Water besparen en hergebruiken, samen doen we het!

Het klimaat verandert. Door droogte en extreme hitte is bewust omgaan met water van essentieel belang. Steeds meer ondernemers realiseren dit en nemen actie. Maar hoe pak je dit aan? Strandpark De Zeeuwse Kust (Noordwelle), Camping Weltevreden (Zoutelande) en Camping Olmenveld (Serooskerke) namen hun waterverbruik onder de loep en gingen op zoek naar innovaties en technieken om water te besparen. En met succes! Samen bespaarden ze 14.000 m3 water.

Alle resultaten op een rij
Efficiënter waterbeheer, waterbesparende technologieën en minder waterveruiling

Bekijk de video's

Elke ondernemer vertelt in een video wat zij op het bedrijf hebben gedaan om water te besparen en/of hergebruiken.

Je toiletten doorspoelen met drinkwater. Met de huidige waterschaarste is dat een gek idee. Zo dacht ook Strandpark De Zeeuwse Kust. Daarom besloten ze een grijswatersysteem aan te leggen waarmee ze water kunnen besparen.

Bekijk de video

Kunnen we regenwater nuttig gebruiken op ons bedrijf? Adriaan Wisse, eigenaar van Camping Weltevreden ging ermee aan de slag. Hij keek naar zijn waterverbruik en ontdekte dat de meeste winst was te halen bij het doorspoelen van de toiletten. Zo ontstond het plan om zowel regenwater als douchewater op te vangen, te zuiveren en gebruiken voor toiletspoeling.

Bekijk de video

Normaal gesproken spoelen we afvalwater door het riool, maar niet op Camping Olmenveld. Op het terrein ligt een gesloten watercyclus. Regenwater en water van het sanitair op de camping wordt opgevangen, gezuiverd en opnieuw gebruikt. Hiermee hergebruikt de camping zo’n tachtig tot negentig procent van het water.

Bekijk de video

Teruggeven aan de maatschappij

Water in Nederland is goedkoop waardoor installaties een lange terugverdientijd hebben. Voor de ondernemers waren de investeringen dan ook echt gericht op de toekomst en om hun verantwoordelijkheid te nemen in een maatschappelijk probleem.

“We vinden het belangrijk om als grootverbruiker iets terug te doen voor de maatschappij. Met onze installatie besparen we 7.000 m3 water en realiseren een CO2-reductie van circa 38%. ” Jos Westerbeke, eigenaar Camping Olmenveld.

Download de businesscases

In het pilotproject delen drie Zeeuwse campings hoe zij hun waterverbruik verduurzamen. Download de businesscases, ontdek de aanpak en krijg inzicht in manieren om je watergebruik te verduurzamen. De download bevat ook een handige checklist om zelf aan de slag te gaan.

Lees de e-download

Onderzoek naar beleving gasten

Naast het monitoren en evalueren van de nieuwe technologieën is ook een ander belangrijk aspect onderzocht, namelijk de gast. HZ Kenniscentrum Kusttoerisme (KCKT) onderzocht wat gasten merken van de duurzame maatregelen. De waterinstallaties hadden geen negatieve impact op de vakantiebeleving. Sterker nog, 86% van de gasten gaf aan de bedrijven te steunen in hun duurzame ambities. Het volledige onderzoek is te vinden op de website van het kenniscentrum.

Grote besparingen

De waterinstallaties zorgde bij de campings voor een grote waterbesparing. In totaal gaat het om een jaarlijkse waterbesparing van 14.000 m3. Dit kun je vergelijken met 5,5 olympische zwembaden, of 117.000 gevulde badkuipen.

Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiering van het Zeeland in Stroomversnelling subsidietraject en Provincie Zeeland.

Neem contact met ons op

Hoe kunnen we jou verder helpen?

Wil jij ook aan de slag met de verduurzaming van jouw bedrijf? Of wil je meer informatie over dit project? Neem contact op met onze projectmanagers vrijetijdseconomie.

Minke Rabaut

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Stefan Coppoolse

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Kim Provoost

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Lise de Nooijer-Hekhuis

Junior Projectmanager Vrijetijdseconomie