vr, 18-06-2021, 09:24
Nieuwsbericht

Innovatieve fabriek voor recycling van polystyreenschuim sloopafval geopend in Terneuzen

Als mijlpaal in de kunststofrecycling in Europa is op 16 juni in Terneuzen een nieuwe recyclingfabriek voor sloopafval van geëxpandeerd polystyreen (EPS) geopend. De totstandkoming van deze fabriek is mede mogelijk gemaakt door Impuls Zeeland.

100% recyclebaar

EPS is een lichtgewicht schuim samengesteld uit 98% lucht en 2% technologie met uitstekende beschermende en thermische isolatie-eigenschappen. Het wordt veel gebruikt als isolatiemateriaal in gebouwen en in verpakkingen om waardevolle apparatuur te beschermen. Tot nu toe werd het als moeilijk te recyclen beschouwd vanwege onzuiverheden zoals cement en andere verontreinigingen. Het EPS zelf is 100% recyclebaar.

De recyclingfabriek van PolyStyreneLoop is gebouwd om de technische en economische haalbaarheid te bewijzen van een grootschalige, gesloten oplossing voor de recycling van EPS-sloopafval. De bedoeling is om in eerste instantie bouw- en constructieafval uit Nederland en Duitsland te recyclen en dit om te zetten naar nieuw, hoogwaardig isolatiemateriaal. Later wordt ook sloopafval uit andere landen ingenomen.
Het additief HBCD, evenals andere soorten onzuiverheden zoals cementresten, worden ook veilig verwijderd terwijl waardevol broom wordt teruggewonnen.

"We zijn verheugd dat deze fabriek na vele jaren hard werken nu operationeel is", aldus Lein Tange, mededirecteur van PolyStyreneLoop. "Het brengt ons een stap dichter bij het sluiten van de keten van EPS-recycling in Europa."

Nieuw recyclingproces

De fabriek kan 3.300 ton sloopafval van polystyreenschuim afkomstig van bouw en sloop sector per jaar recyclen. Hiermee wordt de technische, ecologische en economische haalbaarheid van een nieuw recyclingproces in de circulaire economie bevestigd. Later dit jaar wordt ook geëxtrudeerd polystyreen of XPS ingenomen. De juridische structuur van PolyStyreneLoop is uniek. De leden omvatten meer dan 70 vertegenwoordigers van de industrie uit de hele waardeketen van polystyreenschuim. 

“Deze fabriek is een aanwinst voor Nederland en Europa”, aldus Stientje van Veldhoven, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. “PolyStyreneLoop is een geweldig voorbeeld van waardecreatie en het begin van een gigantisch vliegwiel en een bedrijfsmodel dat het verdient om gepropageerd te worden".

“Het is geweldig om deze iconische recyclingfabriek in onze gemeente te hebben”, aldus Erik van Merrienboer, burgemeester van Terneuzen. "Ik hoop dat deze nieuwe fabriek gaat bijdragen aan een duurzamere renovatie van gebouwen."

Over PolyStyreneLoop

PolyStyreneLoop is een coöperatie die meer dan 70 bedrijven uit de polystyreenschuimwaardeketen vertegenwoordigt. Tot de leden behoren onder meer producenten van polystyreengrondstoffen, schuimfabrikanten, leveranciers van additieven, schuimconverters en recyclers, evenals EUMEPS, de Europese brancheorganisatie van fabrikanten van geëxpandeerd polystyreen.

PolyStyreneLoop werd begeleid en gefinancierd door o.a. Impuls Zeeland, Provincie Zeeland en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.