Arne Hulstein over GETRZ

GETRZ is een platform waar je apparaten kunt huren. Op zich is dit niks nieuws, weet ook Arne: “Maar vaak heb je met een vijfjarig leasecontract te maken waarbinnen je tot wel vijf keer de nieuwwaarde betaalt. Daarna is het apparaat zogenaamd afgeschreven terwijl het eigenlijk nog veel langer mee zou kunnen. Het is dus duur en niet circulair. Met GETRZ gaan we het anders doen.”

Ultieme streven

GETRZ gaat uit van een meer realistische levensduur van apparaten en biedt deze nieuw en gebruikt aan. “De gemiddelde levensduur van een wasmachine van goede kwaliteit is twaalf jaar. Daardoor kunnen we het maandbedrag al fors omlaag brengen. Het ultieme streven is dat mensen er uiteindelijk niet meer voor betalen dan wanneer ze het item zelf zouden kopen. Zover zijn we nog niet, maar daar willen we wel heen.”

Waarom niet kopen?

Waarom huur en niet koop? “Voor mensen met een krappe portemonnee is het simpel”, legt Arne uit. “Zij hebben geen geld voor nieuwe apparatuur. Ook niet voor energiezuinigere apparaten waarmee ze flink zouden kunnen besparen op de energierekening. Ze zitten dus in een vicieuze cirkel. En voor mensen met een ruimere portemonnee is GETRZ ook een uitkomst. Zij kunnen bijvoorbeeld iedere twee jaar voor de nieuwste snufjes gaan zonder daar steeds fors in te investeren.”

Twee belangrijke motivaties

Dat is de financiële kant, maar er is nog iets wat Arne minstens zo belangrijk vindt. “De circulaire kant van het verhaal. Bij koop gooien mensen hun eigendom weg, bij huur brengen ze het terug. Wij kunnen het dan opnieuw uitlenen of bij einde levensduur de nog werkende onderdelen hergebruiken voor de reparatie van andere apparaten. De overgebleven onderdelen kunnen we nog recyclen. Zo gaan we circulair om met waardevolle grondstoffen.”

GETRZ core backend

Voordat Arne de wereld op deze manier een stukje mooier gaat maken, moet er nog wel wat gebeuren. “GETRZ was nog maar een eenvoudig platform, alles moest nog handmatig ingevoerd worden. Er moest dus een backend ontwikkeld worden waardoor alles automatisch gaat. Door die automatisering zijn er minder medewerkers nodig, kunnen we lage maandbedragen realiseren en snel opschalen.”

Voucher

Maar een backend ontwikkelen kost ook bakken met geld, toch? “Klopt. Daarom was het ook zo fijn dat we de Digital Business Innovation Voucher van Digitaal Doen Zeeland toegewezen kregen. Zonder die voucher hadden we misschien nog lang moeten aanmodderen, maar nu konden we meteen een MVP neerzetten die we in de praktijk kunnen gaan testen. Dat gaat binnenkort gebeuren bij een woningbouwcorporatie.” En daarna gaat GETRZ de volledige Nederlandse markt bestormen? “Met kleine stapjes. Nederland is het niet gewend om dingen te huren. Wij kopen liever. Maar vanuit het circulair denken zal het toch steeds normaler worden, verwacht ik. Het doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk huishoudens van onze huur-items, apparaten en meer, te voorzien zodat we samen onze footprint kunnen verlagen.”

GA MET ONS IN GESPREK

Ook digitaliseren?

We helpen je graag verder.

Rutger van der Male

Programmamanager industriële & digitale innovatie