Het project helpt bedrijven die innovatieve voedseloplossingen ontwikkelen om sneller en beter te groeien. Dit doen we door voor kleine en middelgrote bedrijven (mkb) in Zuid-Nederland en Vlaanderen een demo- of productiepartner over de grens te zoeken. Zo maken we de voedselketen efficiënter, duurzamer en gezonder en versterken we de concurrentiepositie van de grensregio.
Duwtje in de rug
Als er een goede ‘match’ is gemaakt, kunnen bedrijven begeleiding en financiële steun aanvragen om hun opschalingsvraagstuk aan te pakken. Innovaties die bijvoorbeeld zorgen voor een betere benutting van bijproducten en reststromen uit de voedselproductie, of die helpen om plantaardige producten zoals vlees- en zuivelvervangers smakelijker en gezonder te maken, krijgen hierdoor een extra duwtje in de rug.
Voor wie is het?
- Bedrijven die gevestigd zijn in Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant of Limburg) of Vlaanderen;
- Zelfstandig;
- Minder dan 250 werknemers en;
- Een jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro óf een balanstotaal van maximaal 43 miljoen euro.
- Wanneer de onderneming meer dan 3 jaar bestaat moet het eigen vermogen meer dan 50% van het geplaatste kapitaal zijn.
Wat zijn de voorwaarden?
De innovatie draagt bij aan de verduurzaming van de voedselketen. Denk hierbij aan hergebruik van zij- en reststromen, het smakelijker en gezonder maken van plantaardige producten zoals vlees- en zuivelvervangers of een milieuvriendelijker of gezonder productieproces.
De lab- of testfase is afgerond en het ontwikkelde product is klaar om de stap naar een commercieel eindproduct maken.
Het gaat om een technisch opschalingsvraagstuk zoals het uitvoeren van een proefproductie of het oplossen van een haalbaarheidsvraagstuk.
Wat bieden wij jou?
Voldoe je aan de criteria? Samen brengen we het vraagstuk in kaart. Vervolgens gaan wij op zoek naar een productiepartner over de grens die dit kan uitvoeren. Wanneer de match en begroting zijn gemaakt kan er een aanvraag worden ingediend voor financiële steun. Hierin wordt onderscheid gemaakt in een klein opschalingsproject (€25.000 en €125.000) of een groot opschalingsproject (€125.000 en €250.000). Food Pioneers Accelerator kan tot 50% van de bovengenoemde budgetten bijdragen. De subsidie kan toegepast worden op personeelskosten of kosten voor externe diensten en goederen.
Zo werkt het:
We beginnen met een introductiegesprek waarin we nagaan wat voor productiepartner je zoekt en of het opschalingsvraagstuk kwalificeert voor ondersteuning.
Daarna gaan we in het Food Pioneers Accelerator netwerk zoeken naar de beste productiepartner over de grens voor de uitvoering.
Wanneer de match en begroting zijn gemaakt kan er een aanvraag voor subsidie tot 50% van het budget voor de uitvoering worden ingediend.4.
Eén keer per kwartaal worden alle aanvragen beoordeeld door onze commissie van onafhankelijke experts.
Wanneer je aanvraag wordt goedgekeurd kan je aan de slag! Ook in de uitvoering word je door ons begeleid. Een tussentijdse en eindrapportage worden gevraagd.