Hemcell

Hemcell ontwikkelde een unieke techniek om agrarisch afval te verwerken tot bioplastic. Dit afbreekbaar product met unieke eigenschappen vormt de basis voor een betere en goedkopere productie van eindproducten. Hemcell is afgeleid van hemi-cellulose. Hieruit haalt het bedrijf uit Heinkenszand de cellulose en gebruikt dat om te mengen met kunststoffen. Deze producten zijn afbreekbaar want de suikers in het biomateriaal zijn dermate effectief/agressief dat ook de kunststof op positieve wijze wordt verteerd. De grondstof wordt gehaald uit Afrika, Azië en een deel van Zuid-Amerika.

Ontstaan van het idee

Hemcell-directeur Nico Osse kwam op het idee omdat klanten van zijn bedrijf Adva-Pack (verpakkingsmateriaal voor onder meer telefoonkaarten) vroegen naar ‘iets groens’. Na proeven met onder andere bamboe en palmblad (zie foto) kwam hij uit bij de huidige plant waarvan hij de naam niet wil noemen, hoewel het proces gepatenteerd is.

De start bij InnoGo!

Innogo helpt Hemcell op weg. Door middel van een lening en het beschikbaar stellen van een sterk netwerk.

De toekomst

De bedoeling is dat ter plekke verwerkingsinstallaties komen want nu gebeurt dat nog in Nederland. Hier zouden er plantpotjes van gemaakt kunnen worden, waarbij het volgens Osse mogelijk is om meststoffen of bestrijdingsmiddelen in te voegen in het productieproces. In tropische landen zou je op deze manier kleine boompjes kunnen planten. Voor de eigen business denkt Osse aan de verpakking van telefoonkaarten in Afrika, het continent waar hij met Adva-Pack sterk aanwezig is.

Kijk voor meer informatie ook op www.hemcell.nl