do, 19-09-2019, 15:15
Nieuwsbericht

North Sea Port nu nog prominenter op Europese transportkaart

In navolging van Vlissingen en Gent, is nu ook de haven van Terneuzen opgenomen in de Europese spoorvrachtcorridor Rijn-Alpen. Zo staat het volledige havengebied van North Sea Port nu op de kaart van de belangrijke transportas binnen de Europese Unie. 

Europese transportnetwerk

Dit geeft het havengebied van North Sea Port een extra steuntje in de rug om meer ladingen op het spoor te krijgen. North Sea Port versterkt zo zijn aansluiting op het Europese transportnetwerk en op het achterland. Voor de bedrijven en spoorterminals in de fusiehaven is dat een bijkomende logistieke troefkaart.

Ook past dit erg goed in het plaatje wat North Sea port in gedachten heeft om alle transportmodi goed tot hun recht te laten komen. Momenteel wordt er rond de 10% via het spoor vervoerd. North Sea Port zou graag zien dat deze 10% nog wat verder gaat stijgen. Vanuit Europa wordt ook aangegeven dat deze verschuiving ondersteund zal worden.

Corridors door heel Europa

Met het oog op een vlotter vrachtvervoer en een intensiever gebruik van spoor en binnenvaart, maakt de Europese Unie al langer werk van de uitbouw van negen grensoverschrijdende transportassen. Die transportassen, of terwijl ‘corridors’ verbinden de grote economische centra binnen de EU.

‘Rijn-Alpen’ is voor North Sea Port een van de belangrijkste spoorvrachtcorridors. Die corridor slaat via Duitsland en Zwitserland een brug tussen de belangrijkste zeehavens in Nederland en België enerzijds en Noord-Italië anderzijds. Die as volgt zo de zogeheten ‘Blauwe Banaan’, de economische long van de EU met haar eersterangs productie-, distributie- en consumptiecentra. De corridor is goed voor 3.900 kilometer spoorlijn (waarvan 2.400 km hoofdlijnen) en verbindt zeven zeehavens (waaronder dus ook North Sea Port), tien binnenhavens en honderd spoorterminals met elkaar.

North Sea Port is als toptienhaven in Europa eveneens onderdeel van andere corridors. De haven is een schakel in de spoorcorridor tussen de Noordzee en de Middellandse Zee. North Sea Port krijgt met Gent en Terneuzen binnenkort bovendien officieel een plaats op de spoor-as tussen de Noordzee en de Baltische Zee. 
 

Bron: Northseaport.com