na afloop. De input uit de werksessies stoppen wij namelijk in een grote database. Daaruit komen rapportjes met potentiële matches uit zowel de werksessie waaraan zij deelgenomen hebben, als uit voorgaande sessies. De bedrijven krijgen deze toegestuurd inclusief contactgegevens zodat zij matches kunnen realiseren. Sommige matches zijn heel eenvoudig, die kunnen bedrijven zelf regelen.” Maar dat is niet altijd het geval; vaak zijn matches wat lastiger. “Dan moet bijvoorbeeld eerst onderzoek plaatsvinden en een business case geschreven worden. Wij faciliteren dat zodat industriële symbiose echt gerealiseerd kan worden.”


Ook bedrijven die zelf al een industriële symbiose case hebben zijn welkom om contact op te nemen met Symbiosis4Growth voor ondersteuning. 

 

Wat vonden de deelnemers?

 

  • FarmPack: “Ik heb nieuwe contacten opgedaan en nieuwe ingangen bij potentiële projectdeelnemers. Leuk om met open minded mensen aan tafel te brainstormen.”
  • 4evergreen: “De manier van werken tijdens de werksessie is fijn en efficiënt.”
  • Kaasboerderij Schellach: “Dit kan helpen afval te reduceren”
  • Lumileds: “S4G is een goede manier om bewustzijn te creëren rondom het reduceren van reststromen. De werksessie heeft een zeer goede en praktische opzet, die snel tot resultaten leidt. We hebben enkele potentiële  contacten opgedaan voor samenwerking.” 
  • Coroos Conserven: “S4G is een heel goed initiatief om vraag en aanbod van reststromen en restcapaciteiten bij elkaar te brengen. Het zou mooi zijn wanneer er nog meer aandacht voor S4G gegenereerd kan worden en daarmee meer organisaties te betrekken, zodat er nog veel meer verbindingen worden gemaakt.”
  • Wouw Agro: “Het was een interessante bijeenkomst. Er waren veel overeenkomsten wat betreft reststromen.”
  • NOVO Packaging & Warehousing: “Zinvolle workshop omdat dit echt gericht is op de maakindustrie. Er zijn een aantal matches ontstaan zowel op gebied van wat wij nodig hebben, maar ook wat wij aan kunnen bieden.”
  • PolyProducts BV: “Ik heb nieuwe relaties opgedaan. Ik zou de volgende keer de agro en industrie apart uitnodigen.”
  • Handelsonderneming Dirk van der Jagt: “Goed initiatief. Er waren een paar interessante bedrijven waar we eventueel mee samen kunnen werken.”
  • Green Chemistry Campus: “Ik heb nieuwe bedrijven leren kennen met interessante reststromen.”