Het pessimistisch ondernemersvertrouwen leidt dus niet meteen tot een daling in het aantal ondernemingen, maar per saldo groeit het aantal nieuwe ondernemingen in Zeeland slechts half zo snel als in de rest van Nederland. Eén van de oorzaken zijn de hoge productiekosten door hoge energieprijzen.

Blijven inzetten op de ontwikkeling van innovatiekracht

Dick ten Voorde, directeur Impuls Zeeland: "We zien gelukkig dat nog steeds een behoorlijk aantal innovatieve starters en groeiers met een financieringsbehoefte zich aanmelden bij Impuls. Het is algemeen bekend dat crisissen mensen ertoe dwingen om anders naar de wereld en hun bedrijfsvoering te kijken. Dit leidt veelal tot innovatie. De investeringsvraag van innovatieve starters, groeiers en bestaande middelgrote en kleine bedrijven neemt dus eerder toe dan af, waardoor de beschikbare middelen uit de Zeeuwse innovatiefondsen in snel tempo worden geïnvesteerd. Daarnaast zien wij zowel bij starters als bij bestaand, innovatief MKB een toenemende vraag naar financiering gerelateerd aan de energietransitie. Wij spelen hierop in door, in samenwerking met onze stakeholders, te onderzoeken of het mogelijk is om een transitiefonds op te zetten, dat zich in eerste instantie zal richten op het verstrekken van financieringen met betrekking tot de energie- en grondstoffentransitie".

Het Zeeuws Economisch Bericht is een samenwerking tussen de Provincie Zeeland, Economic Board Zeeland, Impuls en het HZ Kenniscentrum Ondernemen en Innoveren.

Bekijk hier het Zeeuws Economisch Bericht