De wereld van morgen heeft vandaag voedsel vernieuwers nodig. Maakt jouw idee of bedrijf de voedselketen duurzamer, slimmer, efficiënter of gezonder en zoek je toegang tot de markt met een verdienmodel? Tijdens dit programma leer je om voor jezelf scherp te krijgen welke ideeën kansrijk zijn en hoe je deze vertaalt tot een concreet nieuw verdienmodel voor jouw bedrijf. Op woensdag 12 maart 2025 start de volgende editie!

Op dinsdag 28 januari 2025 om 10 uur is de online introductieworkshop van het Business Innovation Food Program. Wil je meer weten over het programma en of het iets voor jouw bedrijf is? Tijdens de introductieworkshop is een trainer, maar zijn ook begeleiders vanuit de ROM aanwezig die uitleg geven over het programma en er is natuurlijk alle ruimte voor het stellen van vragen.

Meld je aan voor de online introductieworkshop


Voor wie?
Het Business Innovation Program Food ondersteunt startups èn bestaande MKB-bedrijven, die met hun idee een krachtige bijdrage willen leveren aan de voedseltransitie. Binnen 10 modules krijg je antwoorden op belangrijke vragen die uiteindelijk jouw basis zullen vormen voor een gezonde businesscase. Al meer dan 50 bedrijven hebben reeds met succes deelgenomen aan het programma. Deelnemers zijn divers, denk hierbij aan land-en tuinbouw, de voedselverwerkende industrie, data- en technologiebedrijven en (logistieke) dienstverleners en vele anderen.

Wat ontvang je tijdens het programma?

  • Een stapsgewijze methode, waarin wij je trainen om op het juiste moment en de juiste manier aan de slag te gaan met je visie, klant, product, impact, verdienmodel, je team en samenwerkingen.
  • Een wekelijkse plenaire theoriesessie, afwisselend online of op een centrale locatie in Nederland, waarin je feedback ontvangt van de trainers, begeleiders en andere deelnemers.
  • Praktijkopdrachten ter voorbereiding en afronding van iedere module.
  • Waardevolle één op één begeleiding met een business development specialist van jouw lokale regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM).
  • Een afsluiting met een 100-dagen plan, zodat je ook na het programma kunt blijven werken aan concrete doelstellingen.

Wat verwachten wij van jou?

  • We vragen inspanning van minimaal 0,5 FTE per deelnemend bedrijf gedurende de tien weken dat het programma loopt. Dit betekent dat er gemiddeld 20 uren per week van je bedrijf wordt gevraagd.
  • Aanwezigheid bij de sessies (gedurende tien weken op woensdagochtend), inclusief het voltooien van de bijbehorende opdrachten.

Wat levert het jou op?

  • Een aanzienlijk grotere slagingskans van idee naar een duurzaam verdienmodel.
  • Een scherpe focus op het prioriteren van aandacht, tijd en geld in de opstartfase.
  • Grondige kennis en inzicht over wie en waar je klant is en met welk verdienmodel, heldere communicatie van jouw idee of bedrijf, zicht op de juiste samenwerkingspartners én een concreet stappenplan voor de volgende groeifase.
  • Een nuttige en leerzame kruisbestuiving tussen andere deelnemende bedrijven die ook actief zijn binnen de agrofood sector.
  • Een waardevolle bijdrage aan een duurzamere en gezondere economie.

Praktische informatie

  • Introductieworkshop op 28 januari 2025 tussen 10.00-11.00u - schrijf je direct in!
  • Het programma zelf start op 12 maart 2025 en eindigt op 28 mei 2025. Deadline voor aanmelden is 26 februari 2025.
  • Deelname aan het programma is kosteloos, maar er wordt veel van je verwacht.
  • De bijeenkomsten vinden wekelijks plaats op woensdagochtend.
  • Is het programma iets voor jou? Schrijf je dan direct in voor het Business Innovation Program Food. Na aanmelding nemen we contact met je op voor een intakegesprek en hoor je meer over de vervolgprocedure en of je in aanmerking komt voor deelname.
  • Bij inschrijving worden je gegevens gedeeld met de samenwerkingspartners die verantwoordelijk zijn voor uitvoering van het programma.
Volledige programma per module Aanmelden
Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Deelnemers over Business Innovation Program Food

Rem van den Bosch van Superfood Zeeland.

Precisionwise: "Vandaag met succes het BIP Food programma afgerond. Hierdoor heb ik op een gestructureerde manier marktvalidatie uitgevoerd. De interactie met andere ondernemers vond ik erg nuttig en motiverend. Ook helpt het programma om prioriteiten te stellen, en daardoor als startende ondernemer de beperkte tijd optimaal te gebruiken."

Zuiderzwam: “Dankzij het programma en de interviews heb ik serieuze leads en klanten gekregen en met vertrouwen keuzes gemaakt in waar ik naar toe wil groeien.”

COMPUTD: “Tijdens het programma zit je in een innovatieve omgeving, naast dat je kritischer naar je eigen bedrijf kijkt, leer je ook veel van anderen.”

Glowfarms: “Dankzij het programma, de kritische blik en de sterke focus op het onderbouwen van alle beslissingen heb ik een duidelijke richting voor waar het heen moet met mijn bedrijf gekregen”

Bakkersgrondstof: “Het programma kwam voor ons precies op het juiste moment. Het heeft ons gedwongen om onze bestaande ideeën te verifiëren in de markt, zodat we sneller en met minder risico ons doel gaan bereiken.”

Samenwerkingspartners

Dit programma past binnen het landelijk initiatief Voedselwaarde van de gezamenlijke Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (ROMs): LIOF, NOM, Innovation Quarter, Horizon, Oost NL, ROM Regio Utrecht, Impuls Zeeland, Ontwikkelingbedrijf NHN en BOM in samenwerking met de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Invest-NL en de Rabobank. Impuls Zeeland voert dit project uit in samenwerking Dockwize.

Neem contact met ons op

Meer weten over dit programma?

Wij helpen jou graag verder

Daphne d'Hont

Projectmanager Agrifood