Ons programma is zorgvuldig samengesteld om jou de tools en kennis te bieden die nodig zijn om de wereldwijde markt te veroveren. Tijdens de 'Week van de Export' kun je deelnemen aan boeiende lezingen, interactieve workshops, waardevolle netwerkbijeenkomsten en meer. Of je nu een ervaren exporteur bent of de eerste stappen zet in de internationale arena, wij hebben een week lang een scala aan activiteiten georganiseerd die aansluiten op jouw behoeften. Jij kiest waar je bij bent.

Aanmeldformulier
Impuls Zeeland organiseert de Week van de Export 2023
Reis een week lang rond in wereld vol kansen voor internationale handel

Programma

Ontmoet inspirerende ondernemers die hun succesverhalen delen, leer van experts uit de industrie en ontwikkel waardevolle contacten. Of je nu geïnteresseerd bent in het ontwikkelen van nieuwe exportstrategieën, het navigeren door complexe regelgeving of het verkennen van nieuwe markten, wij hebben een gevarieerd programma samengesteld dat aan jouw specifieke behoeften voldoet:

De kranten en het internet staan er vol mee: bedrijfspanden die worden misbruikt door de criminelen of een onaangename verrassing tussen een net afgeleverde lading. Hoe kom je onbedoeld in aanraking met de georganiseerde misdaad? Wat zijn de rode vlaggen? Laat je er niet door weerhouden te exporteren, maar wees voorbereid.

De Douane en Mainport Zeehavens Zeeland/West-Brabant lichten toe waar je op moet letten en welke maatregelen je kunt nemen.

Maandag 9 oktober 10.00 - 12.30 | Mariahoeve, Vlissingen-Oost

Zakendoen in Zweden en Denemarken; ga niet aan de slag op basis van kennis uit Netflix-series, maar leer wat je echt moet weten om succesvol te exporteren in het hoge noorden. Van taal en culturele do's en dont's tot zakelijke kansen.

Ja, ik maak graag kennis met het hoge noorden.

Maandag 9 oktober 14.30-16.00 | Impuls Zeeland, Vlissingen

Hoe ga je van een incidentele order naar structurele omzet uit het buitenland en zelfs consistente groei? Kom erachter wie jouw klant is in het buitenland en hoe je bepaalt of jouw product aansluit op de wensen van die klant.

Aan de hand van het StartupFramework© helpen experts van Gritd je deze vragen te beantwoorden. Aan het einde van de masterclass weet jij wat jouw marktpotentie is en wie jouw kernklant is voor export.

Dinsdag 10 oktober 8.30 - 12.00 uur | Brasserie de Zeester, Scherpenisse.

Fransen willen alleen zakendoen met Fransen. Of toch niet? Ze staan bekend om hun chauvinisme, maar met de juiste tips en trucs kun je zomaar zeer succesvol zakendoen in Frankrijk.

De specialist van Zéfranco, Gerrion Provoost, adviseert je over alles waar de Franse taal een rol speelt: van algemene taal en cultuur tot de zakelijke kansen.
De ondernemers achter Herman Wines delen hun ervaringen in Frankrijk. Tot slot sluiten we af met een proeverij bij Herman Wines.

Oui, ik wil meer leren over zakendoen in Frankrijk.

Dinsdag 10 oktober 15.00 - 17.00 uur | Herman Wines, Axel

De internationale markt op gaan kan je geld opleveren, maar het is ook een investering. Tijdens een boeiende online-bijeenkomst met klantadviseur internationaal ondernemen van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) Vanessa van der Riet, word je bijgepraat over de SIB (Support International Business).

Ontdek hoe je met behulp van deze subsidie financiële ondersteuning kunt krijgen voor jouw internationale activiteiten.

Verder vertelt zij over de RVO landenspecialisten, die beschikken over een schat aan informatie over diverse landen; essentieel om succesvol te zijn op internationale markten. Je hoort hoe deze specialisten jou kunnen helpen bij het verkrijgen van cruciale marktinformatie, het navigeren door complexe zakelijke culturen en het vinden van zakenpartners in het buitenland.

Meld je alvast aan voor een informatieve bijeenkomst, van achter je bureau.

Woensdag 11 oktober 9.00 - 10.00 uur, online (dus geen reistijd!)

We brengen de top van het Zeeuwse bedrijfsleven bijeen. Een bijzondere gelegenheid om te netwerken met invloedrijke professionals en gelijkgestemde ondernemers die actief zijn in de internationale zakelijke arena. Geniet van een smakelijke maaltijd terwijl je ideeën uitwisselt, best practices deelt en waardevolle connecties opbouwt.

Alleen voor genodigden.

