Een ‘zero waste’ productieproces dankzij symbiose tussen Cargill en Enough in Sas van Gent

Het bezoek vond plaats op het terrein van Cargill in Sas van Gent. Daar kregen de minister en haar gevolg een rondleiding en toelichting over hoe het bedrijf in Zeeland zich bezig houdt met digitalisering in de bedrijfsprocessen bij het produceren van ‘sweetners’. Het van oorsprong Schotse foodtechbedrijf Enough liet zien hoe het met de recent op het terrein van Cargill gebouwde mycoproteïne fabriek duurzame eiwitten ter vervanging van vlees produceert. Deze fabriek is bovendien 100% afvalvrij. Enough kan de reststromen van het productieproces namelijk kwijt bij Cargill.

Rob Cogghe, Site Director van Enough in Sas van Gent: "Wij zochten een symbiose, een integratie, met een ander bedrijf waarbij we op een heel duurzame manier de suikers bij onze fabriek kunnen krijgen. Cargill is hier vlakbij, zij leveren ons de fermenteerbare suikers. Ze geven ons ook de mogelijkheid om een aantal installaties van hun te gebruiken om onze zero waste te kunnen garanderen. We hebben hier ook de mogelijkheid om tot 60.000 ton uit te breiden én we zitten hier vlakbij North Sea Port en Zeebrugge. Het is dus heel gemakkelijk om vanuit hier de producten over Europa te verdelen."

Demissionair minister Schreinemacher tijdens een bezoek aan Cargill en Enough. foto Suzan Fotografie

Het belang van internationaliseren voor Zeeland

Albert Meiresonne, manager Internationaliseren bij Impuls Zeeland, benadrukte het belang van internationale bedrijven en exportbevordering: “We weten dat het voor de continuïteit en groei van mkb-bedrijven van belang om is om kansen te spreiden over diverse afzetmarkten. Internationaal actieve bedrijven bieden bovendien meer constante werkgelegenheid, de geboden arbeidsplaatsen hebben meestal een hogere arbeidsproductiviteit en er wordt per arbeidsplaats meer waarde toegevoegd. Daarom vinden wij het belangrijk om dit nog verder te stimuleren in Zeeland. Zo zorgen we voor een competitieve Zeeuwse economie die tegen een stootje kan. Het is daarom ook belangrijk dat we hier langdurig in investeren."

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat: “Impuls Zeeland heeft van Provinciale Staten de opdracht gekregen te werken aan (Zeeuwse) handelsmissies en het intensiveren van het project internationalisering ten behoeve van Trade and Innovate. We zien hele goede resultaten, internationale spelers blijven in Zeeland investeren. Daarmee laten we, ook met dit werkbezoek van de minister, zien dat in onze Delta juist datgene wat in de toekomst belangrijk is wordt ontwikkeld.”

Ministersbezoek aan Cargill en Enough

Voor een ondernemend en innovatief Zeeland

Impuls Zeeland is de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zeeland. Wij versterken de Zeeuwse economie en werken aan de toekomst van onze delta. Met onze kennis, diensten en altijd groeiende netwerk bieden we ondernemers een snelle ingang naar doorontwikkeling en groei. Wij streven naar een duurzame ontwikkeling van Zeeuwse bedrijven door een impuls te geven aan innoveren, investeren en internationaliseren. We helpen ondernemers bij het omzetten van ideeën naar innovaties op het gebied verduurzaming, digitalisering en circulariteit in diverse Zeeuwse topsectoren. Dat doen we door middel van projectontwikkeling en het bieden van financiering, als betrokken en bevlogen verbinder en als sparringpartner voor ambitieuze ondernemers. We helpen ze vestigen en groeien in Zeeland begeleiden ze op internationale markten.