North Seaweed

North Seaweed levert zeewier van hoge kwaliteit uit de noordelijke wateren. Zolang de Nederlandse productie van zeewier nog beperkt is, koopt het bedrijf zijn wier in binnen Europa. Het bedrijf levert zeewier in gedroogde vorm aan andere bedrijven, met name in de diervoederindustrie maar met de intentie om dit ook uit te breiden naar de humane voedingsindustrie.

Het ontstaan van het idee

De oprichters van het bedrijf zien in de toekomst belangrijke mogelijkheden voor het gebruik van zeewier als voedingsbron. Behalve vitaminen en mineralen is zeewier rijk aan eiwitten. Aangezien zij op termijn verwachten dat er wereldwijd een tekort aan eiwitten ontstaat en er nog veel onbenutte ruimte op zee is, zijn zij in 2008 aan de slag gegaan om zeewierteelt in Nederland van de grond te krijgen. Het is een boeiende onderneming geworden, waarbij er op allerlei terreinen innovatie nodig is; zowel qua techniek als qua regelgeving als qua markt- en productontwikkeling.

De start bij InnoGo!

Aangezien North Seaweed in 2012 is opgericht en nog in de pioniersfase zit, heeft het contact gezocht met InnoGo!. Momenteel levert het bedrijf vooral zeewier als supplement voor diervoerders, maar het zou graag willen uitbreiden naar de humane voedingsindustrie. Het zoekt daarvoor geschikte leads, voor verdere productontwikkeling. InnoGo! is ook gevraagd om mee te denken in de verdere uitbouw en positionering van het bedrijf. De presentatie van North Seaweed aan de screeningscommissie leverde constructieve feedback op, wat betreft strategie en aanpak. Via de commissie is tevens een contact aangedragen die iets kan betekenen in verdere ontwikkeling van het bedrijf. North Seaweed verwacht dat InnoGo! in de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf zeker een rol kan vervullen.

De toekomst

North Seaweed is betrokken bij diverse onderzoeksprojecten om zeewier als groene grondstof te gaan gebruiken. Sinds mei 2013 is een onderzoek gestart in samenwerking met Arkema en Wageningen Universiteit, met steun van de Provincie Zeeland. Arkema gaat onderzoeken of het wier als grondstof voor o.a. bioplastics kan worden gebruikt.

Kijk voor meer informatie op www.northseaweed.nl