Vandaag hebben Gedeputeerde Staten besloten tot toekenning van vier subsidies aan projecten in de Zeeland in Stroomversnelling-regeling. In deze tiende ronde ontvangen één haalbaarheidsonderzoek en drie demonstratieprojecten subsidie van in totaal € 470.465,-. Ook heeft Gedeputeerde Staten vandaag besloten de elfde en tevens voorlopige laatste ronde in het voorjaar van 2024 open te stellen met een subsidieplafond van € 250.000,- voor het verstrekken van subsidies voor haalbaarheidsonderzoeken en een plafond van € 1.000.000,- voor demonstratieprojecten.De projecten die in de tiende ronde subsidie ontvangen zijn ‘Brut de Mer, wijn van Zeeuwse Zeebodem’, ‘Natuurlijk! De zee – Sea-based eiwitrevolutie in Zeeland’, ‘Mammoetgras op verzilte teelt’ en ‘Innovatief Zeeuws Roersysteem voor 360⁰ manoeuvreerbaarheid’.

Haalbaarheidsonderzoek: Brut de Mer, wijn van Zeeuwse Zeebodem

Aanvrager De Toffe Peer ontvangt een subsidiebedrag van € 50.000. Samen met de partners Viskwekerij Neeltje Jans B.V., Wijndomein St. Martinus B.V. en Innovationinwine B.V. wordt onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een nieuw streekproduct.

Het product heet Brut de mer en is een Zeeuwse wijn die gerijpt is op de bodem van de Oosterschelde. Er wordt onderzoek gedaan naar de volgende punten:

  1. Het effect van wijnlagering van mousserende witte wijn (champagnase), waarbij de gist nog in de fles zit (sur lié), ondergedompeld in de zee.
  2. Hoe hiermee een nieuw, uniek Zeeuws wijnproduct kan worden ontwikkeld.
  3. Hoe het concept Brut de mer verder kan worden opgeschaald en in de markt kan worden gezet.

Het gewenste effect van dit project is om met dit nieuwe streekproduct Zeeland beter op de kaart te zetten op culinaire gebied en tevens de Zeeuwse agro-seafood sector te versterken.

Demonstratieproject: Natuurlijk! De zee – Sea-based eiwitrevolutie in Zeeland

Superfood Zeeland B.V., de aanvrager, gaat samen met zeven partners aan de slag voor het project ‘Natuurlijk! De zee – Sea-based eiwitrevolutie in Zeeland’. De partners zijn: Marcin culi-advies Beaufort, Brouwerslokaal B.V., Landgoed Rijckholt Restaurant B.V., Knaap de Vries V.O.F., CuliNeuze, Charlotte Hamilton en HZ University of Applied Sciences. Samen ontvangen ze een subsidiebedrag van € 180.359.

Binnen het project wordt gestreefd een duurzaam assortiment van sea-based producten te ontwikkelen en demonstreren op basis van uit Zeeland afkomstige schaal- en schelpdieren en zilte groenten. Hiermee willen de projectpartners aantonen dat sea-based grondstoffen die Zeeland rijk is een uitstekende basis vormen voor duurzame vleesvervangers in het kader van de eiwittransitie en dat deze op rendabele wijze in de markt kunnen worden gezet. Aanvullend hierop wordt gewerkt aan een bijpassend, educatief beeldmerk op basis van storytelling, om bewustwording en marktacceptatie van sea-based producten als vervanger van vlees te stimuleren, met name onder de jongere generatie.

Demonstratieproject: Mammoetgras op verzilte teelt

De aanvrager Dubbeldam projekt B.V. ontvangt samen met partners Dutch Plant Force en Delphy een subsidiebedrag van € 111.088. De doelstelling van het project is het demonstreren van de volledige groei en gunstige eigenschappen van het ontwikkelde Mammoetgras op een verzilte bodem. Ook dient de bruikbaarheid van het ontwikkelde Mammoetgras voor hoogwaardige toepassingen en de impact van de plant op de bodemkwaliteit in Zeeland gedemonstreerd te worden. Mammoetgras is een dikhalmig gras dat veel weg heeft van bamboe. Net als olifantsgras, behoort mammoetgras tot de familie van miscanthus. Door veredeling is een nieuwe steriele soort ontstaan die wel 6 meter hoog kan worden. Mammoetgras legt zeer efficiënt CO2 vast en kan een rol spelen bij o.a. biomassa-productie en groene toepassingen in de bouw.

Demonstratieproject: Innovatief Zeeuws Roersysteem voor 360⁰ manoeuvreerbaarheid

Samen met partners Scheepvaart Bouwman en MARIN ontvangt aanvrager Shipfit BV een subsidiebedrag van € 129.018,-. Het doel van dit project is de demonstratie van een innovatief roersysteem in het bassin van MARIN en in de praktijk op de sleepboot Mslb Jaguar. De verwachting is dat met dit roersysteem een brandstofbesparing van 10% mogelijk is. Door de verbeterde stuureigenschappen zal de manoeuvreertijd met naar verwachting 25% worden verkort. Ook maakt het nieuwe ontwerp manoeuvreren bij laagwaterstanden mogelijk. Hierdoor wordt de binnenvaart minder kwetsbaar voor laagwaterperiodes en blijft een aantrekkelijke vervoersoptie t.o.v. het meer milieubelastende vervoer met vrachtwagens. Door de verkorte manoeuvreertijd kan het nieuwe roersysteem bijdragen aan de efficiëntie van logistieke ketens in North Sea Port en andere havens, ook is er potentieel voor toekomstige toepassingen in autonoom varen.

Informatiebijeenkomst op 25 oktober voor elfde openstelling

De Provincie Zeeland organiseert in samenwerking met Impuls Zeeland een informatiebijeenkomst voor de elfde openstelling, die in het voorjaar van 2024 open gaat. Geïnteresseerden krijgen een presentatie met daarin informatie over de regeling en kunnen vragen stellen. De bijeenkomst vindt plaats op 25 oktober 2023 van 14.00 tot 16.00 uur bij Dockwize in Vlissingen. Aanmelden kan via https://www.formdesk.com/provinciezeeland/infosessie_zis_25102023.

Zeeland in Stroomversnelling

De elfde openstelling is de laatste in de reeks die sinds 2018 loopt. Samen met gemeenten, die een bijdrage leveren, wordt gekeken naar een vervolg. Meer informatie over de subsidieregeling Zeeland in Stroomversnelling vind je op www.zeeland.nl/zis.

Neem contact met ons op

Hulp bij aanvragen?

Vanuit Impuls Zeeland begeleiden wij de subsidieaanvragen voor Zeeland in Stroomversnelling. Heb je vragen of wil je een aanvraag doen? Neem contact op met Yvonne Braamse.

Yvonne Braamse-Joosse

Investment Manager