di, 05-12-2017, 14:07
Nieuwsbericht

Wereldwijd uniek bioplastic in Kruiningen

BioBase Pack Europe opent op 8 december 2017 officieel de deuren

In een pand op bedrijventerrein Nishoek in Kruiningen gaat BioBase Pack Europe een volledig biologisch afbreekbaar kunststof produceren uit materiaal dat is ontwikkeld door moederbedrijf HemCell®, dat al langer in Zeeland gevestigd is. NV Economische Impuls Zeeland (Impuls) heeft het bedrijf ondersteund bij onder meer de bedrijfsvestiging en financiering. In een eerder stadium stond zij ook HemCell® al bij in de fase van productontwikkeling. De verwachting is dat er 10-15 werknemers worden aangenomen voor de bediening van machines en de logistieke afhandeling. De bedoeling is op termijn meerdere productielijnen op te zetten.

Biologisch afbreekbaar plastic

De biologisch afbreekbare plastic korrels die BioBase Pack Europe produceert zijn samengesteld uit een speciaal door HemCell® ontwikkeld materiaal waarop het wereldwijd patenten heeft. Zo is recent het patent in China verleend en wordt er nu met twee bestaande beursgenoteerde partners een JV voor de lokale Aziatische markt gestart "BioBase Pack Asia Ltd." als onderdeel van de BioBasePack groep. 

HemCell® selecteert en gebruikt agrarisch restmateriaal van over de hele wereld, dat op dit moment grotendeels verbrand of niet benut wordt. Dit restmateriaal wordt door BioBasePack lokaal verwerkt tot hoogwaardige biovezels en wordt in Kruiningen vermengd met PLA en vervolgens geperst tot een korrel met opvallend betere materiaal eigenschappen dan het ingemengde PLA. Er ontstaat zo dus een nieuw bioplastic welke vervolgens op veel lagere temperaturen dan gebruikelijk op bestaande productie machines verwerkt kan worden voor het spuitgieten of extruderen van allerhande kunststof producten. 

Het bijzondere van producten uit HemCell®  bioplastic is dat ze niet in een fabriek afgebroken moeten worden (zgn "Industrieel composteren")  maar vanzelf composteren als ze in de buitenlucht komen (zgn: koude grond composteerbaar ofwel home compostable) Binnen 6 tot 12 maanden, afhankelijk van de dikte van het product,  is er niks meer van over. Het product heeft bovendien een concurrerend businessmodel op gangbare (aardolie-gebaseerde) plastics. 

Koffie capsules

Het unieke karakter van het materiaal wordt door grote bedrijven erkend en er stromen inmiddels aanvragen binnen van bedrijven over de hele wereld. Zo heeft het bedrijf een grote opdracht gekregen voor de productie van koffie capsules in licentie. Het plastic is namelijk bijzonder geschikt voor producten die eenmalig worden gebruikt, zoals dergelijke koffie capsules of verpakking van etenswaren of wegwerpservies en bestek en uiteraard allerhande planten potten.

Ondernemen in Zeeland, Impuls ondersteunt

Vanuit het Impuls-onderdeel Invest in Zeeland is BioBase Pack Europe bijgestaan bij onder meer het vinden van een geschikte locatie en het verkrijgen van vergunningen. HemCell® bv is in de begin fase van productontwikkeling  ondersteund met een financiering vanuit het fonds InnoGo!, waarmee de regionale ontwikkelingsmaatschappij innovatieve starters en mkb’ers ondersteunt. 

HemCell®, is de BV waarin de diverse patenten voor de unieke technologie zijn ondergebracht.

In 2017 is het Zeeuws Participatiefonds (indirect) aandeelhouder geworden in zowel HemCell® als BioBase Pack Europe via het zogenaamde InCrowd Fund HemCell+ II bv, een even innovatief fondsmodel van HemCell® zelf.

"Door de inzet van Invest in Zeeland en InnoGo! zijn we in aanmerking gekomen voor een OP-Zuid Kennischeque. Met dat geld hebben we testen en onderzoek kunnen doen. Ook via InnoGo! en het Zeeuws Participatiefonds hebben we financiering gekregen. Maar als je in de opstartfase een aanzienlijk bedrag  in de ontwikkeling hebt gestoken, dan is steun vanuit Invest in Zeeland en InnoGo! erg welkom. Dan is elke tienduizend euro veel geld", aldus HemCell® en BioBase Pack Europe  directeur Nico Osse.

Circulaire economie

De mate van betrokkenheid vanuit Impuls bij zowel HemCell® als BioBase Pack Europe illustreert hun innovatieve karakter en de mate waarin zij van toegevoegde waarde zijn voor de Zeeuwse economie. Bovendien dragen zij bij aan de transitie van Zeeland naar een circulaire economie, waarin producten en grondstoffen zo veel mogelijk worden hergebruikt en waardevernietiging wordt geminimaliseerd. 

‘‘We hebben de afgelopen jaren vanuit de Provincie via ons Biobased beleid ingezet op innovatieve MKB-ontwikkelingen door ondersteuning van Impuls, InnoGo!, en andere fondsen. Ik ben er trots op om te zien dat dit zijn vruchten begint af te werpen, wat ook weer nieuwe banen voor Zeeland oplevert’’, aldus gedeputeerde Ben de Reu.

Dat werd nog maar eens bevestigd met de nominatie van HemCell® in 2017 voor Zeeuwse innovatieprijs Emergo.