Inspiratie om te verduurzamen

Van jachthavens tot surfscholen en verhuurbedrijven, de sector was goed vertegenwoordigd. Onder begeleiding van Marleen Maarleveld (Waterrecreatie Nederland) vertelden diverse experts hoe we de sector kunnen verduurzamen.

Hieronder een kort overzicht van de gepresenteerde verhalen.

De Vrijbuiter

De tjalk De Vrijbuiter vaart een groene en creatieve koers door de Zeeuwse delta. Eigenaar Wiebe Radstake legde uit hoe de Vrijbuiter pioniert met een elektromotor en zelfopgewekte energie. Ook vertelde hij hoe het bedrijf inspeelt op ecotoerisme.

De Stille boot

De Stille boot is een expert in elektrisch varen. Oprichter van dit bedrijf Marcel Schaap nam ons mee in de noodzaak van elektrificatie voor de pleziervaart. Ook liet hij zien dat elektrisch varen niet nieuw is en er wereldwijd veel voorbeelden zijn van diverse elektrische vaartuigen, zoals sloepen, werkboten en catamarans.

WSV BRU

WSV BRU is de jachthaven in Bruinisse circulair aan het renoveren. Paul Kersten, Lid van de Watersportvereniging, vertelde meer over de aanpak van de jachthaven. Van het bepalen van de levensduur van bestaande producten tot het vinden van de juiste leveranciers en uitvoerders.

Arpafly

Het bedrijf Arpafly laat zien hoe je op duurzame wijze de Zeeuwse wateren kan beleven. Patrick Lindhout toonde ons een waterfiets waarmee verplaatsen op het water een unieke ervaring wordt. De fiets is duurzaam gebouwd en biedt veel mogelijkheden voor een groenere manier van recreëren.

Brouwershaven

Watersportvereniging Brouwershaven aan de Grevelingen was één van de eerste Zeeuwse jachthavens met een elektrische laadpaal. Het aanleggen van deze laadpaal ging niet zonder slag of stoot. Voorzitter Tom Stuij vertelde hier meer over.

Provincie Zeeland

Hoe pakken we de transitie naar duurzaam varen aan? Remi van Riet, adviseur slimme mobiliteit bij Provincie Zeeland, vertelde meer over de nationale agenda laadinfrastructuur en maatregelen die Provincie Zeeland neemt om varen in Zeeland te verduurzamen.

Elektrische laadpaal van Agrisnellaad

Naast de inspirerende presentaties namen we ook een kijkje bij de elektrische laadpaal op Delta Marina. Want hoe ziet zo’n laadpaal eruit? En wat komt er kijken bij de installatie? Bas Wouters van Agrisnellaad vertelde meer over de mogelijkheden.

Een visuele samenvatting

Veel informatie, veel inspiratie. Kortom, een geslaagde dag. Om alles samen te vatten, maakte Steven Bouwens van Visueel Vergaderen een visualisatie van de presentaties.

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag verder

Ben jij ondernemer in de watersportrecreatie en wil jij jouw bedrijf verbeteren? Ga met ons in gesprek en ontdek op welke manier wij kunnen helpen.

Minke Rabaut

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Lise de Nooijer-Hekhuis

Junior Projectmanager Vrijetijdseconomie