Innovatie PolyStyreneLoop

Ondersteuning door innovatiefinanciering, begeleiding en netwerk

"De impuls die letterlijk en figuurlijk is gegeven, was essentieel voor de totstandkoming van onze fabriek". 

Jan Noordegraaf en Lein Tange, directeuren PolyStyreneLoop, maakten gebruik van onze dienstverlening voor de realisatie van hun recyclingfabriek. Innovatiefinanciering, begeleiding en de inzet van het netwerk van Impuls brachten hen verder om hun plannen werkelijkheid te maken. De fabriek is in Europa uniek in haar soort en gaat bijdragen aan een enorme vermindering van bouwafval door middel van recycling.

Over PolyStyreneLoop

In de PolyStyreneLoop-fabriek wordt EPS-isolatiemateriaal gerecycled met behulp van een fysisch recyclingproces op basis van de CreaSolv®-technologie. Met deze technologie wordt EPS schuimafval afkomstig uit de sloop omgezet in nieuwe hoogwaardige grondstoffen. Allerlei onzuiverheden, zoals cement of andere bouwresten, alsmede het verouderde additief HBCD, worden veilig verwijderd en waardevol broom wordt teruggewonnen.

“Deze fabriek is een toonbeeld van de wijze waarop de EPS-industrie altijd op zoek is naar manieren om haar recyclingmogelijkheden te vergroten,” aldus Lein Tange. “De fabriek moet de weg vrijmaken voor de bouw van soortgelijke EPS-recyclinginstallaties in de rest van Europa.”

Coöperatie

Ook de juridische structuur van de fabriek is uniek. De PolyStyreneLoop-Coöperatie is een non-profitorganisatie bestaande uit meer dan 70 partijen uit 18 landen uit de hele waardeketen van het polystyreenschuim. De fabriek in Terneuzen gaat per jaar 3.300 ton polystyreenschuim sloopafval recyclen. Hiermee wordt de technische, economische en ecologische levensvatbaarheid van een nieuw recyclingproces gevalideerd waarbij polystyreenschuim (dat voorheen HBCD bevatte) volledig kan worden geïntegreerd in de circulaire economie, in plaats van daaruit te verdwijnen. “Het is een echt pluspunt dat de fabriek niet alleen het huidige recyclingafval, maar ook oud materiaal aankan,” aldus Jan Noordegraaf. “Bovendien kunnen we dit doen met ongeveer dezelfde energie-input als mechanische recycling en is de energie die we gebruiken uitsluitend afkomstig van windmolens.”

PolyStyreneLoop is mede gefinancierd en begeleid door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Provincie Zeeland en Impuls Zeeland. Meer info: polystyreneloop.eu.