Vijfde editie Business Innovation Program Food start 7 september 2022

Zie je voor jouw bedrijf kansen om bij te dragen aan een duurzaam en gezond voedselsysteem? Met het Business Innovation Program Food (BIPF) helpen we je om scherp te krijgen welke ideeën kansrijk zijn en hoe je deze vertaalt tot concrete nieuwe verdienmodellen voor jouw bedrijf. Start je avontuur en maak van jouw idee een succesvolle business case.

Na vier geslaagde programma’s waarbij we ruim veertig bedrijven in de agrofood sector uit heel Nederland hebben geholpen, starten we op 7 september 2022 met de vijfde editie van het Business Innovation Program Food.

Voor wie?

Het Business Innovation Program Food is voor ondernemers in de agrofoodsector die toegewijd zijn een kansrijk idee om te zetten in een nieuw verdienmodel. Deelname staat open voor bedrijven die met dit idee bijdragen aan het versnellen van de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem. Dit zijn startups of innovatieve MKB-ers die in de brede zin actief zijn in de agrofoodsector. Denk aan de land- en tuinbouw, de voedselverwerkende industrie, data en technologie bedrijven en (logistieke) dienstverleners.

Wat mag je van ons verwachten?

 • In 10 modules trainen we je om op het juiste moment en de juiste manier aan de slag te gaan met je visie, klant, product, impact, verdienmodel, team en samenwerkingen.
 • Iedere week vindt een plenaire sessie plaats, afwisselend online of op een centrale locatie in Nederland. Hierin krijg je theorie over één van de dimensies en feedback van de trainers, begeleiders en andere deelnemers.
 • Je krijgt praktijkopdrachten ter voorbereiding en afronding van iedere module.
 • Bovendien is er één-op-één begeleiding vanuit business development van je Regionale Ontwikkelings Maatschappij (ROM).

Waarom meedoen?

 • Het programma geeft jou een grotere kans van slagen om jouw idee om te zetten naar een duurzaam verdienmodel.
 • Het programma helpt jou focus aan te brengen en om je tijd (en geld) aan de juiste activiteiten te besteden, gericht op het bereiken van de volgende levensfase van jouw idee.
 • Na het voltooien van het programma weet je: wie je klant is, welk verdienmodel het meest geschikt voor jouw bedrijf is, hoe je de impact die je maakt helder overbrengt, kun je wel overwogen keuzes maken of en welke samenwerkingspartners je nodig hebt, én heb je een concreet stappenplan om jouw idee of product te laten groeien naar de volgende fase.
 • Je volgt het programma samen met andere bedrijven uit of actief in de agrofoodsector, waardoor je van elkaars inzichten en uitdagingen kunt leren.

Wat we van jou verwachten

 • We vragen inspanning van minimaal 0,5 FTE per deelnemend bedrijf gedurende tien weken dat het programma loopt. Dit betekent dat er gemiddeld 20 uren per week van je bedrijf wordt gevraagd.
 • Aanwezigheid bij de sessies (gedurende tien weken op woensdagochtend), inclusief het voltooien van de bijbehorende opdrachten.

Deelnemer Arjan den Hamer van Precisionwise over zijn deelname:

Deelnemers over Business Innovation Program Food

Precisionwise: "Vandaag met succes het BIP Food programma afgerond. Hierdoor heb ik op een gestructureerde manier marktvalidatie uitgevoerd. De interactie met andere ondernemers vond ik erg nuttig en motiverend. Ook helpt het programma om prioriteiten te stellen, en daardoor als startende ondernemer de beperkte tijd optimaal te gebruiken."

Zuiderzwam: “Dankzij het programma en de interviews heb ik serieuze leads en klanten gekregen en met vertrouwen keuzes gemaakt in waar ik naar toe wil groeien.”

COMPUTD: “Tijdens het programma zit je in een innovatieve omgeving, naast dat je kritischer naar je eigen bedrijf kijkt, leer je ook veel van anderen.”

Glowfarms: “Dankzij het programma, de kritische blik en de sterke focus op het onderbouwen van alle beslissingen heb ik een duidelijke richting voor waar het heen moet met mijn bedrijf gekregen”

Bakkersgrondstof: “Het programma kwam voor ons precies op het juiste moment. Het heeft ons gedwongen om onze bestaande ideeën te verifiëren in de markt, zodat we sneller en met minder risico ons doel gaan bereiken.”

Praktische informatie

 • Het programma start op 7 september 2022 en eindigt medio november 2022.
 • Deelname aan het programma is kosteloos, maar er wordt veel van je verwacht.
 • De bijeenkomsten vinden wekelijks plaats op woensdagochtend.
 • Ben je enthousiast en heb je een goed gevoel bij het programma? Schrijf je dan direct (https://gritd.typeform.com/to/LQiJhKnL) in voor het Business Innovation Program Food. Na aanmelding nemen we contact met je op voor een intakegesprek en hoor je meer over de vervolgprocedure.
 • Bij inschrijving worden je gegevens gedeeld met de samenwerkingspartners die verantwoordelijk zijn voor uitvoering van het programma.

Samenwerkingspartners

Dit programma past binnen het landelijk initiatief Voedselwaarde van de gezamenlijke Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (ROMs): LIOF, NOM, Innovation Quarter, Horizon, Oost NL, ROM Regio Utrecht, Impuls Zeeland, Ontwikkelingbedrijf NHN en BOM in samenwerking met de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Invest-NL en de Rabobank. Impuls Zeeland voert dit project uit in samenwerking met FoodDelta Zeeland en Dockwize.

Neem contact met ons op

Meer weten over dit dit project?

Wij helpen u graag verder

Daphne d'Hont

Projectmanager Agrifood