Unieke samenwerking tussen mbo, hbo en wo in nieuw onderzoekslaboratorium

Het JRCZ is uniek in zijn soort. Het gebouw bestaat uit laboratoria voor engineering, chemie, ecologie en een datalab, die allemaal voorzien zijn van de modernste apparatuur. Op elke verdieping zijn er zogenaamde makerspaces waar studenten samenkomen met docenten en onderzoekers. Hier inspireren en helpen ze elkaar bij het oplossen van complexe, maatschappelijke vraagstukken rondom de thema’s water, energie, voedsel en de biobased economy. Het zijn thema’s die passen bij het DNA van Zeeland en de Zuidwestelijke Delta.

Het laboratorium is gevestigd aan Het Groene Woud in Middelburg, naast de vestiging van HZ University of Applied Sciences. In het onderzoekslaboratorium gaan studenten, docenten en onderzoekers van University College Roosevelt (UCR), HZ en Scalda samenwerken. Ze doen dat met bedrijven en instellingen uit de regio, die het gros van de vraagstukken aandragen. De opgedane kennis vloeit hierdoor terug naar de praktijk, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van het onderwijs.

Het JRCZ helpt de onderwijs- en kennisinfrastructuur van Zeeland toekomstbestendig te maken. Het is een van de projecten die voortkomen uit het advies ‘Zeeland in stroomversnelling’.

De bouw van het laboratorium heeft meer dan twee jaar geduurd. Het witte, deels transparante gebouw met de grote trap langs de buitenkant naar het dak is een ontwerp van Rothuizen Architecten en Adviseurs.

Rogier van der Torren, Foreign Direct Investments Manager bij Impuls Zeeland, vindt het geweldig om het JRCZ in Zeeland te hebben. “Dit is echt van toegevoegde waarde voor (internationale) bedrijven die bezig zijn met de kernthema’s water, energie, voedsel en biobased economy en daarmee bijdragen aan het verder versterken van de Zeeuwse economie.”

De foto is gemaakt door Ruden Riemens.

Meer weten?

Neem contact op!

Rogier van der Torren

Foreign Direct Investments Manager