ma, 28-10-2019, 15:24
Nieuwsbericht

Inspiratietours voor klimmaatakkoord

De CO₂-doelstellingen uit het Klimaatakkoord stellen de industrie voor een grote uitdaging. Ter inspiratie organiseren de VEMW,  NVDE en RVO.nl drie bustours langs praktijkvoorbeelden. In het Klimaatakkoord is als doel gesteld om in 2030 49 procent minder CO₂ uit te stoten ten opzichte van 1990. Om te zien hoe voorlopers in de industrie met deze maatregel omgaan, worden er zogeheten ‘inspiratietours’ georganiseerd. Één van deze tours gaat door ook deels door Zeeland. 

Bedrijfsbezoeken en kennisuitwisseling

Tijdens de inspiratietours – die elk in een andere regio plaatsvinden – gaan deelnemers per touringcar langs twee praktijkinstallaties. Tijdens de rit naar de te bezoeken locaties wordt steeds een case van een andere – derde – installatie toegelicht en wordt uitleg over de mogelijkheden voor ondersteuning en subsidiëring gegeven. Daarnaast is er ruimte om kennis en ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers.

De praktijk centraal

Bij de inspiratietours wordt, zo benadrukken de initiatiefnemers, geen blauwdruk gegeven van de mogelijkheden om CO₂ te besparen. Het gaat eerder om ‘een brede indruk’ van de mogelijkheden om energiegebruik te verduurzamen. Daarbij wordt onder meer aandacht gegeven aan de afwegingen, de investerings- en exploitatiekosten, en de gebruiksvriendelijkheid en inpasbaarheid van technieken binnen het bestaande proces.

Inspiratietour Zuidwest Nederland

Op 29 november 2019 is Zuidwest Nederland aan de beurt. Tijdens deze dag worden Lam-Weston Meijer in Kruiningen, Wiskerke Onions in Kruiningen en het Cosun Innovation Centre in Dinteloord bezocht. Onderweg zal een presentatie gegeven worden door Dow Chemical en RVO.nl. 

Besproken technieken tijdens deze inspiratietour: Waterstof, warmtepomp, restwarmte/warmtenet en biomassa voor warmte/stroom

Geïnteresseerd? Hier kan je je direct inschrijven.

Bron: RCC K&L