Woensdag 11 oktober 12.00 - 13.30 uur | Brasserie Maritime, Zierikzee

Eén van de grootste open deuren voor het Zeeuwse mkb is de export naar België. Toch laten veel bedrijven deze kans liggen, óf pakken ze het niet goed aan. Want een Belg is niet een Nederlander met een ander accent. Leer waar je wél rekening mee moet houden en waar je winst kunt behalen.

Van de taal en cultuur tot aan tips om te starten met het doen van zaken in België, de Nederlandse ambassade in Brussel en de Nederlandse Kamer van Koophandel in Brussel nemen je mee in de do's en dont's op het gebied van export naar België.

Daarnaast vertellen Jorn van Rompaye van De Appelaere en Floris Zwartbol van Floor Foods over hun ervaringen.

We sluiten op een typische Belgische bourgondische wijze af.

Meld je alvast aan.

Woensdag 11 oktober, 15.00 - 17.30 | De Mosselloods, Yerseke

Onze oosterburen vormen de tweede grootste (gemiste) kans op het gebied van export. Leer hoe je zakendoen in Duitsland aanpakt van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNKH).

Wist je dat Duitsland de belangrijkste handelspartner is voor Nederland? Vorig jaar brak de Nederlandse export naar het buurland opnieuw een record met 119,5 miljard euro (plus 15%, bron DNKH). Succes in Duitsland is echter geen vanzelfsprekendheid. Waar moeten Nederlandse bedrijven op letten als ze de grens oversteken? En waar laten ze potentieel liggen? Een goede voorbereiding is het halve werk.

Leer ook van Zeeuwse ondernemers. Hans Blaak van VAM Watertech vertelt over zijn ervaringen in Duitsland. Verder deelt de heer Meindert Sprenger, voormalig Deputy managing Director bij Thyssenkrupp, zijn belangrijkste lessen over zakendoen in Duitland.

Na deze bijeenkomst ben jij klaar om Duitsland te veroveren!

Verzeker jezelf van een plekje door je hier aan te melden.

Donderdag 12 oktober van 9.30 - 12.00 uur | Impuls Zeeland, Vlissingen

Trends in export 2023 – Exporteurs, richt je blik vooruit. Evofenexex duidt de trends in export en blikt vooruit naar 2024. Neem deel aan een interactieve kennissessie.

Aan het jaarlijkse onderzoek naar trends, knelpunten en verwachtingen van de Nederlandse export doen elk jaar zo’n 400 bedrijven mee. De respondenten hebben gemiddeld 38 jaar exportervaring en exporteren naar gemiddeld 31 landen.

Donderdag 12 oktober 14.00 - 16.30 uur | Gasterij Schoudee, Wemeldinge

Hoe kies je voor een goede ondernemingsstructuur in het internationale web van per land verschillende complexe fiscale regelgeving? En hoe zit het eigenlijk met werknemers in of uit het buitenland?

Het zijn vragen waar je als ondernemer wakker van kunt liggen. Maar vanaf nu geen slapeloze nachten meer of geworstel met lastige documenten: tijdens een goed ontbijt leer je van experts van ABAB over grensoverschrijdende fiscale vraagstukken zoals de juiste ondernemingsstructuur en HR issues.

Vrijdag 13 oktober 8.00 - 10.00 uur | Boutique hotel The Roosevelt, Middelburg

Hoe pakken andere Zeeuwse bedrijven export aan? Tijdens een inspiratietour neem je een kijkje in de keuken bij diverse innovatieve Zeeuwse bedrijven zoals Smartbox, Tramper Technology en Delmeco Group. Aansluitend sluiten we de week af met een netwerkborrel.

Aanmelden

Vrijdag 13 oktober 13.30 - 16.00 uur | De Poel, Goes

Waarom zou je deelnemen?

We weten dat export essentieel is voor de groei en diversificatie van mkb-bedrijven en dus ook voor jouw bedrijf. Het vergroot je afzetmarkt, versterkt je concurrentiepositie en opent deuren naar nieuwe partnerschappen en samenwerkingen over de hele wereld. Onze missie is om het Zeeuwse mkb te ondersteunen bij het betreden van internationale markten. Door middel van de 'Week van de Export' bieden we jou op een laagdrempelige manier kennis, tools en netwerkmogelijkheden, zodat je met vertrouwen kunt exporteren.

Aanmeldformulier

Meer weten of alvast aanmelden?

Neem contact met ons op!

Arno Sijnesael

International Trade Manager | Liaison officer Enterprise Europe Network (EEN)

Kristel Snoeij

International Trade Manager | Liaison officer Enterprise Europe Network (EEN)