Slimmer fietsen met KAPS-technologie
GRAVAA ontwikkelde een product waarmee fietsers hun bandenspanning aan kunnen passen aan het type ondergrond waarop ze rijden. Het zogenoemde Kinetic Air Pressure System (KAPS) is de technologie achter deze innovatie. Kort samengevat gaat het om een in het wiel geïntegreerde pomp met bandenspanning-managementsysteem. Het systeem zorgt niet alleen voor een verbetering van energie-efficiëntie, maar ook een vermindering van schokken op spieren. Hierdoor ervaren fietsers meer comfort tijdens het fietsen en wordt hun spiervermoeidheid aanzienlijk verminderd. De pomp, de bedieningsunit, de fietscomputer en eventueel telefoon communiceren met elkaar via Bluetooth. "Dat maakt dat ons systeem waardering en interesse krijgt van professionele en recreatieve testrijders," vertelt Gertjan van Ginderen, oprichter en directeur van GRAVAA.

In 2023 maakte de professionele wielerploeg Jumbo-Visma, nu bekend als Visma-Lease-a-bike, gebruik van de KAPS-technologie tijdens de beruchte Parijs-Roubaix. "De samenwerking met Jumbo-Visma bevestigde op het hoogste niveau dat ons systeem doet wat we beloven. Onze engineers hebben het systeem en aanverwante koppelingen sindsdien verder verbetert en massa productie klaar gemaakt. Met goed gevolg, in 2024 wordt ons vernieuwde product uitgeleverd."

Impuls Zeeland: een jarenlange samenwerking
Impuls Zeeland ondersteunt innovatieve bedrijven in Zeeland. Via de fondsen InnoGo! en het Zeeuws Participatie Fonds (ZPF) investeerde de ontwikkelingsmaatschappij ruim 2 miljoen euro in GRAVAA. Als investeerder vanuit het ZPF zijn ze tevens aandeelhouder geworden in het bedrijf. Investment managers Ralph Veerhoek en Edwin van Houte zijn al jaren betrokken bij de ontwikkeling van GRAVAA. Naast financiële ondersteuning bieden zij ook advies en een groot netwerk om de groei van het bedrijf te bevorderen.

Ralph Veerhoek, investmentmanager Impuls Zeeland: "GRAVAA laat zien hoe een kansrijk idee kan doorontwikkelen tot een toekomstbestendige innovatie. De overeenkomst met het Zeeuwse Vitrite is een mooi resultaat van onze nauwe samenwerking en draagt bij aan de versterking van de economische structuur van Zeeland."

Vitrite

Van historische werkplaats naar innovatiecentrum
De ondertekening van de productieovereenkomst tussen GRAVAA en Vitrite is het begin van een gestructureerde aanpak. Een deel van de onderdelenproductie gaat plaatsvinden bij Vitrite in Middelburg. Daarnaast zet GRAVAA een aparte productielijn op in Eindhoven.

Jan Rietdijk, CEO Vitrite: "Met een product van 100+ componenten heeft GRAVAA groot belang bij het hebben van betrouwbare leveranciers. Door onze ervaring in het productieproces en hoge kwaliteitseisen dragen wij bij aan een sterke supply chain."

Succesvolle samenwerking

Een wereldwijde fietsrevolutie
Het KAPS-systeem past in elk wieltype en is geschikt voor diverse fietsdisciplines. De samenwerking met gerenommeerde merken als DT Swiss versterkt de marktpositie van GRAVAA en belooft een brede toepassing van hun technologie. “Er is veel interesse. In Amerika voor Fatbikes, in Europa voor mountainbikes en in Zeeland voor strandfietsen. Meerdere grote namen toonde individueel interesse in ons product. Wij kijken er naar uit binnenkort op grote schaal te kunnen leveren”, vertelt directeur Gertjan. Uiteindelijk zal de techniek verkocht worden via fiets- en wielproducenten. Tot slot benadrukt Gertjan het belang van voorbereiding en het opbouwen van relaties met partners. "De successen van vandaag zijn het resultaat van jarenlange inzet en samenwerking."

GA MET ONS IN GESPREK

Ook een innovatief plan?

Onze Investment Managers helpen je bij de zoektocht naar de juiste financiering en we ondersteunen je als sparringpartner.