Circulair ondernemen is een sectoroverschrijdend thema waarin we samenwerken met een brede vertegenwoordiging van ondernemers, kennisinstellingen, overheden, andere ROM's en betrokken organisaties.

Op deze manier is Impuls Zeeland in staat om in alle sectoren optimaal bij te dragen aan circulair ondernemen en hierdoor de duurzaamheid van Zeeland te vergroten. Inhoudelijk betekent het dat we initiatiefnemer, stimulator, partner en projectleider zijn bij circulaire projecten, dat we faciliteren in bijeenkomsten, vouchers verstrekken aan ondernemers en hen helpen bij het verkrijgen van financieringen.

Hiervoor kun je bij Impuls Zeeland terecht:

We bieden vouchers aan voor circulaire & biobased initiatieven, maar we beheren ook diverse fondsen en zijn het aanspreekpunt voor provinciale en Europese innovatiesubsidies: Lees meer.

Onze projectmanagers hebben naast hun eigen expertise op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen ook een groot netwerk tot hun beschikking. We kunnen je helpen bij het vinden van nieuwe partners of de juiste instanties. Onderaan deze pagina vind je de contactinformatie.

(Rest)materialen, energie, kennis en faciliteiten uitwisselen met andere bedrijven of wil je weten hoe andere Zeeuwse ondernemers aan de slag gingen? Bekijk onze agenda en neem kosteloos deel aan onze bijeenkomsten.

Symbiosis for Growth

Symbiosis for Growth (S4G) is een samenwerkingsplatform om industriele symbiose voor het mkb in West-Brabant en Zeeland te versnellen en realiseren. Het doel van het platform is om bedrijven aan elkaar te koppelen om (rest)materialen, energie, kennis, capaciteit, faciliteiten en innovatie met elkaar uit te wisselen.

Ondernemersverhalen

Deze Zeeuwse ondernemers gingen samen met Impuls aan de slag op het gebied van circulariteit. Circulaire economie gaat uit van het principe dat afval weer gebruikt kan worden als grondstof. Elke grondstof en elk materiaal moet zo volledig mogelijk hergebruikt kunnen worden zonder dat het zijn waarde verliest.

Verduurzamen

Kapelse landbouw gebruikt voor het eerst zuiver proceswater van Coroos tijdens droogte

In mei 2022 hebben de eerste boeren water opgehaald vanwege de langdurige droogte. Coroos in Kappele stelde proceswater beschikbaar. Dit wordt via sloten in de omliggende polders gepompt. Een mooie circulaire oplossing om tijdens een periode van droogte toch zoet water beschikbaar te hebben op het moment dat de natuur dat nodig heeft.

Verduurzamen

Uitwisseling restwarmte Lamb Weston/Meijer en Wiskerke Onions

Lamb Weston / Meijer en Wiskerke Onions wisselen restwarmte uit en besparen hiermee jaarlijks 600.000 – 800.000mᶟ aan aardgas en ca. 1 Kton CO2.

Chemie - Onderhoud fabriek
Verduurzamen

Waterstofuitwisseling tussen Dow Benelux en Yara Sluiskil

In de diverse naftakrakers van DOW komt waterstof vrij en deze heeft Dow niet allemaal nodig. Yara Sluiskil kan deze waterstof als grondstof in hun productieprocessen goed gebruiken. Deze waterstof wordt sinds 2018 succesvol uitgewisseld en levert veel energie- en CO2-besparing op.

Vestigen Agrifood

Enough maakt plantaardige proteïnen in Sas van Gent

De fabriek van het Schotse Enough maakt sinds september 2022 in Zeeland eiwitten uit schimmels die gebruikt worden voor vleesvervangers.

Toerisme Innoveren Verduurzamen

Circulaire afvalstromen Haven van Renesse

Strandpaviljoen de Haven van Renesse doet mee aan het internationale project FACET. In dit project zoekt het bedrijf een circulaire oplossing voor hun afvalverbruik.

Contacteer ons

Meer weten over circulair ondernemen?

We verwijzen je voor jouw specifieke vraag of behoefte door naar de juiste partners in ons brede netwerk en wijzen je op bestaande initiatieven waar jij bij kunt aanhaken.

Carola Helmendach-Nieuwenhuize

Projectmanager Circulaire economie

Kees-Jan Grin

Projectmanager Circulaire Economie & Energietransitie

Daphne d'Hont

Projectmanager Agrifood

Jesse Leemeijer

Projectmanager Circulaire economie & energietransitie