"We willen de vrijetijdssector in onze gemeente helpen om te verduurzamen. Met het 3ST-project verkennen we mogelijkheden en leren we van andere regio's.”

Joan Veldhuizen, wethouder van de gemeente Goes.

Toerisme is belangrijk, ook voor Zeeland

Toerisme is wereldwijd één van de snelgroeiende sectoren. Toerisme in Zeeland levert jaarlijks €2 miljard op, verbetert lokale voorzieningen en draagt bij aan natuur- en gebiedsontwikkeling.

Echter is de impact op lokale bronnen en het klimaat aanzienlijk; volgens de Wereldorganisatie voor Toerisme UNWTO (2019) zal de uitstoot van broeikasgassen door toerisme tegen 2030 toenemen tot 5,3% van het wereldwijde totaal. De overgang naar een duurzamere sector is noodzakelijk, maar toeristische bedrijven, veelal MKB, hebben zelf vaak beperkte middelen en expertise om dit zelfstandig te doen. Ook sluit de huidige ondersteuning en wetgeving niet goed aan bij de complexiteit van de sector. Een aanpak om Zeeland breed in de sector duurzaamheid eenvoudiger toe te passen biedt veel kansen voor de toekomst.

Betere vaardigheden én sterkere samenwerkingen

Hoewel technologische innovaties toenemen, blijft toepassing in de praktijk achter. In het 3ST project versterken we de vaardigheden die ondernemers nodig hebben voor de verduurzaming van hun bedrijf. Ook willen we de noodzakelijke samenwerking versterken tussen alle belangrijke partijen in de sector, zoals, overheden, ondernemers, leveranciers en experts. Door als keten efficiënter met elkaar samen te werken en vaardigheden van ondernemers te vergroten, maken we duurzaam ondernemen eenvoudiger. Zo geven we de verduurzaming van de sector de komende jaren een boost.

Gemeenten aan de slag met proefprojecten

Gemeenten Goes, Middelburg, Schouwen-Duiveland, en Veere werken aan proefprojecten over duurzaam omgaan met water, energie, en afval. Zo focust Gemeente Goes op duurzaam watergebruik in de vrijetijdssector en richt Gemeente Schouwen-Duiveland zich op afvalstromen in Burgh-Haamstede. Deze proefprojecten dienen als testcases voor het onderzoek naar samenwerkingsmodellen. HZ University of Applied Sciences is één van de drie kennisinstellingen in het project die dit onderzoek uitvoert.

"Op Schouwen-Duiveland willen de gemeente én de toeristische sector meer circulair denken en doen. Via 3ST gaan we daaraan werken. Daar zijn we heel blij mee!"

Ankie Smit, wethouder gemeente Schouwen-Duiveland.

Het creëren van een betere Noordzeeregio

Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Impuls Zeeland leidt het project en begeleidt de vier Zeeuwse pilots. Het 3ST-project ontvangt financiering van het Interreg North Sea Programme 2021-2027, medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Ook Provincie Zeeland en de gemeenten Goes, Middelburg, Schouwen-Duiveland, en Veere dragen financieel bij.

Meer over dit project
Neem contact met ons op

Wij helpen je graag verder

Meer weten over dit project? Of ben je toeristisch mkb-ondernemer en wil je zelf aan de slag met de verduurzaming van jouw bedrijf? Ga met ons in gesprek. Onze projectmanagers helpen je graag verder.

Lise de Nooijer-Hekhuis

Junior Projectmanager Vrijetijdseconomie

Jesse Leemeijer

Projectmanager Circulaire economie & energietransitie

Jeroen van Schaik

Projectmanager Circulaire economie & Energietransitie